„Pirk dramblį“ byloje baigtas tyrimas, įtariamųjų – perpus mažiau

Teisėsauga pagaliau baigė daugiau nei trejus metus trukusį ikiteisminį tyrimą partijos „Tvarka ir teisingumas“ byloje. Joje pareikšti įtarimai ne tik pačiai partijai, bet ir šešiems fiziniams asmenims. 

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
 STT infografikas
 STT infografikas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 2, 2018, 2:11 PM, atnaujinta May 2, 2018, 5:00 PM

„Prokurorų manymu, byloje surinkta pakankamai įrodymų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę dėl jiems inkriminuojamų nusikalstamų veikų padarymo“, – sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša. 

Politinei partijai „Tvarka ir teisingumas“ yra pareikšti įtarimai prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumento suklastojimu ir disponavimu suklastotu dokumentu veikiant bendrininkų grupėje bei apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Įtariama, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ neteisėtos veikos rezultatas – daugiau nei 350 tūkst. eurų (per 1,2 mln. Lt), kurie buvo panaudoti partijos viešinimo finansavimui.

Įtariamųjų sumažėjo perpus

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius sakė, kad, ikiteisminio tyrimo duomenimis, „Tvarka ir teisingumas“, veikdama per savo atsakingąjį sekretorių,  kuris, eidamas vadovaujančias pareigas viešajame juridiniame asmenyje, galimai siekdamas neteisėto politinės partijos finansavimo, veikdamas partijos naudai ir interesais, pažadėjo ir susitarė su verslininku R.S. (manoma, kad tai prodiuseris Rolandas Skaisgirys. – Aut.) priimti kyšį – paramos koncertą „Pirk dramblį“. 

„Būtent už tai partijos atstovas galimai pažadėjo paveikti Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijos valstybės tarnautojus, kad jie sudarytų išskirtines sąlygas laimėti nurodytoms įmonėms organizuojamus viešuosius pirkimus“, – teigė R.Lukošius. Nustatyta, kad partija gavo kyšį, kurio vertė – daugiau kaip 68 tūkst. eurų. Nusikalstamos veikos buvo vykdomos 2013–2014 metais. 

Ikiteisminio tyrimo metu buvo 15 įtariamųjų, šiuo metu jų likę 7 – šeši fiziniai, vienas juridinis asmuo. Anot M.Jovaišos, įtariamųjų sumažėjo, nes ne visų jų veikloje nustatyti nusikalstamos veikos požymiai.

Nesupranta, kuo kaltinami

Bylai artimi advokatai naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad įtarimų byloje sulaukę asmenys nesupranta, kuo yra kaltinami. Anot jo, įtarimai pritempti, nelabai suprantami.

„Renginys „Pirk dramblį“ neturi su partija nieko bendra. Ten buvo kitos organizacijos, jos darė renginį, kad paremtų Kauno zoologijos sodą. O su viena iš įmonių buvo sudaryta viešųjų ryšių ir konsultacijų sutartis, oficialiai ji pasirašyta su partija ir partija jiems liko skolinga.

Jie pradėjo reikalauti, kad partija grąžintų skolą, susipyko su ja, nutraukė sutartį. Dabar sakoma, kad skola buvo kyšis“, – sakė vienas advokatų.

Jis tikino, kad tai buvo viešas renginys, vykęs Kauno halėje, transliuotas vienos komercinės televizijos eteryje, o partijos kolegos dalyvavo jame tik dėl to, kad buvo sudaryta viešųjų ryšių sutartis. 

Neigia įtarimus

Paramos koncerte „Pirk dramblį“, kuriam skirti pinigai, anot pareigūnų, buvo reklamuojama partija, jos politikai. 

STT tvirtinimu, veikdama per tą patį asmenį partija priėmė kyšį ir pažadėjo paveikti Vidaus reikalų ministerijos, kitų valstybės įstaigų atstovus. Partija taip pat klastojo dokumentus, prisidengiant dirbtiniais santykiais buvo apmokamos partijos viešinimo išlaidos. 

Taip pat įtariama, kad „Tvarka ir teisingumas“, veikdama per atsakingąjį sekretorių, pakurstė vieną verslininką klastoti dokumentus. 

„Buvo sukurstyta išsvaistyti bendrovės lėšas, kurios sudaro per 140 tūkst. eurų“, – sakė R.Lukošius. 

Minimas ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas kilus įtarimų, jog privačios bendrovės padengė dalį 147 000 litų (beveik 43 tūkst. eurų) vertės partijos „Tvarka ir teisingumas“ remiamo renginio „Pirk dramblį“ sąnaudų. Anot STT, taip buvo siekiama, kad Vidaus reikalų ministerijos tarnautojai, kuriems turėjo įtakos ši partija, vykdydami viešuosius pirkimus veiktų suinteresuotų bendrovių naudai.

Prokurorai tada teigė surinkę duomenų, kad tuometinis Seimo narys Rimas Antanas Ručys iš prodiuserio Rolando Skaisgirio paėmė šimtatūkstantinį kyšį, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus. Jie įtarimus neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.