Druskininkų meras R. Malinauskas – apie sąmokslą prieš jį ir kas jame dalyvauja

„Lietuvos politinis armagedonas. Ričardas Malinauskas neparankus – reikia sunaikinti bet kokia kaina“. Tokiu skambiu pavadinimu Druskininkų meras Ričardas Malinauskas pirmadienį surengė konferenciją. R.Malinauskas teigia, kad prieš jį vykdomas tendencingas susidorojimas.

Ričardas Malinauskas<br>T.Bauro nuotr.
Ričardas Malinauskas<br>T.Bauro nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 21, 2018, 6:59 PM, atnaujinta May 21, 2018, 7:12 PM

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir R.Malinausko pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

- Labai skambiai šiandien pristatėte spaudos konferenciją. Neva kažkas su jumis nori susidoroti, jus sunaikinti. Jūs tai grindžiate paviešintomis VSD pažymomis. Nemanote, kad kiek per daug susireikšminate? 

- Jau ko ko, bet susireikšminti visiškai neketinu. Aš šiandien kalbėjau ne kaip Druskininkų savivaldybės meras, bet kaip R.Malinauskas, kad susibūrus tam tikrai žmonių grupei, kurioje yra verslininkai, politikai, teisėsaugos atstovai, yra nukreipta prieš Druskininkus ir mane asmeniškai. Prieš mano šeimą, mano artimuosius. Turiu įrodymus, kurie šiandien buvo pateikti, ir jeigu žurnalistams bus įdomūs, mes galėsime pateikti pilna apimtimi. Apie tai, kokius dvigubus standartus taiko prokurorai, patys garsiausi Seimo nariai, tokie kaip ponas Gailius – skaidrumo įsikūnijimas, ponas Razma, ponas Anušauskas. Būtent jų darbas nukreiptas tam, kad žeminti, niekinti, o galbūt ir surasti kažką blogo. Aš džiaugiuosi, kad jie iki šiol nesugebėjo surasti nieko blogo ir net neabejoju, ateityje nieko nesuras.

- Net neabejoju, čia yra jūsų asmeniškumai, bet yra informacija, kurią šiandien skelbėte. Tarkime, kad bendravote su Eligijumi Masiuliu. Kadangi Vijūnėlės dvaras yra minimas E.Masiulio bei Dalios Grybauskaitės susirašinėjime, suprantu, kad jūs lyg norite pasakyti, kad tam tikras puolimas, spaudimas buvo daromas ir su aukščiausių šalies vadovų nurodymu?

- Aš net nenorėčiau pasakyti, kad galvoju. Aš žinau, esu įsitikinęs ir turiu įrodymus, kad tai buvo daroma. Tai buvo daroma keliais frontais. Žinant verslininką Valdą Trinkūną ir jo ryšius su Prezidentūra.

- Kokie tie ryšiai?

- Pagal turimą informaciją, su patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaite, per kurią aš net ir neabejoju, kad buvo prezidentei pateikinėjama tendencinga informacija, medžiaga ir prezidentė, įsiklausiusi į medžiagą, ėmėsi tam tikrų veiksmų, apie kuriuos buvo šiandien kalbėta.

- Kodėl būtent per šią patarėją?

- Todėl, kad ji yra asmeniškai pažįstama su V.Trinkūnu, kiek žinome iš bendros situacijos ir žmonių pasakojimų. Kita kryptis – ponas Gailius, užimantis tokias pareigas, kurios leidžia jam daryti taip, kaip jis darė – klastojant dokumentus, klausimais, kurie nebuvo netgi svarstomi Antikorupcinėje komisijoje, duodant nurodymus įvairioms tarnyboms. Man yra ir prisipažinę, net laiškai yra, aš net STT rašiau skundą, kad atliktų tyrimą, kad yra siunčiami iš Vilniaus laiškai jau su konkrečiu tekstu, kas turėtų būti surašyta protokoluose.

- Jūs minėjote, kad neva prieš Aukščiausiojo Teismo sprendimą dėl Vijūnėlės dvaro Aukščiausiojo Teismo pirmininkas lankėsi Prezidentūroje.

- Taip. Turiu tokią informaciją. Galbūt, jeigu reikės, ji bus pateikta. Likus kelioms dienoms iki Aukščiausiojo Teismo sprendimo, birželio 22-os d., Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus buvo iškviestas į Prezidentūrą neskelbtam susitikimui. Tomis žiniomis, kurias aš turiu, buvo aptarta šios bylos eiga.

