Pažintis su Tekančios saulės šalimi – parodoje „Kuriama aplinka. Alternatyvus gidas po Japoniją‘‘

Vasario 15–kovo 18 d. Japonijos ambasada Lietuvoje, Šiaulių dailės galerija ir Japonijos fondas kviečia apsilankyti Japonijos fondo kilnojamojoje parodoje „Kuriama aplinka. Alternatyvus gidas po Japoniją‘‘. Nuo 2018-ųjų po įvairius pasaulio miestus keliaujanti paroda atkeliauja ir į Šiaulių dailės galeriją (Vilniaus g. 245).

 Buko kalnas.
 Buko kalnas.
Pradinė mokykla.
Pradinė mokykla.
Hakusui užtvanka.
Hakusui užtvanka.
 Paroda veiks mėnesį.
 Paroda veiks mėnesį.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-02-05 14:11

Japonija – valstybė Rytų Azijoje, besidriekianti iš šiaurės į pietus per ilgą salyną, išraižyta kalnų ir upių bei pasižyminti švelniu ir drėgnu klimatu su besikeičiančiais metų laikais. Kaip žinoma, šiame krašte tikrai nėra svetimi tokie reiškiniai kaip žemės drebėjimai, ugnikalnių išsiveržimai, cunamiai, potvyniai ar taifūnai.

Galima teigti, kad šiandieninė Japonija atrodytų visai kitaip, jei nebūtų priversta ieškoti būdų prisitaikyti prie stichinių nelaimių, dirbtinai gerinti ir intensyviai išnaudoti ribotas lygumas, tinkamas miestams kurti.

Mąstydami apie Japonijos architektūrą, ko gero, pirmiausia prisiminsime klasikinius, žiniasklaidoje ir turistiniuose lankstinukuose reklamuojamus vaizdus – Osakos pilį, Tokijo imperatoriškuosius rūmus, Auksinio paviljono šventyklą Kiote ir pan. Tačiau atmetę visuomenės romantizuotą samurajiškąją Japoniją, atrasime ne ką mažiau svarbių ir kerinčių statinių.

Paroda „Kuriama aplinka. Alternatyvus gidas po Japoniją“ skatina panagrinėti šiuolaikinius pastatus, jų dinamiškumą, moderniąją erą, kur architektūra susijungia su natūraliais ir dirbtiniais elementais, nauji pastatai tarsi „įpinami“ tarp senųjų, tarp žmogaus daugelį metų kuriamos aplinkos.

Parodoje nuotraukomis, tekstais ir vaizdo įrašais pristatoma iš viso 80 pastatų, civilinės inžinerijos projektų ir kraštovaizdžių. Laiko požiūriu paroda apima laikotarpį nuo XIX a. pabaigos iki šių dienų, o geografiniu požiūriu – bent po vieną objektą iš kiekvienos iš 47 Japonijos prefektūrų.

Ši Shunsuke Kurakata, Satoshi Hachima ir Kenjiro Hosaka kuruojama paroda ragina pažvelgti į statinius kiek iš kitokios perspektyvos. Jie čia pristatomi kaip istorinio fono ir erdvinio konteksto dialogo rezultatas, sutelkiant dėmesį į intriguojančius civilinės inžinerijos projektus ir kraštovaizdžius iš užstatytos aplinkos perspektyvos.

Naujas žvilgsnis į architektūrą atveria galimybę giliau suprasti Japonijos istoriją, aplinką ir kultūrą.

Parodą remia Japonijos fondas, aktyviai plėtojantis tarptautinius kultūrinius mainus ir bendradarbiaujantis su daugiau nei 130 šalių visame pasaulyje. Fondo tikslas – populiarinti Japonijos kultūrą per tradicinio ir šiuolaikinio japonų meno parodas ir padėti geriau pažinti Japonijos kultūrą.

Kaip vieną iš tokių veiklų fondas nuolat organizuoja po pasaulį keliaujančias parodas, kurias sudaro meno kūriniai iš fondo kolekcijos. Šių parodų turinys įvairus – nuo tradicinių amatų, paveikslų, fotografijų iki architektūros, dizaino ir pan. Paprastai vienu metu po pasaulį keliauja apie 20 tokių parodų, kasmet vykstančių 100 miestų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.