Mokytoja apie etatinį apmokėjimą: „Galima ir reikia šnekėtis“

Šiuo metu mokyklose yra labai daug emocijų. Tos emocijos yra ne vien dėl etatinio, dabar toks momentas, galbūt ir ruduo, bet nepasitenkinimas lipa per kraštus. Etatinio darbo apmokėjimo tikrai reikėjo. Jis nėra blogas, bet pasitaiko nesusišnekėjimo tarp administracijos ir mokytojų, ir galbūt be blogos valios.

Etatinis mokytojų apmokėjimas, įvestas nuo šių metų rugsėjo, vis dar kelia daug aistrų. <br>R.Jurgaičio nuotr.
Etatinis mokytojų apmokėjimas, įvestas nuo šių metų rugsėjo, vis dar kelia daug aistrų. <br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baublienė, Kauno Miko Petrausko muzikos mokyklos mokytoja

Nov 19, 2018, 7:07 PM

Visų pirma, būtų visiems daug paprasčiau, jeigu būtų pateiktos konkrečios lentelės, kaip pildyti mokytojų darbo grafiką, nes dabar vienam miesto gale mokyklos pildo vienokias, kitame gale – kitokias. Antra, būtų daug paprasčiau mokytojams ir administracijai, jeigu būtų buvę numatyta, kad, pavyzdžiui, jeigu mokytojas turi auklėjamąją klasę, vadinasi, jam yra skiriamos 5 valandos auklėjamai klasei, ir ne kitaip – ne nuo 3 iki kelių valandų, o konkrečiai.

Manau, kad žirklės vienų dalykų ir yra geros, bet šiuo momentu jos yra ydingos. Šiuo metu administracija interpretuoja vienaip, o mokytojai supranta kitaip. Galbūt truputėlį trūksta pakantumo. Iš žmonių kyla nepasitenkinimas, nes jie tikėjosi iš etatinio darbo apmokėjimo daugiau. Visi mokytojai tikėjosi visi etato, gavus ne visą, iškart kyla nepasitenkinimas.

Yra tokių pavyzdžių, kai pinigai tikrai mokyklas pasiekė, bet direktoriai sako, kad pinigų nėra. O kodėl nėra pinigų? Pasirodo, direktoriams nuo senų laikų yra įkalta, kad jie privalo taupyti. Tačiau šių pinigų direktoriai neturi taupyti, nes šie pinigai yra tik atlyginimams. Ką dabar sako direktoriai? Derinkim kriterijus, kaip išmokėsim premijas gruodžio mėnesį. Girdžiu, kad yra ir tokių mokyklų vadovų, kurie nori, kad mokytojas dirbtų ne 36, o 40 valandų per savaitę.

Ką aš šiuo metu matau: streikuojantys sako: su mumis niekas nesitarė, kita pusė – mes kvietėme, bet jūs nėjote į derybas. Aš manau, kad neturėtų būti tokie drastiškų dalykų, kaip streikas.

Mano manymu, galima ir reikia šnekėtis, ir derėtis. Ten, kur kilo daug problemų ir klausimų, mokyklos administracija turėjo kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją iš karto. Dar prieš streiką buvo sakoma, kad nesudarytos mokytojų darbo sutartys, tai labai sena problema. Streikuojantys sako – nėra sutarčių, bet šiuo metu juk ir tvarkomės – pasirašomos sutartys. Streikuojantys vėlgi nepatenkinti, kad neskaidru, tik neaišku – kas neskaidru?

Visi šie dalykai turi būti dar kartą aptarti ir išaiškinti. Neaiškumų kyla dėl to, kad administracijos neturi patirties dėl etatinio, kitas rugsėjis jau bus kitoks. Iš karto, per porą mėnesių, etatinio apmokėjimo sistema negali veikti sklandžiai. Yra momentų, kurie yra taisytini. Kai žmonės kalbasi, tariasi, jeigu administracija yra geranoriška ir girdi, tai ir susitaria. Susidariusioje situacijoje daug plonų niuansų ir yra labai daug emocijų, o kai kuriems galbūt tai ir labai patogu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.