- Koks tikslas? Jūs teigiate, kad dėl Vijūnėlės dvaro skandalo, teismo sprendimo ranką pridėjo Prezidentūra.

- Tikslas labai paprastas. Man reiktų apgailestauti, kad Lietuvos socialdemokratų partijai ir Vyriausybei kažkada vadovavo toks veikėjas, kaip Algirdas Butkevičius. Jis net nesuvokė, kad tik prieš savaitę, pusantros, jūsų žiniasklaidos priemonėje, jis pasigyrė, kaip davė nurodymą Valentinui Mazuroniui tirti, imtis veiksmų. Kai tas pats V.Mazuronis nuo pat pirmos dienos, netgi yra viešoje erdvėje pasakyta, kaip jis davė užduotį savo pavaldiniui Česlovui Meržvinskui, Alytaus rajono aplinkos apsaugos vadui, kol jis grįš į Vilnių, kad R.Malinauskui būtų surašyti visi galimi protokolai. Tai yra jo paskelbta žinutė. Partijos pirmininkas, kur aš esu pavaduotojas, duoda jam, kur su V.Trinkūnu nuo jaunystės yra draugai ir žaidė rankinį, nurodymus aiškintis, imtis veiksmų. Tai tas pats, kaip savo žmogaus pakišimas po traukiniu. Su tokiu partijos pirmininku, vadovu, kolega galima būtų dirbti?

- Kaip A.Butkevičius turėjo elgtis, jeigu visos institucijos sakė, kad pažeidimas yra?

- Pirmas dalykas, yra toks prokuroras Marijus Šalčius, Kaune ginantis viešą interesą. Jis mano šeimą, artimuosius, tėvus persekiojo 7 metus. Aš turiu visus įrodymus apie dvigubus standartus, tai, kaip jis persekioja, kaip imasi veiksmų. Tam pačiam prokurorui M.Šalčiui buvo pavesta išsiaiškinti Vijūnėlės dvaro istoriją, dokumentaciją, teisėtumą. Jis, atlikęs labai išsamų tyrimą, ir tiesiog norėdamas nors kažką rasti, jis nieko neradęs, priėmė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą be jokių pažeidimų. Tada buvo permesti dokumentai į Generalinę prokuratūrą ir paskirta prokurorė Deimantė Nikitinienė, kuri kreipėsi į teismą.

- Pone Malinauskai, būtų gerai, kad jūs nesuasmenintumėte to atvejo. Jūsų klausiu apie politinę potekstę. Jūs pasakėte, kad A.Butkevičius jus pakišo po traukiniu.

- Taip. Vienas iš jų.

- Kaip jis turėjo elgtis?

- A.Butkevičiui reikėjo paskambinti man ir pavyzdžiui pasakyti: pirmadienį, 9 val. spaudos konferencija su teisės ekspertais ir išvadomis, kokia situacija yra iš tikrųjų. Būtų padėtas taškas.

- Kodėl jus pakišo po traukiniu?

- Kadangi jam rūpėjo ne partija, ne bendri reikalai, ne komandinis darbas, jam rūpėjo tik asmeniniai reitingai. Šioje vietoje jis galėjo paaukoti bet ką – ar mane, ar kitą partijos narį, pavaduotoją, kad tik jis išliktų aukštumoje. Deja, šioje vietoje jis nepadarė, kaip lyderis, partijos vadovas, komandos narys, kad mes galėtume pirminiame etape visiems įrodyti, kad nė vieno teisės akto pažeidimo ten nėra.

- Jūs sakote, kad neformaliuose pokalbiuose su prezidente E.Masiuliui yra ne kartą minėta, kaip svarbu yra išspręsti Vijūnėlės klausimą.

