Lenkijos fondas kreipėsi į prokurorus dėl Lietuvos lenkų sąjungos paramos naudojimo

Fondas „Parama lenkams Rytuose” kreipėsi į Lenkijos nacionalinę prokuratūrą dėl Lietuvos lenkų sąjungos galbūt neskaidriai panaudotos paramos.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2018, 5:16 PM

„Galime patvirtinti. Kol kas visa procedūra prokuratūroje yra nevieša, bet galime pasakyti, kad tikrai 2017 metų pradžioje sausio mėnesį fondas, vykdydamas pareigą, susijusią su Lietuvos lenkų sąjungos pagrindinės valdybos ataskaitų priežiūra bei esminiu finansiniu subsidijų vertinimu, konstatavo rimtus Lenkijos teisės ir pagrindinių apskaitos nuostatų pažeidimus“, – BNS sakė fondo „Parama lenkams Rytuose“ valdybos asistentė Malgorzata Aleksandrowicz.

Fondas prašyme pradėti ikiteisminį tyrimą teigia nurodęs, kad dalis lėšų, perduotų Lietuvos lenkų sąjungos Pagrindinei valdybai, nebuvo panaudotos pagal sutartį arba nebuvo panaudotos įgyvendinant projektus apskritai, o tai buvo bandoma nuslėpti nuo fondo.

Anot fondo, valdyba, siekdama užtikrinti visišką subsidijų skaidrumą, nustačiusi ir patvirtinusi teisinius ir apskaitos pažeidimus, „pranešė prokuratūrai apie pagrįstą įtarimą dėl nusikaltimo padarius žalą fondui „Parama lenkams Rytuose“ ir Lenkijos Respublikos Valstybės iždui.

Fondui ilgus metus vadovauja Lietuvos lenkų rinkimų akcijai ir Krikščioniškų šeimų sąjungai atstovaujantis Seimo narys Michailas Mackevičius, jis šį savaitgalį perrinktas vadovu dar vienai kadencijai.

Kaip penktadienį skelbė Lietuvos naujienų portalas zw.lt, M. Mackevičių penktadienį išsikvietė Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska. Šeštadienį duodamas interviu lenkiškoms žiniasklaidos priemonėmis, jis išsakė daug kritikos tiek paramos lenkams fondui, tiek U. Doroszewskai, sakydamas, kad ambasadorė darė spaudimą, jog jis nebekandidatuotų į Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkus.

Su M. Mackevičiumi BNS kol kas nepavyko susisiekti.

M. Aleksandrowicz patvirtino, kad M. Mackevičius yra gavęs Lenkijos prokurorų kvietimą pateikti paaiškinimus. Ji teigia, kad fondas tikrino 2016-ųjų ataskaitas ir medžiagą prokurorams perdavė dar pernai.

Lenkijos nacionalinės prokuratūros atstovai kol kas informacijos apie tyrimą neteikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.