Perspėjo LRT dėl transliuotojų prižiūrėtojų skyrimo pagal institucijų kadencijas

Europos transliuotojų sąjunga (EBU) perspėja, kad visuomeninių transliuotojų priežiūros institucijų skyrimas pagal institucijų kadencijas gali padidinti politikų kišimąsi į jų veiklą.

Tai rašoma EBU vadovo Noelo Currano laiške Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) generalinei direktorei Monikai Garbačiauskaitei Budrienei.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tai rašoma EBU vadovo Noelo Currano laiške Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) generalinei direktorei Monikai Garbačiauskaitei Budrienei.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-17 15:50

Tai rašoma EBU vadovo Noelo Currano laiške Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) generalinei direktorei Monikai Garbačiauskaitei Budrienei.

Ji į Europos visuomeninius transliuotojus vienijančią organizaciją kreipėsi LRT veiklą tyrusiai Seimo komisijai pasiūlius keisti LRT tarybos narių skyrimo tvarką, ją susiejant su skiriančiųjų institucijų kadencijomis.

„Europos šalių patirtis rodo, kad dažna prižiūrinčiųjų institucijų sudėties kaita ir jų narių kadencijų siejimas su skiriančiųjų institucijų kadencijomis gali sudaryti prielaidas padidėti politikų kišimuisi“, – rašoma LRT paskelbtame N. Currano laiške, pasirašytame pirmadienį.

Jis taip pat rašė, kad pagal geriausią praktiką Europos šalyse visuomeninių transliuotojų veiklą prižiūri viena institucija, „atsakinga už su turiniu susijusį visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą ir prižiūrinti, kad visuomeninis transliuotojas vykdytų jam priskirtas funkcijas, laikytųsi specifinių reikalavimų ir kuriai būtų atskaitinga administracija“.

Jis taip pat paragino LRT įsitraukti į svarstymus dėl jos valdymo Seime tam, kad „būtų išvengta perteklinių priežiūros institucijų sukūrimo su persidengiančiomis priežiūros ir audito funkcijomis“.

Seimo komisija pasiūlė, kad šiuo metu egzistuojanti LRT taryba liktų atsakinga už turinio priežiūrą, o valdymo funkcijos būtų perduotos naujai steigiamai valdybai.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis antradienį pranešė, kad siūlys depolitizuoti LRT tarybos skyrimo tvarką ir sudėtį, numatant, jog ne daugiau kaip trečdalį tarybos narių skirtų politikai arba jų neskirtų apskritai.

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, LRT taryba sudaroma šešeriems metams iš 12 asmenų – visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų. Keturis tarybos narius skiria prezidentas, keturis narius – Seimas, dar keturis narius – Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos vyskupų konferencija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.