Seime susikibo A. Širinskienė ir A. Kubilius – kaltina persekiojimu dėl kritikos

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė ketvirtadienį Seimo posėdyje iškėlė klausimą, kad iš Artūro Skardžiaus apkaltos komisijos turėtų būti pašalintas konservatorius Andrius Kubilius. A.Širinskienė tokį sprendimą argumentavo tuo, kad A.Kubiliaus sūnaus dabartinis darbas yra nuoroda į interesų konfliktą.

 Seimo posėdyje susikibo parlamentarai Agnė Širinskienė ir Andrius Kubilius. <br>lrytas.lt nuotr. koliažas
 Seimo posėdyje susikibo parlamentarai Agnė Širinskienė ir Andrius Kubilius. <br>lrytas.lt nuotr. koliažas
Agnė Širinskienė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Andrius Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Andrius Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>kiti
Gabrielius Landsbergis.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 24, 2018, 4:40 PM, atnaujinta May 24, 2018, 5:09 PM

A.Širinskienė teigė, kad A.Kubilių gali dominti su A.Skardžiaus apkaltos tyrimu susiję klausimai.

„Deja, bet susiklostė tokios aplinkybės, kad prieš porą savaičių „Kauno diena“ pranešė, jog Seimo nario Andriaus Kubiliaus sūnus yra „Modus“ grupės stebėtojų grupės narys. O pastarosios įmonės grupės įmonė Baltarusijoje valdo biodujų jėgaines, kurios yra įsisteigusios Baltarusijos prezidento administracijai priklausančiame agrokombinate.

Taip pat minėta įmonių grupė turi saulės jėgainių Baltarusijoje, lygiai taip pat kaip ir apkaltos tyrimo komisijos analizuojamo Seimo nario Artūro Skardžiaus šeima“, – argumentavo A.Širinskienė. Ji teigė, kad abi pusės veikia tame pačiame konkurenciniame regione bei nišoje.

„Matydamas Seimo nario A.Kubiliaus sūnų tarp šios įmonės stebėtojų grupės narių negali nuneigti, kad jam neabejotinai gali būti žinoma, ką veikia įmonei priklausančios įmonės Baltarusijoje, jį gali dominti su energetikos verslu susiję reikalai“, – argumentavo parlamentarė.

„Sutikime, kad tokia situacija yra dviprasmiška. Kai būdamas apkaltos komisijos posėdžiuose matai, kad ginčijasi iš esmės du verslo konkurentai, kurie vienaip ar kitaip susiję su verslu – per sutuoktinę (aut. p. kaip A.Skardžiaus atveju) ar per sūnų“, – argumentavo parlamentarė. Ji teigė, kad norint užtikrinti komisijos veiklą A.Kubiliui reikėtų nusišalinti nuo tyrimo.

A.Kubilius pranešėjos klausė, kaip ji susirinko informaciją ir kaip galima tokius teiginius paremti.

„Pirmas klausimas – gerbiama A.Širinskiene, mano geriausia drauge, ar jūs „Modus“ grupės vadovybės, ar akcininkų esate paklaususi, kuo užsiima stebėtojų taryba konkrečiai? Ir gal galite papasakoti komercinę informaciją apie šios grupės kažkokias paskolas ir kitus darbus.

Ir dar: jūs paskelbėte, kad A.Kubilius posėdžiuose aktyviai dalyvavo ir ypatingą susidomėjimą reiškė A.Skardžiaus šeimos verslo Baltarusijoje klausimu. Tai noriu pastebėti, kad pagal darbotvarkę šie klausimai buvo svarstomi balandžio 11 ir 18 dienomis. Aš tuose posėdžiuose nedalyvavau“, – A.Širinskienei priminė parlamentaras.

„Tai gal galit papasakoti, kaip nedalyvaudamas galėjau ypač tuo domėtis?“ – dar pridūrė A.Kubilius.

„Matau, kad tas aktyvaus dalyvavimo klausimas yra skausmingiausias, dėl to nuo jo ir pradėsiu. Tikriausiai jau pamiršote, kad dalyvavote ir kituose posėdžiuose, bei būtent jūsų klausimu tyrimas dėl Baltarusijos ir buvo pradėtas pirmaeile tvarka. Jūs būtent išskyrėte jį kaip prioritetinį“, – teigė A.Širinskienė.

Siūlė nusišalinti

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis siūlė A.Širinskienei nusišalinti nuo komisijos pirmininko pareigų.

„Miela Agne, labai smagu matyti jūsų šviesų veidą. Jūs savo pradinėje kalboje užsiminėte, kad jums susidaro įspūdis, lyg posėdžiuose kalbėtų du verslo atstovai. O A.Skardžius bet kokius ryšius su Baltarusija neigia.

