A. Butkevičius kirto eksministrei: „Dar vienas spjūvis į skaidrumą“

Praėjus pusantrų metų po taip vadinamojo „koldūnų“ skandalo Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) ir tarnybos vadovo atleidimo buvusi tuometinė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė paskelbė patyrusi iš Vyriausybės vadovo Algirdo Butkevičiaus šantažą.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-23 12:10, atnaujinta 2018-05-24 21:20

Seimo narys A. Butkevičius sako, kad būdamas Ministrų kabineto vadovu, jausdamas atsakomybę už visas ministerijas ir joms pavaldžių įstaigų reputaciją privalėjo išsakyti savo nuomonę VMVT vadovo atžvilgiu.

„Ar tai yra elementarus žmogaus nesupratimas, ar visiškas visuomenės nuomonės ignoravimas ir spjūvis visuomenei į veidą, nekreipiant dėmesio į elementarius skaidrumo standartus?“ – V. Baltraitienės papasakota istorija stebisi XVI Vyriausybės vadovas, Seimo narys A. Butkevičius.

„Niekada nesiėmiau šantažo nė vieno asmens atžvilgiu, o mano, kaip Ministrų kabineto vadovo susirūpinimą ir siekį, kad visos ministerijos ir jų valdomos įstaigos dirbtų skaidriai ir nepatektų į STT akiratį traktuoti, kaip kažkokį spaudimą, gali tik žmogus, kuriam skaidrumas ir visuomenės nuomonė nieko nereiškia.

Noriu priminti, kad dėl taip vadinamo „koldūnų skandalo“ ir STT kratų VMVT tarnyboje 2016 m. kilo didelis triukšmas viešumoje. Kasdien žiniasklaida linksniavo šią tarnybą, mažėjo visuomenės pasitikėjimas ja, o atgarsis užsienyje kenkė mūsų šalies, kaip patikimos gamintojos ir tiekėjos įvaizdžiui.

Turėjome reaguoti. Iki šios istorijos VMVT vadovui Jonui Miliui tikrai neturėjau priekaištų, tačiau kai jo vadovaujamoje įstaigoje buvo atliktos kratos ir jam pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba, mano galva, vadovas, laikydamasis skaidrumo standartų ir paisydamas visuomenės, turėjo pats atsisakyti pareigų, bent laikinai, kol vyksta tyrimas. Taip elgiasi žmonės, kurie nori, kad viskas būtų išsiaiškinta iki galo ir skaidru, o ne laikytis įsikibus posto.

Aš pats VMVT vadovui buvau išsakęs savo nuomonę, kad dėl susidariusios nepasitikėjimo atmosferos visuomenėje, jam geriau pasitraukti iš posto, vėliau galbūt bandant sugrįžti pakelta galva, kai baigsis tyrimas. Tai būtų buvęs normalus politinės kultūros ir pagarbos visuomenei pavyzdys. Ir tokiam mano pasiūlymui nebuvo daryta kažkieno įtaka, tai normali Ministrų kabineto vadovo reakcija. Negi turėjau užsimerkti, spjauti į Lietuvos žmonių nuomonę ir tylėti?“ – sako Seimo narys A. Butkevičius.

Apie tai, kad VMVT vadovas turėtų pasitraukti iš posto, kai jam buvo pareikšti įtarimai, tuometinės Vyriausybės vadovas sako neslėpęs.

A. Butkevičius buvo įpareigojęs žemės ūkio ministrę V. Baltraitienę išspręsti situaciją, prisiimant atsakomybę už sau pavaldžią instituciją, įvertinti VMVT vadovo veiklą.

„Tai nebuvo daroma slapta, kažkokiais grasinimais pažymomis, nes aš tą kartojau viešai – ir šiandien galima surasti mano pranešimų žiniasklaidoje šia tema. Atvirai išsakiau savo nuomonę, kad dėl atliktų kratų ir pareikštų įtarimų bei dėl to susidariusios visuomenės nuomonės VMVT vadovas turėjo pasielgti principingai ir atsisakyti posto.

Ši situacija pajudėjo iš mirties taško tik rugpjūčio 17 d. į Vyriausybės pasitarimo darbotvarkę įtraukus klausimą dėl STT atliktos korupcijos rizikos analizės VMVT. Pagal teisininkų pateiktą vertinimo išvadą, Žemės ūkio ministerija turėjo įvertinti, ar STT konstatuotos VMVT teisės aktų reguliavimo spragos ir vidaus kontrolės sistemos efektyvumo stoka galėjo būti sąlygoti tarnybos vadovo veiklos trūkumų, paprastai tariant, ar nėra įstaigos vadovo kaltės, kad įstaigos veikloje nustatyta tokia korupcijos rizika, kaip savo analizėje įvardijo STT“, – primena A. Butkevičius.

Dėl atleidimo J. Milius kreipėsi į teismą. Skundą nagrinėjančiam teismui kreipusis į Konstitucinį teismą, šis konstatavo, kad Vyriausybės nutarimas dėl VMVT vadovo J. Miliaus atleidimo neprieštarauja Konstitucijai.

„Jokio ryšio tarp „koldūnų“ skandalo ir „MG Baltic“ įtakos čia nėra. O žmonės turi žinoti, kad pats VMVT vadovas J. Milius turi sąsajų su „MG Baltic“ koncerno viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, juk jie kartu dirbo J. Miliaus vadovaujamoje Lietuvos sveikatos mokslų universiteto taryboje“, – sako parlamentaras A. Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.