Katalikų bažnyčia popiežiaus vizito laukia su nurodymų rinkiniu

Popiežiaus Pranciškaus vizitas Lietuvoje nenumaldomai artėja. Pasaulio krikščionių bažnyčios lyderis mūsų šalyje lankysis rugsėjo 22-23 dienomis.

Vilnius jau ruošiasi popiežiaus vizitui. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius jau ruošiasi popiežiaus vizitui. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius jau ruošiasi popiežiaus vizitui. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius jau ruošiasi popiežiaus vizitui. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Popiežius Pranciškus Lietuvoje lankysis rugsėjo pabaigoje. <br> AP nuotr. 
 Popiežius Pranciškus Lietuvoje lankysis rugsėjo pabaigoje. <br> AP nuotr. 
 Popiežius Pranciškus Lietuvoje lankysis rugsėjo pabaigoje. <br> AP nuotr. 
 Popiežius Pranciškus Lietuvoje lankysis rugsėjo pabaigoje. <br> AP nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-07-13 07:13, atnaujinta 2018-07-13 07:24

Popiežiaus vizito darbotvarkė Lietuvoje įtempta – suplanuota keletas masinių renginių – Vilniuje ir Kaune. Nors iki susitikimo su Šventuoju tėvu dar keli mėnesiai, renginio organizatoriai jau dabar tikintiesiems sudėliojo pasirengimo vizitui gaires.

Piligriminiai žygiai, filmų peržiūra ir privaloma malda

Šias gaires sudaro 5 punktai, jas galima surasti čia

Pirmasis pavadintas „Pažink“. Jame rekomenduojama visų pirmą susipažinti su Kristumi, o tik tada su Popiežiumi Pranciškumi. Norintiems pažinti Jėzų, rekomenduojama „perskaityti bent vieną Evangeliją nuo pradžios iki pabaigos“, skaityti Katekizmo poskyrį apie Jėzų.

Norint pažintį Popiežių, yra rekomenduojama perskaityti bent vieną jo knygą ar dokumentą, rekomenduojama ir surengti piligriminį žygį Jono Pauliaus II keliais Lietuvoje. Taip pat rekomenduojama pasidomėti, ko moko Vatikano II Susirinkimas apie Bažnyčią ir jos reikšmę šiandieniniame pasaulyje.

Popiežiaus vizito į Lietuvą šūkis skelbia „Kristus Jėzus – mūsų viltis!“ (1 Tim 1,1). Tad nenuostabu, kad rekomenduojama pažinti ir viltį. Tai siūloma padaryti skaitant popiežiaus Pranciškaus katechezes, ir bent vienų jų per savaitę apmąstyti.

Antroji pasirengimo gairių dalis yra pavadinta „Melskis“, juo rekomenduojama atnaujinti maldos gyvenimą. Yra rekomenduojama kasdien melstis, o bent sekmadieniais ar švenčių dienomis dalyvauti šv. Mišiose. Tarp daugelio pasiūlymų, yra rekomenduojama melstis ir už patį popiežių, kad Dievas suteiktų jam jėgų ir ištvermės vadovauti Bažnyčiai.

Prieš vykstant į susitikimą yra rekomenduojama pasidomėti savo aplinkos rūpesčiais. Ir dėl jų melstis vykstant į susitikimą su popiežiumi, ar dalyvaujant šv. Mišiose. Taip pat, yra rekomenduojama apsilankyti Trakų Švenčiausiosios Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikoje ir pelnyti visuotinius atlaidus, aplankyti kitas Lietuvos šventoves, skirtas Dievo Motinos Marijos garbei ir sudalyvauti atlaiduose.

Trečioji gairių dalis pavadinta „Bendrauk“, joje siūloma dalyvauti, o jeigu bendruomenių nėra, jas kurti. Skatinama netikinčius žmones supažindinti su Jėzumi. Rengti filmų apie popiežių peržiūras ir diskusijas.

Suskaičiavo, kiek kainuos

Rugsėjį vyksiantis popiežiaus Pranciškaus vizitas į Lietuvą preliminariai valstybei kainuos beveik 1,75 mln. eurų, trečiadienį paskelbė Vyriausybė. Užsienio reikalų ministerijai bus skirta ne daugiau kaip 1,2 mln. eurų, Vidaus reikalų ministerijai – iki 248 tūkst. eurų.

Sostinės savivaldybei planuojama pervesti iki 109 tūkst. eurų, o Kauno miesto savivaldybei – iki 163 tūkst. eurų.

O Katalikų bažnyčiai kainuos apie pusę milijono eurų. Vilniaus arkivyskupijos pranešime rašoma, kad ši suma apims „susitikimų programų parengimą, registracijos suorganizavimą ir savanorių surinkimą, apmokymą, jiems reikalingų priemonių įsigijimą, reikmenų šv. Mišioms įsigijimą, komunikacijos kaštus, pasirūpinimą popiežiaus palyda, taip pat ir popiežiaus transporto priemonių atvežimą į Lietuvą“.

Dar kiek daugiau nei 28 tūkst. eurų turėtų gauti Sveikatos apsaugos ministerija.

„Nurodyti kompensuojamų išlaidų dydžiai yra preliminarūs ir bus tikslinami, atsižvelgiant į sudarytos darbo grupės Finansų ministerijai pateiktą išlaidų, susijusių su Popiežiaus vizito 2018 metų rugsėjo 22–23 dienomis Lietuvoje organizavimu, sąmatų vertinimą“, – pranešime spaudai teigė Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

Taip pat planuojama sudaryti Vyriausybės kanclerio vadovaujamą darbo grupę, kuri vertins institucijų ir Vilniaus arkivyskupijos ekonomo tarnybos pateiktų išlaidų, susijusių su popiežiaus vizitu, sąmatų pagrįstumą ir efektyvumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.