Prabangus džiazo Mozarto – Michielio Borstlapo – rečitalis

„Vienas geriausių džiazo pianistų, skambinantis neoklasiką. Turite tai patirti, o svarbiausia, pajausti patys“, – taip fortepijono virtuozą Michielį Borstlapą apibūdina interneto portalas theaterparadijs.nl. Liaupsių jam negaili ir kiti žiniasklaidos kanalai, tarp kurių – „The New York Times“, prilyginantis pianisto išgaunamą skambesį „krištolo skaidrumui“. Lietuvoje M.Borstlapas viešės Kristupo vasaros festivalio kvietimu. Jis pasirodys Šv.Kotrynos bažnyčioje Vilniuje rugpjūčio 20 d.

Pianistas M.Borstlapas viešės Lietuvoje Kristupo vasaros festivalio kvietimu.<br>P.Bongartzo nuotr.
Pianistas M.Borstlapas viešės Lietuvoje Kristupo vasaros festivalio kvietimu.<br>P.Bongartzo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2019, 3:05 PM

M.Borstlapo pažintis su fortepijonu prasidėjo, kai jam buvo ketveri metai. Mažajam vunderkindui buvo pranašaujama šviesi ir didi klasikinio pianisto ateitis. Tačiau... jis pamilo džiazą. Jaunąjį talentą ir čia lydėjo sėkmė: 1992 m. aukščiausiais įvertinimais baigęs Hilversumo konservatoriją, M.Borstlapas pelnė geriausio solisto titulą Briuselio džiazo konkurse, o 1996 m. tapo pirmuoju europiečiu, laimėjusiu prestižinį „Thelonious Monk/BMI“ kompozitorių prizą (JAV). Šis laimėjimas atvėrė kelią į labai sėkmingą bendradarbiavimą su tokiais džiazo gigantais kaip Herbie Hancockas, Patas Metheny, Gino Vannelli, Jimmy Haslipas, Billas Brufordas ir kt.

„Viena reikšmingiausių pamokų mano gyvenime yra tai, jog svarbu ne tai, ką groji, bet kaip groji. Gebėjimas atlikti Antono Brucknerio simfoniją Nr. 3 yra didelė dovana, tačiau ne mažiau nuostabu sugroti tokį kūrinį kaip „A girl from Ipanema“ (liet. „Mergina iš Ipanemos“)“, – sakė pianistas, kurio kūryboje šalia džiazo puikiai dera klasika, rokas, šokių muzikos elementai.

Lūžis M.Borstlapo karjeroje įvyko 2003 m., sukūrus „Opera Avicenna“ muziką. Šis debiutinis trijų valandų trukmės kūrinys – pirmoji pasaulyje opera apie arabų kultūrą. 2008 m. pianistas sukūrė ir pirmąjį garso takelį filmui „Tiramisu“, už kurį buvo įvertintas prestižiniu Olandijos kino apdovanojimu „Gouden Kalf“ (liet. „Auksinis veršis“).

Nuo 2010 m. atlikėjas susitelkė į solo karjerą ir išleido albumą „Solo 2010“, patekusį į Olandijos geriausių muzikos albumų dvidešimtuką. Šis žingsnis pažymėjo naują etapą M.Borstlapo gyvenime: „Turėjau garbės groti su nuostabiais atlikėjais, tačiau koncertuoti solo – tai lyg grįžimas namo.“

Šiuo metu pianisto dėmesio centre – soliniai pasirodymai, itin tinkantys pirmai pažinčiai su dažnai „poetiškuoju džiazo Mozartu“ įvardijamu pianistu. Jis koncertavo net 92 pasaulio šalių klausytojams, o netrukus puiki proga pasimėgauti magišku fortepijono skambesiu laukia ir Lietuvos publikos.

M.Borstlapo fortepijono rečitalis. Rugpjūčio 20 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.