Baltijos jūros filharmonijos orkestras europinį turą pradės Palangoje

Energingojo Kristjano Järvi vadovaujamas Baltijos regiono talentų orkestras po dviejų metų pertraukos grįžta koncertuoti į Lietuvą. Kovo 11-ąją jis pradės koncertų seriją „Šiaurės pulsas“ Palangos koncertų salėje, o iš jos keliaus į Rygą, Taliną, Helsinkį ir Sankt Peterburgą.

Baltijos jūros filharmonijos orkestro (BJFO) koncertai – tai tikri garsų, šviesų, projekcijų ir judesio spektakliai.<br> BJFO nuotr.
Baltijos jūros filharmonijos orkestro (BJFO) koncertai – tai tikri garsų, šviesų, projekcijų ir judesio spektakliai.<br> BJFO nuotr.
 K.Järvi.<br> BJFO nuotr.
 K.Järvi.<br> BJFO nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Austė Radžiūnaitė

Feb 19, 2019, 11:06 PM

Baltijos jūros filharmonijos orkestro (BJFO) koncertai – tai tikri garsų, šviesų, projekcijų ir judesio spektakliai. Pripažįstama, kad niekam kitam nepavyko taip išlaisvinti klasikinio orkestro kaip K.Järvi.

10-ties šalių jaunimą vienijantis kolektyvas atmintinai groja sudėtingiausius kūrinius, griaudamas įtaigiu muzikavimu žmones skiriančias sienas. „Tai daugiau negu orkestras – tai alsuojanti būtybė, kupina nežabotos energijos ir entuziazmo atrasti nauja“, – sakė apie savo įkurtą kolektyvą žymios Estijos dirigentų dinastijos atstovas K.Järvi.

Neseniai šie muzikantai triumfavo Hamburgo Elbės filharmonijoje ir Dubajaus operos rūmuose (Jungtiniai Arabų Emiratai).

Pasak K.Järvi, programą „Šiaurės pulsas“ įkvėpė gamtos ir šiaurės pašvaisčių grožis. Ją pradės ambientinė estų vokalisto ir garsų menininko Micko Pedajos muzika, atliekama autoriaus. Kitas gastrolių palydovas bus šveicarų smuikininkas Davidas Nebelis. Jis pagrieš su orkestru latvio Peterio Vasko ir lietuvio Gedimino Gelgoto smuiko koncertus.

G.Gelgoto kūrinio pasaulinė premjera įvyko pernai Bad Kisingeno festivalyje Vokietijoje, o Lietuvos publika jį visą išgirs pirmą kartą. Vilniuje yra skambėjęs tik Koncerto fragmentas, atliekamas D.Nebelio.

Turo metu K.Järvi pristatys ir savo naują simfoninį opusą „Aurora“ bei savo aranžuotą siuitą iš P.Čaikovskio baleto „Miegančioji gražuolė“, kurią orkestras gros atmintinai.

Dauguma BJFO artistų yra aukštųjų muzikos mokyklų studentai. Kolektyvas nuolat ieško naujų talentų, rengia jiems perklausas. Šio turo metu jaunimas taip pat galės patekti į unikalųjį orkestrą.

Kovo 8-ąją Palangos koncertų salėje bus surengta „Talentų diena“ – nuo 9 iki 18 val. vyks kandidatų į BJFO perklausos. Jiems reikės pagroti solo ir prisijungti repeticijoje prie orkestro.

Kolektyvas gastrolėse vykdys ir ekologinę misiją, su kuria sieja savo veiklą nuo pat įkūrimo 2008-aisiais. Helsinkyje nuo kiekvieno bilieto vienas euras teks Johno Nurmineno fondui, kuris rūpinasi Baltijos jūros apsauga. Sankt Peterburge kolektyvas koncertuos 20-ojo tarptautinio gamtosauginio Baltijos jūros forumo delegatams.

Kitas tarptautinis BJFO turas numatytas vasarą. Jis apims šiuolaikinės muzikos koncertus Berlyno bei Elbės filharmonijose. Koncertuose solo grieš norvegų smuikininkė Mari Samuelsen. O rugsėjį BJFO laukia pasirodymai Italijoje ir Vokietijoje su nauja programa „Dieviškoji geometrija“, kuri tirs baroko muzikos ir amerikietiškojo minimalizmo sąsajas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.