Tai gerbiama pirmininke, ar jums neatrodo, kad išsakydama išankstinę nuomonę apie mažiau gerbiamo A.Skardžiaus verslo interesus jūs žeidžiate šališkumo principą? Jūs turėtumėte nusišalinti nuo pirmininkavimo šiai komisijai“, – klausė konservatorių lyderis.

A.Širinskienė tai kategoriškai neigė, taip pat teigė, kad nemato priežasčių, kodėl turėtų nusišalinti.

Konservatorius Sergejus Jovaiša taip pat sukritikavo A.Širinskienės pastebėjimus.

„Apie stebėtojus girdžiu čia absurdo. Jeigu jūs nueinate į „Maximą“ ir tyrinėjate kainas, tai jus irgi galima vertinti kaip stebėtoją? Nors jūs neturite nei akcijų, nei verslo ryšių.

Tai tada jūs susijusi su „Vilniaus prekyba“? O jeigu žiūrite LNK, tai jūs susijusi jau su „MG Baltic“, tampate stebėtoja?“ – klausė konservatorius.

A.Širinskienė šį klausimą atrėmė sakydama, kad parlamentaras, jau daugiau kaip 2 kadencijas dirbantis Seime, iki šiol nesupranta, kas yra televizijos žiūrovas, o kas stebėtojų tarybos narys.

Socialdemokratas Juozas Olekas priminė, kad kalbama apie suaugusius žmones, kurie yra savarankiški. Parlamentaras priminė, kad valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui, kuris savo ūkį perdavė sūnums, to kaip priežasties atskirti interesus užteko. „Kaip čia jums atrodo du skirtingi požiūriai?“ – klausė jis.

A.Širinskienė teigė, kad interesų konfliktas A.Kubiliui yra akivaizdus.

Kaltino persekiojimu

A.Kubilius svarstymo stadijoje teigė, kad A.Širinskienės teiginiai nėra tiesa, o sūnumi visiškai pasitiki.

„Tokios situacijos nesu patyręs, bet prie šitos valdžios gali būti pasiruošęs bet kam, – savo kalbą pradėjo jis. - Mano sūnus Vytautas kenčia dėl mano veiklos.“

Parlamentaras tikino, kad pasiklausė sūnaus, ar jis, būdamas įmonės stebėtojų grupės narys, svarsto konkrečius klausimus, galinčius turėti įtakos.

„Jo atsakymas buvo kategoriškas: ne, nes grupė renkasi porą kartų per metus ir svarsto tik bendruosius klausimus. Aš sūnumi tikiu ir pasitikiu“, – sakė Seimo narys.

„Tai reikia atsakyti į klausimą, kas šiandien vyksta. Kitaip kaip antikonstituciniu persekiojimu už kritiką to negaliu pavadinti. Gaila, kad šiuos žodžius tenka pasakyti Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkei“, – argumentavo A.Kubilius.

Jis teigė, kad vienintelis argumentas, kodėl šie teiginiai buvo pradėti aktualizuoti, yra tai, kad pirmininkė išsigando galimybės, jog apkaltos komisijos sprendimas gali būti nepalankus „socdemdarbiečiui“ A.Skardžiui.

Dėl „visiško melo“ A.Kubilius klausė, ar A.Širinskienė dar gali vadovauti apkaltos komisijai. „Gelbėdami A.Skardžių mane iš komisijos galite išmesti kad ir dabar“, – sakė A.Kubilius.

Ir etika, ir procedūros, ir komisija

G.Landsbergis priminė ir buvusius valstiečių darbus, kuriuos įvardijo „valstiečių teisybe“.

„Kas yra teisingumas parlamente? Šiandien tai yra daugumos teisybė“, – ironizavo parlamentaras, prisimindamas ir R.Karbauskio verslo klausimą, buvusio žemės ūkio ministro Broniaus Markausko situaciją. Jo teigimu, viskas yra atiduodama tirti institucijoms, nes opozicijos balsai nieko nereiškia – jų per mažai.

Jis asmeniškai kreipėsi ir į Ritą Tamašunienę – Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkę. G.Landsbergis teigė, kad jos komisijos nebereikia. „Viskas įvyksta taip, kaip pasakojo A.Širinskienė. Ji yra ir etika, ir procedūros, ir komisija, kuri pasakys apie viską“, – teigė konservatorių lyderis G.Landsbergis.

Jis taip pat paprašė pertraukos iki kito posėdžio. Seimas šį norą įvykdė, A.Kubiliaus buvimas šioje komisijoje bus sprendžiamas kitos savaitės posėdyje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.