Valdovų rūmuose grieš Karališkasis Abiejų Tautų Respublikos orkestras

Ketvirtasis tarptautinis Marco Scacchi senosios muzikos festivalis atvers menkai pažintą mūsų publikos Lietuvos ir Europos muzikinį paveldą.

M.Scacchi festivalis grąžina į istorinę atmintį primirštą europinio kalibro asmenybę.<br>Rengėjų nuotr.
M.Scacchi festivalis grąžina į istorinę atmintį primirštą europinio kalibro asmenybę.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

May 20, 2018, 11:16 AM

Gegužės 24–29 d. į LDK valdovų rūmus grįžta beveik prieš 400 metų kūrusio garsaus italų kompozitoriaus M.Scacchi vardu pavadintas festivalis.

Romoje gimęs pasaulietinės ir religinės muzikos kūrėjas M.Scacchi ilgą laiką dirbo Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje Vilniuje. Jo palikimas atskleidžia glaudžias Lietuvos sąsajas su to meto Europos muzikinės kultūros pasauliu.

Mėgo svečiuotis Vilniuje

Manoma, kad M.Scacchi į mūsų šalį atkeliavo 1624 metais kartu su savo mokytoju Giovanni Francesco Anerio.

Maestro dirbo Lietuvos ir Lenkijos valdovo Žygimanto Vazos dvare, kuriame laikui bėgant pasiekė didžiausias savo karjeros aukštumas.

Muzikinės tarnybos pradžioje M.Scacchi griežė smuiku valdovo kapeloje ir įgijo patirties kurdamas muziką.

Artimesni draugystės ryšiai jį siejo su Žygimanto Vazos sūnumi Vladislovu. Jam tapus Lietuvos ir Lenkijos valdovu, 1633 metais M.Scacchi buvo paskirtas rūmų kapelmeisteriu – sėkmingai vadovavo kapelai ir kūrė jai muziką septyniolika metų.

Kadangi M.Scacchi mecenatas Vladislovas Vaza labai mylėjo Vilnių ir čia dažnai rezidavo, valdovo kapelos vadovas taip pat buvo dažnas svečias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinėje.

Manoma, kad būtent čia jis sukūrė operą „Elenos pagrobimas“ („Il ratto di Helena“, 1636), kuri laikoma šio žanro pradininke Lietuvoje, taip pat ir kitas operas – „Andromeda“ („L’Andromeda“, 1644) ir „Apviltoji Kirkė“ („Circe delusa“, 1648).

Mirus valdovui ir pablogėjus paties kapelmeisterio sveikatai, M.Scacchi grįžo į gimtąją Italiją. Apsistojęs Galezės miestelyje, iki pat gyvenimo pabaigos jis vertėsi kūryba, mokė muzikos.

Istorinė duoklė

Iš Italijos parsivežta ir LDK valdovų rūmų festivalio idėja. Dar prieš 20 metų Galezės muziejus ir kultūros centras pradėjo rengti kasmetinius M.Scacchi senosios muzikos festivalius taip prikeldamas su Lietuva susijusio garsaus italų kompozitoriaus muzikinį paveldą.

M.Scacchi palikimą Europos muzikos specialistai itin vertina, prilygina Claudio Monteverdi muzikai.

Kūrėjui įamžinti skirtas Valdovų rūmų festivalis prasidės monumentaliu M.Scacchi kūriniu, kurį atliks jungtinis Lietuvos, Lenkijos ir Italijos muzikų kolektyvas – Karališkasis Abiejų Tautų Respublikos orkestras ir choras „Korona“.

M.Scacchi, kaip rūmų kapelmeisterio, pareiga buvo pasirūpinti muzika visoms oficialioms dvaro progoms. Jis rašė visų žanrų vokalinius kūrinius.

Pirmajame koncerte skambėsiančios mišios „Missa omnium tonorum“ keturiems chorams (trims vokaliniams ir vienam instrumentiniam) – jo vienintelis išlikęs visas šio žanro veikalas. Šį kūrinį M.Scacchi parašė Vladislovo Vazos brolio Jono Kazimiero Vazos paskelbimo Lenkijos karaliumi (1648 m. lapkričio 20 d.) proga.

Šis koncertas yra projekto „Korona 2018“ dalis. Jį remia Lenkijos Respublikos kultūros ir paveldo ministerija.

Pristatys naują klavesiną

Gegužės 25 d. festivalio publika Valdovų rūmų renesansinėje menėje išgirs pirmąjį istorinį neapolietišką klavesiną Lietuvoje. Instrumentas neseniai atkeliavo iš Christiano Rothe’s dirbtuvių Berlyne. Jo gamybą per Valdovų rūmų paramos komitetą JAV parėmė Stefa Alšėnaitė-Urban (JAV).

Šiame inauguraciniame koncerte klavesinininkas Vilimas Norkūnas apžvelgs itališkos klavišinės muzikos gimimą ir raidą. Programa nukels klausytojus į Veneciją, kuri kadaise garsėjo šventėmis, muzika ir atlikėjais, buvo pagrindinis natų spausdinimo centras. Muzika iš Venecijos plito po visą pasaulį.

Tarp kitų kūrinių koncerte skambės ir Vazoms tarnavusio kompozitoriaus Tarkvinijaus Merulos kūryba bei kitos svarbios šiųmečio festivalio figūros – liutnininko Valentino Bakfarko fantazija. Apie šį Žygimantui Augustui tarnavusį muziką bus galima sužinoti ir lektoriaus bei liutnininko Istvano Konyos paskaitoje gegužės 28-ąją.

Valdovų rūmų festivalį gegužės 29-ąją užbaigs I.Konyos koncertinė programa „Vengrijos Renesanso muzika liutniai ir balsui“, parengta su dainininke Szilvija Bognar.

M.Scacchi senosios muzikos festivalis LDK valdovų rūmuose vyks gegužės 24–29 d. Bilietų kaina – 4,20–8,50 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.