- Taip. Šiuo klausimu aš esu su E.Masiuliu kalbėjęs dar prieš visą skandalą su dėžutėm. Eligijaus aš esu paklausęs viename iš renginių, už ką jūsų partiečiai, jūs darote tokį spaudimą man, mano šeimai, tėvams. Tada Eligijus atsakė: tiesiog geros kortos į rankas pakliuvo. Tuo pokalbis ir baigėsi. Tai buvo gal pusmetis ar metai iki skandalo. Prisiminęs tuos visu pokalbius, žinant labai daug informacijos, kas ką darė, kas kokių veiksmų ėmėsi, kaip ir sakiau, buvo dvejomis kryptimis – per V.Gailių, per Generalinę prokuratūrą buvo vienas pusė ir puolimo etapas, ir per Prezidentūrą kitas. Noriu pasakyti labai atsakingai: V.Gailius klastojo dokumentus įvairiais klausimais, net absurdiškais upelio kranto atstatymo akmenimis, kur aš jau pagaliau išteisintas. Ar žino kas nors ir pasidomėjo, kad po to, kai V.Gailius specialiai sukurdamas cirką Antikorupcinės komisijos aiškinime apie miesto švenčių organizavimą, pokalbius su ministru – buvo specialiai daromas cirkas, kad nutekinti tuos pokalbius, kuriuose absoliučiai nieko nebuvo, tai dalykiniai mero ir ministro pokalbiai, panaudojus vieną rusišką žodį galbūt ne vietoje. Tie pokalbiai buvo visiškai nesusieti su Vijūnėlės dvaru, nes tai buvo apie bendro plano korektūras. 

- Nesueina galai, pone Malinauskai. Jūs sakote, kad A.Butkevičius pakišo jus po traukiniu. Bet yra prezidentės laiškas E.Masiuliui: „Iš socdemų vidaus: tikslas privesti procesą iki apkaltos man ir kreiptis į KT. Rezultatas neįdomus jiems, svarbu palaikyti tą temą erdvėje. Nurodymas eina iš premjero kaip kerštas už Vijūnėlę, žentą,  dukrą“. Reiktų suprasti, kad kaip tik šioje situacijoje A.Butkevičius buvo jūsų pusėje.

- Deja. Pirmas dalykas, kalbama apie kerštą. Jūs man pasakykite, jeigu elgiamasi teisingai, nesikišama į teisėsaugos darbą ir leidžiama spręsti teisiškai, įvertinant visus argumentus, apie kokį kerštą gali būti kalba? Jūs paskaitykit A.Butkevičiaus viešą pasiaiškinimą, kaip jis davė nurodymą V.Mazuroniui, kuris ir taip atstovauja V.Trinkūną kur tik gali ir kaip gali, jam pavesti aiškintis situaciją. Be abejo, kiekvieną menkiausią smulkmeną išverčiant. Kaip viskas buvo daroma? Pirmiausia per pora žurnalistų, kuriuos mes visi labai gerai žinome, viešinama, kad ir anekdotinio lygio situacija, o ją toliau pratęsdavo V.Gailius, J.Razma arba A.Anušauskas.

- Nes jie dirba Antikorupcijos komisijoje. Ten buvo atliekamas tyrimas. Čia labai aiškus jūsų interesas.

- Mano interesai labai aiškūs ir paprasti: kad nugalėtų tiesa.

- Tam, kad nugalėtų tiesa, Vijūnėlės dvaro, pagal teismo sprendimą, jau turėjo nebūti. Iki gruodžio 22 d. jis turėjo būti nugriautas, bet Druskininkų savivaldybė iki šiol neišduoda leidimo.

- Prie ko čia savivaldybė?

- O kas turėtų išduoti leidimą buldozeriams?

- Buldozeriams leidimą turėtų išduoti atitinkamos institucijos. Ne mano kompetencijos klausimas ir buldozerių aš nei išdavinėsiu, nei stabdysiu. Kitas dalykas, kad savininkas Žilvinas Povilonis kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą. Lietuvos teismai spręs ir šioje vietoje ne Druskininkų mero ir ne R.Malinausko reikalas, kaip šeimininkas elgsis toliau. Aš norėčiau atsakyti už tai, už ką aš esu atsakingas, ir už tai, kokį politinį spaudimą, įjungiant teisėsaugą, patyrė Druskininkai ir aš pats asmeniškai.

- Kas turi išduoti leidimus buldozeriams privažiuoti?

- Prašau paklausti savininko advokatų, savininko. O jeigu dabar nesąžiningai priimtas ar apgautas Aukščiausias Teismas priėmė tokį sprendimą, kad mes turime ekspertų išvadas, kad nė vienos klaidos šioje istorijoje nėra, jūs labai ramiai gyventumėte tokioje „teisinėje“ valstybėje? Aš ne. Aš netgi norėdamas įrodyti nelemtų tvorų, kurios man nėra nei šventas dalykas, bet kai teisinėje valstybėje, 1960 m. registruotas turtas naikinamas pagal 1992 m. Vyriausybės nutarimą – man, kaip mechanikui, prasilenkia su sveiku protu ir teisinės valstybės samprata.

