Nesibaigiantys skundai — ir su „tulpių pašto“ antspaudu

Ar puolimas prieš Druskininkų savivaldybę ir jos merą galėjo būti suderintas su Prezidentūra? Pradėjus viešinti prezidentės susirašinėjimus vis labiau aiškėja, kodėl aršiausiais kurorto kritikais tapo liberalai.

R.Malinauskas apie teismų sprendimus: „Stebukladarių daugiau nei stebuklų.“<br>T.Bauro nuotr.
R.Malinauskas apie teismų sprendimus: „Stebukladarių daugiau nei stebuklų.“<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2018, 7:49 AM

„Šiuo metu Druskininkuose žydi narcizai. Jų pasodinome 2200, bet dabar labai populiarios gėlės tulpės“, – vakar kalbėjo Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, prisiminęs prezidentės Dalios Grybauskaitės laiškus politikams, siųstus iš elektroninio pašto tulpes@lrpk.lt.

R.Malinausko žiniomis, iš šio elektroninio pašto politikams buvo siunčiami ir nurodymai, kokių veiksmų imtis dėl Druskininkų ir vadinamojo Vijūnėlės dvaro.

Kritikas ėmė atgailauti

Tai jam pasakė kaltinimų korupcija sulaukęs ir iš Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininko posto pasitraukęs Eligijus Masiulis.

Dar visai neseniai šis politikas buvo vienas aktyviausių Druskininkų savivaldybės ir jos mero kritikų.

R.Malinauskas prisiminė, kad per vieną renginį E.Masiulis, paklaustas, už ką jau keletą metų persekiojamas ne tik Druskininkų meras, bet ir jo garbaus amžiaus tėvas, atsakė, jog susiklostė tam palanki politinė situacija.

Vakar spaudos konferencijoje R.Malinauskas teigė gavęs E.Masiulio elektroninį laišką, kuriame rašoma, kad jam gėda dėl to, ką darė tuo metu.

„Nurodymų iš prezidentės telefonu ir SMS buvo daug ir ypatingų, bet telefono pokalbiai nėra išlikę“, – E.Masiulį citavo R.Malinauskas.

Visus vienija verslas

R.Malinauskas įsitikinęs, kad daugybę skundų dėl jo ir Druskininkų savivaldybės veiklos liberalai prirašė ne tik dėl nurodymų iš Prezidentūros: „Visus asmenis vienija vienas labai aiškus ir paprastas dalykas – verslas.“

Jis nurodė, kad vienas nuolatinių skandalų kurstytojų – Druskininkų liberalas Valdas Trinkūnas, kurio draugystės viešai kratosi Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

R.Malinauskas įsitikinęs, kad 2012 metais iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo posto atleistas V.Gailius ne be V.Trinkūno pagalbos buvo įdarbintas Vakarų laivų gamyklos įmonių grupėje, kur buvo atsakingas už verslo riziką.

Skundžia net dėl kablelių

Buvęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis kartu su V.Trinkūnu buvo sportininkai, kartu žaidė rankinį.

Aktyvus skundų apie Druskininkus rašytojas ir Seimo narys konservatorius Jurgis Razma.

„Kiek teismų procesų Druskininkų savivaldybė turi su šiuo Seimo nariu, dabar būtų sunku suskaičiuoti.

Nors J.Razma nėra išrinktas Druskininkuose, o atvykęs čia susitinka tik su keletu verslininkų, kartą per mėnesį kurorto savivaldybę duoda į teismą net dėl ne vietoje padėtų kablelių“, – pasakojo R.Malinauskas.

Kurorto mero teigimu, bylų karuselė pradėjo suktis 2011 metais. Buvo 39 bylos, kelios jų baigėsi visišku šnipštu: „Atrodo, kad toks pat likimas laukia ir kitų.“

Bylinėsis su valstybe

Viena, mero teigimu, jokio pagrindo neturinčių bylų – vadinamojo Vijūnėlės dvaro istorija, kuri jau pasiekė Europos žmogaus teisių teismą (EŽTT).

„Tame teisme jau priimta byla – Žilvinas Povilonis prieš Lietuvą. Aš net neabejoju, kad ji bus sėkminga, tik tam reikės trejeto, ketverto, gal penketo metų“, – teigė R.Malinauskas.

Jo teigimu, Vijūnėlės dvaras – tik eilinis pastatas, stovintis itin gražioje vietoje, todėl netrūko norinčiųjų jį privatizuoti – to esą siekė ir V.Trinkūnas, ir Seimo narės Irenos Degutienės šeima.

Kai jį nupirko kitas asmuo, prasidėjo nesibaigiantis skundų ir teismo procesas. Galiausiai teismai įpareigojo 600 kvadratinių metrų namą nugriauti.

Užkliuvo ir prezidentei

Druskininkų meras iki šiol įsitikinęs, kad pastatas buvo pastatytas nepažeidžiant jokių įstatymų: „Aš galiu pasakyti, kad viskas buvo daroma labai atsakingai, – projektai buvo derinami ir su Statybos inspekcija, ir su Aplinkos ministerija“.

Šį pastatą R.Malinauskas vadina politinio susidorojimo objektu. Jo žiniomis, Aukščiausiojo teismo sprendimo išvakarėse šio teismo pirmininkas buvo iškviestas į Prezidentūrą neoficialaus pokalbio.

„Kodėl tas pokalbis buvo neviešinamas, kodėl neįtrauktas į darbotvarkę ir vyko prieš pat teismo sprendimą? Tai didelis klausimas“, – svarstė R.Malinauskas.

Teks sumokėti šeimininkams

Spragų nagrinėjant Vijūnėlės dvaro bylą įžvelgė ir advokatė Jurgita Judickienė: „Šioje byloje teisė nebuvo prioritetas, teisė buvo tik įrankis, galbūt panaudotas ne teisingumo paieškoms.“

Aukščiausiojo teismo sprendimu vadinamasis Vijūnėlės dvaras turėjo būti nugriautas iki praėjusių metų gruodžio 22 dienos, tačiau šis sprendimas neįvykdytas iki šiol.

R.Malinausko teigimu, nugriovus privatų pastatą Druskininkų savivaldybė jo šeimininkams turėtų atlyginti apie 1,6 milijono eurų nuostolį.

Anot mero, įvairių projektų turinčiam kurortui tai didžiuliai pinigai.

Skirtingi teismų sprendimai

R.Malinauskas priminė, kad netoli Vijūnėlės tvenkinio stovi ir V.Trinkūno šeimos statiniai.

Tačiau ieškinį dėl užimtos valstybinės žemės vietos politikui pareiškusi Nacionalinė žemės tarnyba teismus pralaimėjo.

Sprendimą išsaugoti visus valstybiniame miške stovinčius liberalo šeimos pastatus priėmė ta pati Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija, kuri R.Malinauskui nurodė nugriauti dalį jo paveldėtos sodybos Latežerio kaime.

Teismui buvo pateikti įrodymai, kad per dešimtmetį erozijos paveikti Ratnyčios krantai priartėjo prie sodybos pastatų ir iki upės nebeliko privalomų penkių metrų.

Bet teisėjai priėmė sprendimą nugriauti ne tik kieme stovinčius statinius, bet ir pusę gyvenamojo namo. Skundą dėl tokio Kauno apygardos teismo sprendimo šią savaitę svarstys Aukščiausiasis teismas.

„Gal ir yra stebuklų pasaulyje, bet stebukladarių daugiau nei stebuklų“, – apie teismų sprendimus kalbėjo R.Malinauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.