Po metų pertraukos Šv. Kazimiero bažnyčioje vėl spindės „Betliejaus žvaigždė“

Jau šį sekmadienį, lapkričio 28-ąją, Šv.Kazimiero bažnyčioje Vilniuje prasidedantis sakralinės muzikos festivalis „Betliejaus žvaigždė“ praskaidrins adventinį laukimą ir iki pat sausio 9 d. puoš žiemos švenčių laikotarpį didingu rinktinių chorų ir „Oberlinger“ vargonų sąskambiu. Praėjusiais metais vykęs virtualiai, šiemet festivalis su klausytojais susitiks gyvai.

 Šv.Kazimiero bažnyčios vargonai akompanuos chorams.
 Šv.Kazimiero bažnyčios vargonai akompanuos chorams.
Valstybinis choras Vilnius koncertuos Antrąją Kalėdų dieną.
Valstybinis choras Vilnius koncertuos Antrąją Kalėdų dieną.
Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ pakvies klausytis J.Naujalio „Kalėdinės giesmės“.
Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ pakvies klausytis J.Naujalio „Kalėdinės giesmės“.
Festivalyje dalyvaus LRT vaikų choras.
Festivalyje dalyvaus LRT vaikų choras.
Moterų choras „Liepos“ giedos skirtingų kompozitorių skirtingose epochose sukurtas „Ave Maria“.
Moterų choras „Liepos“ giedos skirtingų kompozitorių skirtingose epochose sukurtas „Ave Maria“.
Festivalį pradės Vilniaus sakralinės muzikos choras „Adoramus“.
Festivalį pradės Vilniaus sakralinės muzikos choras „Adoramus“.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-11-26 13:17, atnaujinta 2021-11-26 16:19

Tačiau trūko atlikėjo ir klausytojo kontakto: groti, dainuoti tuščioje bažnyčioje – tarsi alternatyvioje realybėje. Vis tik koncertas nėra informacijos perdavimas – tai bendras atlikėjo ir klausytojo išgyvenimas, patirtis – tai bendra klausytojo ir atlikėjo muzikinė kelionė. Kai ji vyksta atskirai, kažkas tarsi ne taip“, – sakė festivalio „Betliejaus žvaigždė“ meno vadovė Renata Marcinkutė-Lesieur.

Pasak jos, šių metų festivalyje pasirodys iškilūs Lietuvos vargonininkai su pripažinimą pelniusiais chorais, paruošę originalias programas: „Karantino metu chorų veikla buvo sustabdyta arba vyko su suvaržymais, todėl ruošiant šių metų programą buvo didžiulis noras juos sugrąžinti, o chorų – didžiulis noras koncertuoti.“

Lapkričio 28 d. per festivalio atidarymą – Vilniaus sakralinės muzikos choras „Adoramus“ su vargonininke Dovile Savickaite nuteiks klausytojus pakiliam advento laukimui su Lietuvos liturginės muzikos kompozicijų konkurso laureatų – L.Kairytės, M.Treščenkino, V.Norkūno, L.Butkaus kūriniais ir XVII a. M.Praetoriaus „Es ist ein Ros entsprungen“ (liet. „Štai, kaip žydi rožė“) giesme.

Gruodžio 5 d. klausytojų širdis virpins skirtingų kompozitorių skirtingose epochose sukurta „Ave Maria“ – vadinamasis angelų pasveikinimas. Vargonuos R.Marcinkutė-Lesieur, savo balsų darna džiugins moterų choras „Liepos“.

Gruodžio 12 d. koncertas skiriamas choro „Krantas“ 25-mečiui. Per tiek metų jis sukaupė solidų meninį kraitį, tad yra laukiamas ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių scenose. O Šv.Kazimiero bažnyčios skliautais nuaidės šio Vilniaus jėzuitų gimnazijos mišriojo choro balsais atliekama XX–XXI a. sakralinė muzika.

Gruodžio 19 d.  klausytojus džiugins vargonininkės Dianos Encienės ir jau penktą dešimtmetį skaičiuojantis bei tarptautinį pripažinimą pelnęs Vilniaus kultūros centro LRT vaikų choras. Koncerte – pakili, didžiųjų švenčių išvakarėms itin tinkanti programa, kurią jaunieji dainininkai pripildys nuoširdumo, polėkio ir muzikalumo.

Antrąją Kalėdų dieną, gruodžio 26-ąją, valstybinis choras Vilnius ir 60-metį minintis Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ pakvies klausytis J.Naujalio „Kalėdinės giesmės“, J.M.Martino kantatos „Invitation to Miracle“, o kulminacija taps lotyniškosios J.De Haano gospelo tradicijos mišios.

Gruodžio 30 d. žengti į Naujuosius metus su pasaulio tautų kalėdinėmis giesmėmis pakvies choras „Libro“ su vargonininke Jarūne Barkauskaite. O jau sutikus Naujuosius – sausio 2 d. džiugią šventinę nuotaiką sukurs vargonininkė, Kauno religinės muzikos centro įkūrėja Dalia Jatautaitė su kameriniu choru „Sodžius“.

Sausio 9 d. Šv.Kazimiero bažnyčioje Lietuvos vargonų patriarchas Leopoldas Digrys drauge su „Ažuolų“ klubo vyrų choru muzikos apsuptyje pakvies prisiminti bendrystę, patirtą nesuvokiamo žiaurumo akivaizdoje bei paminėti Laisvės gynėjų dieną. 

Šventiniai „Betliejaus žvaigždės“ koncertai vyks Šv. Kazimiero bažnyčioje, įėjimas į koncertus nemokamas, lankytojams būtina dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius ir turėti galimybių pasą ar jam prilyginamą dokumentą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.