R. Karbauskis: „Apgailėtina, kad politikai naudojasi verslo teikiamomis paslaugomis“

Ramūnas Karbauskis mano, kad didžiausia problema – korumpuoti, moralės ir politinės etikos principus pamynę politikai. Apie tai jis pasisakė socialiniame tinkle. Politikas rašė, kad vertinant pastarųjų savaičių įvykius – VSD išslaptintų dokumentų paviešinimą ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadų laukimą, visuomenės dėmesys specialiai kreipiamas visai ne ten, kur turėtų krypti demokratinėje valstybėje.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2018, 12:02 PM

„Manau, jog didžiausia problema – korumpuoti, moralės ir politinės etikos principus pamynę politikai. Tokie politikai – tikrieji manipuliatoriai, naudojantys savo galią ir įtaką tenkinant verslo užgaidas ir pageidavimus, pietų prabangiuose restoranuose metu pristatantys savo partijų programas įtakingiems verslininkams. Kiti tuo tarpu pasirūpina partiečių ir artimų giminaičių atstovaujamais verslais, įskaitant turinčiais visas įmanomas sąsajas su Baltarusijos ar net Rusijos valdžia. Konservatorius Andrius Kubilius yra geriausias tokio politiko pavyzdys.

Ilgą laiką politikas net nematė reikalo deklaruoti, kad jo sūnus tam tikroje įmonėje, valdančioje visą grupę kitų įmonių, eina stebėtojų tarybos nario pareigas, nors stebėtojų tarybai pagal įstatymus yra suteikiami platūs įgaliojimai. O kam? Juk geriau, kad visuomenė nesužinotų, jog Baltarusijoje veikiantis, Baltarusijos valdžios globojamas ir netgi galimai Rusijos pinigais remiamas verslas yra susijęs su įtakingu konservatorių partijos nariu. Ir Rasa Juknevičienė nemato reikalo pripažinti, kad brolis taip pat turi sąsajų su Rusija ir galimai – netgi su strateginėmis Rusijos įmonėmis.

Deklaruojame, kad mums nepriimtina Putino politika, tačiau konservatorių tarpe atsiranda tokių, kurie priima Putino malonę įvairiomis formomis. Tai moralu? Kritikuojame Baltarusijos vykdomą energetikos projektą, Astravo atominės statybas, bet tuo pačiu konservatorių lyderiai palaiko ryšius ir interesų deklaracijose, kaip kad A. Kubilius, slepia interesus versluose, susijusiuose su Baltarusijos administracija ir padeda jai plėtoti kitus energetikos projektus – saulės energijos ir biodujų sektoriuje“, – rašė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis.

Anot jo, apgailėtina, kad kai kurie iš politikų, netgi aukščiausi valstybės pareigūnai, naudojasi verslu, jo teikiamomis paslaugomis:

„Antai, nesibodima naudotis valdančių žiniasklaidą verslu. Patys apie tai skaitėme Prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Eligijaus Masiulio susirašinėjimuose, kurių autentiškumo Prezidentė, tiesa, nepatvirtino. Bet iš šių laiškų galime susidaryti puikų vaizdą, kaip, turint prasilenkiančių su viešųjų ir privačiųjų interesų derinimu paslapčių, galima manipuliuoti žmonių nuotaikomis, bandyti įvairius procesus pakreipti sau norima linkme, skirti ir atimti postus ir t.t.“

Kaip rašė R.Karbauskis, tokie politikai, kurie tampa įtakos agentais, imasi manipuliuoti kolegomis, slepia savo interesų lauko detales, bando priimti kažkam palankius įstatymus ar padeda gauti atsakingus postus, yra neverti politiko vardo. Tai sukčiai, kurie išnaudoja visus – tiek verslą (nes, matyt, jiems yra už tai atlyginama), tiek kitus politikus, o labiausiai apgauta lieka visuomenė.

„Pripažinkime, kad įvairių verslų lobistai dirba visame pasaulyje, kiekvienas verslas pagal savo veiklos etikos suvokimą siekia politikų palankumo, tačiau tik visuomenės ir politikų brandos klausimas, ar bus leistasi į neskaidrius, pačią valstybę ir jos piliečius alinančius procesus. Su manimi siejamas verslas niekada nesielgė taip, kaip elgėsi MG Baltic. Aš niekada nesielgiau ir nesielgsiu taip, kaip elgėsi politinės korupcijos skandalo dalyviai – konservatorių, liberalų ir darbiečių lyderiai. Su manimi siejamo verslo interesas labai aiškus, seniai visiems žinomas. Niekada nedalyvauju svarstymuose, posėdžiuose, sprendimų priėmimuose, kuriuose sprendžiama dėl žemės ūkio.

Žvelgdamas į šių dienų aktualijas matau didelę problemą – politikų ryšius, apie kuriuos nutylima, kuriuos bando dangstyti ir patys politikai, ir jų “rėmėjai”. Tas matymas sieja mūsų frakciją Seime, Vyriausybės narius. Dėl to esame daugeliui neparankūs, nenaudingi, per drąsūs. Laikome dideliu LVŽS laimėjimu, kad pavyksta tokius dalykus atskleisti ir pagaliau visuomenė sužinos, kas yra kas. Gaila, kad šis viešumas užgožia kitus Seimo ir Vyriausybės darbus, tačiau turime priimti tai kaip natūralų apsivalymo procesą. Pavasaris irgi ateina tik pralaužęs storą ledą“, – teigė valstiečių lyderis R.Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.