Briuselyje – prestižinis apdovanojimas R. Vanagaitei, pernai jį gavo N. Sarkozy

Europos rabinų konferencija šiemet nusprendė prestižinį Rabino Moshe Roseno apdovanojimą įteikti lietuvių rašytojai Rūtai Vanagaitei. Šis sprendimas išplatintoje informacijoje apibūdinamas gana lakoniškai, prizas rašytojai skirtas už „kultūrinių visuomenės tabu, susijusių su bendradarbiavimu Antrojo pasaulinio karo metu, laužymą“.

R.Vanagaitei skirtas prestižinis apdovanijimas.<br>T.Bauro nuotr.
R.Vanagaitei skirtas prestižinis apdovanijimas.<br>T.Bauro nuotr.
R.Vanagaitei skirtas prestižinis apdovanijimas.<br>T.Bauro nuotr.
R.Vanagaitei skirtas prestižinis apdovanijimas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-05-22 14:37, atnaujinta 2018-05-22 17:52

Kaip teigia apdovanojimo steigėjai, R. Vanagaitė ceremonijoje bus pagerbta už savo kūriniuose išsaugotą Holokausto atminimą ir už tai, kad savo kūriniuose pakeitė suvokimą apie Lietuvos žmonių vaidmenį bei jų požiūrį į žydus Antrojo pasaulinio karo laikotarpiu.

Apdovanos ne tik R.Vanagaitę

Rabino Moshe Roseno prizas yra pavadintas buvusio Rumunijos vyriausiojo rabino vardu. Jis pasiaukojamai saugojo savo bendruomenę komunistinių represijų laikotarpiu. Juo apdovanojami žmonės, kurie paskatino teigiamos pokyčius visuomenėje.

2017 metais Rabino Moshe Roseno apdovanojimas įteiktas buvusiam Prancūzijos prezidentui Nicolas Sarkozy.

Apdovanojimų ceremonija vyks gegužės 23 dieną didžiojoje Briuselio sinagogoje.

Iškilmingos ceremonijos metu specialūs Europos žydų apdovanojimai taip pat bus įteikti Europos Parlamento pirmininkui Antonio Tajani ir Europos Komisijos pirmajam viceprezidentui Fransui Timmermansui.

Su pačia R.Vanagaite naujienų portalui lrytas.lt susisiekti nepavyko.

Prieš kurį laiką šia žinia savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje džiaugėsi pati rašytoja: „Kitą savaitę Briuselyje vyks iškilminga ceremonija, kurios metu man bus įteiktas metinis Europos rabinų konferencijos apdovanojimas – už „Mūsiškius“. Šis netikėtas apdovanojimas – ne tik garbė, kurios niekada nesiekiau, bet pirmiausia labai didelė moralinė paspirtis, šiuo sunkiu metu įkvepianti rašyti toliau.“

Jautri kalba

Šių metų pradžioje R.Vangaitė jau atsiėmė vieną apdovanojimą – Vienoje jai įteiktas Europos žydų kongreso metinis apdovanojimas. Jis skirtas „Už indėlį atkuriant didžiausios Lietuvos žydų tragedijos istorinį teisingumą“.

„Aš nesu herojė. Netgi neypatingai drąsus žmogus. Esu paprasčiausia vidutinio amžiaus lietuvė moteris su širdimi. Rūpestinga širdimi“, – tąkart R. Vanagaitės kalbą, sakytą apdovanojimo ceremonijoje, citavo žiniasklaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?