Berlyno Auksinio lokio glėbyje – Izraelio režisierius Nadavas Lapidas ir jo filmas „Sinonimai“

Šeštadienį, vasario 16-ąją, baigėsi dešimt dienų trukęs 69-asis tarptautinis Berlyno kino festivalis – vienas iš trijų prestižiškiausių Europos kino forumų. Jo konkursinėje programoje varžėsi 16 filmų – 17-asis, kinų režisieriaus Yimou Zhango „Viena sekundė“, jau prasidėjus festivaliui buvo atšauktas, kaip manoma, dėl Kinijos valdžios cenzūros.

Auksinio lokio laimėtojas – Izraelio režisierius N.Lapidas.<br>AP nuotr.
Auksinio lokio laimėtojas – Izraelio režisierius N.Lapidas.<br>AP nuotr.
Kadras iš filmo „Sinonimai“.
Kadras iš filmo „Sinonimai“.
Kadras iš filmo „Sinonimai“.
Kadras iš filmo „Sinonimai“.
Kadras iš filmo „Sinonimai“.
Kadras iš filmo „Sinonimai“.
Kadras iš filmo „Sinonimai“.
Kadras iš filmo „Sinonimai“.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-02-16 23:27, atnaujinta 2019-02-18 16:01

Dauguma kino apžvalgininkų, deja, konstatavo:  festivalio konkursas buvo blankokas. Kur kas įdomesnių filmų parodyta paralelinėse programose „Panorama“ ir „Forum“. Tad žiuri, vadovaujamai prancūzų aktorės Juliette Binoche, teko nelengva užduotis. Vis dėlto Auksiniai ir Sidabriniai lokiai negalėjo likti be šeimininkų ir žiuri juos paskirstė.

Pagrindinis – geriausio filmo – Auksinis lokys teko Izraelio režisieriui Nadavui Lapidui už filmą „Sinonimai“. Jau po šios juostos peržiūros kritikai jį pavadino nors ir ne idealiu, tačiau bent įdomiu ir sudėtingos struktūros, o ne senamadišku filmu.

Tokių pat pagyrų sulaukė ir vokiečių režisierė Angela Schanelec, su kolegomis iš Serbijos sukūrusi filmą „Aš buvau namuose, bet“. Ji buvo įvertinta geriausio režisieriaus Sidabriniu lokiu.

Didysis žiuri prizas įteiktas prancūzų režisieriui Francois Ozonui už pedofiliją Bažnyčioje demaskuojantį filmą „Ačiū Dievui“.

Sidabriniai lokiai už geriausią vaidybą atiteko jaudinamo kinų režisieriaus Wang Xiaoshuai filmo „Iki, mano sūnau“ (So Long, My Son), pasakojančio apie ilgai šioje šalyje vykdytos „vieno vaiko“ politikos ilgalaikį poveikį, žvaigždėms Wangui Jingchunui ir Yong Mei. 

Auksinį lokį laimėjęs filmas „Sinonimai“ – bendras Prancūzijos, Izraelio ir Vokietijos kinematografininkų darbas. Juostoje pasakojama apie jauną izraelietį, kuris stengiasi atsikratyti savo tapatybės ir tapti tikru prancūzu. Filmas iš dalies autobiografinis: pirmuosius 25 savo gyvenimo metus N.Lapidas buvo įsitikinęs, kad Izraelyje gimė atsitiktinai, o iš tikrųjų jis – prancūzas. Remdamasis savo patirtimi režisierius tyrinėja, su kokiomis problemomis gali susidurti naujoje vietoje atsidūręs žmogus.

Beje, filme skamba tokie sinonimai: „Pikta. Nešvanki. Nemokša. Atgrasi. Nukaršusi. Purvina. Lėkšta. Apgailėtina. Šlykšti. Pagedusi. Buka. Sukta. Neišsivysčiusi.“ Už filmo herojaus Joavos (akt. Tomas Mersier) stūkso Luvras, bet jo lūpose – tėvynė. Tiksliau, netgi Tėvynė – t.y. Izraelis.

„Nė viena šalis negali būti apibūdinama iškart visais šiais žodžiais. Išsirink vieną“, – atsakydamas šypsojosi Emilis (akt. Quentinas Dolmaire’as), vienas iš nedaugelio pabėgėlio iš Izraelio, pamišusio dėl sinonimų ir pritrenkto jų įvairovės prancūzų kalboje, draugų Paryžiuje.

Šimtai tūkstančių žiūrovų

Pirmąjį Berlyno kino festivalį 1951 metų birželio 6-ąją atidarė Alfredo Hitchcocko filmas „Rebeka“ (Rebecca, 1940 m.). Jis surengtas JAV armijos karininko Oscaro Marty, kuris sąjungininkų armijoje rūpinosi kino reikalais, iniciatyva. Festivalio direktoriumi tapo kino kritikas Alfredas Baueris.

Tuomet festivalio prizas buvo pavadintas Berlyno lokiu ir jį gaudavo tik Holivudo filmai. Pirmajame festivalyje vienas jų įteiktas Walto Disney animaciniam fimui „Pelenė“.

„Berlinale“ baigsis vasario 17-ąją daugybe seansų Berlyno kino teatruose. Planuojama, kad juos aplankys beveik 330 tūkst. žmonių.

Per 10 festivalio dienų įvairiose programose buvo parodyta beveik 400 filmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.