Vyskupui atsivėręs kunigas turės išsikraustyti iš klebonijos

Dvasininkui Egidijui Jurgelevičiui 3 malonios klaidos, kuriomis jis pavadino tris savo vaikus, gali kainuoti kunigystę. Vyskupas sustabdė visus jo įgaliojimus.

Nusidėjusio kunigo E.Jurgelevičiaus galios sustabdytos neribotam laikui.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nusidėjusio kunigo E.Jurgelevičiaus galios sustabdytos neribotam laikui.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas"

May 19, 2018, 10:20 PM, atnaujinta May 20, 2018, 6:49 PM

Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas tokį žingsnį žengė po „Lietuvos ryto“ rašinio apie dabar jau buvusio Tauragės rajono Žygaičių Šv.apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios klebono 49 metų E.Jurgelevičiaus turto dalybas teismuose su jo trijų vaikų motina.

Žygaičių bažnyčią lankantys tikintieji neliko nuskriausti – čia laikinai dirba kunigas Donatas Žukauskas.

Dėl visko pats prisipažino

„Vyskupas buvo susitikęs su kunigu E.Jurgelevičiumi, o po pokalbio priėmė sprendimą – sustabdė visas šio kunigo pareigas. Tai reiškia, kad jis negali atlikti jokių kunigiškų tarnysčių – nei aukoti mišių, nei teikti sakramentų.

Tačiau įšventinimai lieka galioti – kunigas visą laiką išliks kunigas, bet šiuo atveju jis neturi jokių galių, nes mes jas gauname vyskupo skyrimu.

Bažnytinis teismas gali patvirtinti kunigo kaltumą ar nekaltumą, tačiau šįkart kunigas pats dėl visko prisipažino“, – sakė Telšių vyskupijos generalvikaras Vilius Viktoravičius.

Kol kas kunigo galios sustabdytos nenurodant konkretaus termino, tačiau toks sprendimas gali galioti ir visą gyvenimą.

„Niekas negali pasakyti, kaip klostysis jo gyvenimas toliau. Gal žmogus viską apsvarstys, įvertins ir pasikeis. Yra didelių šventųjų, kurie buvo labai dideli nusidėjėliai“, – kalbėjo V.Viktoravičius.

Teko dalintis turtą

Jau kelios dienos, kai E.Jurgelevičius buvo priverstas grįžti į pasaulietinį gyvenimą. Dirbdamas Žygaičiuose jis važinėjo automobiliu „Toyota Corola Verso“, gyveno klebonijoje – dviaukščiame name šalia bažnyčios.

Per pamokslus parapijiečiams skelbęs doro, sąžiningo ir garbingo gyvenimo tiesas pats bažnyčios tarnas jomis vadovavosi ne visada.

Žinia apie kunigo meilę dešimčia metų jaunesnei moteriai ir iš meilės gimusius vaikus gal ir nebūtų iškilusi į viešumą, jei ne turtų dalybos.

Buvusiai dvasininko mylimajai iškilo grėsmė su trimis vaikais atsidurti gatvėje, todėl ji kreipėsi į teismą, kad jis padalytų kartu užgyventą namą ir sklypą Rimkuose šalia Klaipėdos. Visą šį poros bendrą turtą klebonas buvo dovanojęs savo tėvui.

Moteris iškvietė policiją

Prieš savaitę kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ klebonas retoriškai klausė: „Kas geriau – nužudyti vaikus ar užauginti tris vyrus Lietuvai, iš kurios bėga jaunimas?“

Teismo slenksčių mynimą klebonas bandė užglaistyti tuo, kad viskas baigta taikos sutartimi.

Į klausimą, ar nevertėjo atsisakyti kunigystės, jis atsakė klausimu: „O kodėl turėčiau atsisakyti? Ar aš neatlieku pareigų?“

Visi konfliktai tarp E.Jurgelevičiaus ir jo buvusios mylimosios esą kilo dėl to, kad Renatai (vardas pakeistas. – Red.) svarbiausia – turtai.

Palikta moteris mano kitaip – kunigas jau turi kitą sugyventinę, turėjo draugę ir iki jos.

Renata tikėjosi, kad namą ir sklypą pavyks pasidalyti abipusiu sutarimu, tačiau E.Jurgelevičius nesileido į kalbas.

Todėl pernai ji nusprendė kreiptis į teismą, susirado advokatą. Ir tik tada sužinojo, kad viskas padovanota kunigo tėvui.

Klaipėdos apygardos teisme balandžio pabaigoje civilinė byla, iškelta pagal Renatos ieškinį E.Jurgelevičiui ir jo tėvui dėl dovanojimo sandorio pripažinimo negaliojančiu ir nuosavybės teisių į pusės turto pripažinimą, baigta taikos sutartimi.

Renatai suteiktos nuosavybės teisės į pusę žemės sklypo ir namo.

Kunigas su buvusia mylimąja sutarė, kad parduos namą, sklypą ir gautus pinigus pasidalins po lygiai. Tačiau pasirašyta taikos sutartis taikos neatnešė. Po teismo nuvykusi į senuosius namus Renata buvo priblokšta.

„Radau jį namuose su nauja moterimi. Ir išgirdau: teismo nutartis įsigalios tik po septynių dienų, tada su tavimi ir kalbėsiu, – pasakojo trijų kunigo sūnų motina. – Nuvykau po septynių dienų ir nustėrau: viskas iš namų jau buvo išvežta – net kadaise įmontuotas virtuvinis komplektas, ir tuo metu dar buvo tebevežama. Kai paklausiau, kas čia vyksta, atsakė: jei reikės, išsivešiu, ką norėsiu – ir duris, ir langus, gal ir stogą nusiimsiu.“

Tuomet Renata iškvietė policiją ir parašė pareiškimą dėl savavaliavimo ir turto niokojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.