- Man susidaro įspūdis, kad yra Lietuva ir yra Druskininkai. Lietuvai galioja vieni įstatymai, Druskininkams kiti.

- Deja, taip.

- Bet ne gerąja prasme. Jeigu yra teismo sprendimas griauti, jis kažkokiu būdu vis tiek yra apeinamas. Juokiasi puodas, kad katilas juodas

- Aš suprantu jūsų norą išversti į priešingą pusę. Būtų gerai, kad jūs tą katilą išgirstumėte, nes noras išgirsti nelabai matosi. Jeigu Druskininkuose kurortinės juostos antros nėra ir niekada nebuvo. Prokurorė sukuria ją, iš raidės ranka rašyta „AZ“ padaro „A2“ ir sukuria juostą, kai tame tarpe iš 4 kurortų tik viename kurorte yra kurortinės juostos. Ten, be abejo, galima statyti gyvenamus namus. Tai jūs man atsakykit apie juodą ir baltą katilą. Kodėl Palangoje, visur? Druskininkuose apie 54 pastatai  yra, kur įrašyta ranka „AZ“ – apsaugos zona. Elektros kabelio, pakrantės apsaugos zona. Niekur kitur nereikia griauti. To pačio V.Trinkūno lygiai tokia pati lentelė – nereikia griauti, Palangoje, antroje juostoje, gali stovėti visa savivaldybės teritorija, nes kopos yra pirma. Ten gali stovėti, o Druskininkuose negali stovėti vienas vienintelis pastatas.

- Pone Malinauskai, grįžkime prie to, k ą šiandien pateikėte. Jeigu jūs teigiate turintis tiek įvairiausios informacijos, kuri kompromituoja tiek šalies prezidentę, tiek A.Butkevičių, tiek jūsų paminėtus Seimo narius, ką jūs ketinate daryti? Reikia kažkur kreiptis su tokia informacija.

- Žinote, kiek jau kreipiausi dėl prokuroro M.Šalčiaus veiksmų? Žinote, kad Lietuvoje galioja toks įstatymas, kad prokurorą gali apskųsti tik aukštesniajam prokurorui? A.Butkevičių aš paminėjau kaip partijos pirmininką, kuris už savo kolegą, pavaduotoją nepabandė atsistoti ir ieškoti būdų, kaip paaiškinti.

- Dėl to jūs atsiskyrėte, išėjote iš partijos.

- Tiesiog tokioje komandoje aš neturiu, ką veikti. Kalbant apie kitus Seimo narius, kai užklausėme oficialiai pateikti informaciją, kokie skundai buvo gauti, kokie svarstyti ir kas daryta. Nes principas labai paprastas. Vietiniai opozicionieriai siunčia šiems trims Seimo nariams skundą, tada tas skundas išeina su jų arba rezoliucija, arba lydraščiu. Ponas Gailius dešimtimis klastojo dokumentus gaudamas skundą, jų net nesvarstydamas komisijoje ir iš karto rašydamas komisijos vardu nurodymą Statybos inspekcijai, Aplinkos apsaugos agentūrai ir kitoms. Kai mes paprašėme dokumentų, juos atsisakė pateikti. Kai paprašėme per savivaldybę, kad juos pateiktų, taip pat. Tada aš asmeniškai per advokatus kreipiausi, tada dviejų dienų bėgyje buvo sugebėta sutarti su advokatais. 

- Kaip taip yra, pone Malinauskai, kad jūs įrodinėjate, kad jūs teisus, bet visus teismus pralaimite?

- Gal jums pateikti sąrašą, kokią karjerą padarė koks valstybės tarnautojas?

- Jūs ruošiatės rinkimams?

- Kuriems?

- Savivaldos.

- Net neabejoju. Ir jūs galvojate, kad aš tai darau dėl rinkimų?

- Viena iš nuomonių galėtų būti tokia.

- Tai yra labiau negu juokinga. Druskininkų žmonės, manau, ir be šitokių mano žingsnių mane įvertins ir arba išrinks, arba neišrinks.


„Lietuva tiesiogiai“ - nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV. 

   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.