S. Jurkevičius įgėlė valdžiai: „Iki šiol niekas neklausė, niekas nesidomėjo“

„Ignoravimas ir nekreipimas dėmesio į mokytojus nėra žingsnis, kuris būtų racionaliai pagrįstas. Dabar kaip tik buvo galimybė surasti sprendimo būdus, atsižvelgti į mokytojų darbo užmokesčio pagerinimą. Problemų daug, bet niekas jų nesprendžia“, – apie tai, kad antradienį Seime nebuvo atidėtas kitų metų biudžeto priėmimas, sakė Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius. Jis pasijuokė iš švietimo užkulisiuose besisukančių kalbų, kad galimai jo kandidatūra numatyta į švietimo ir mokslo ministrus. 

S.Jurkevičius yra darbo grupės, suburtos etatiniam apmokėjimui aptarti ir surasti jo taisymo būdus, narys. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Jurkevičius yra darbo grupės, suburtos etatiniam apmokėjimui aptarti ir surasti jo taisymo būdus, narys. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2018, 8:20 PM

Švietimo ir mokslo ministerijai laikinai vadovaujantis susisiekimo ministras Rokas Masiulis antradienį sušaukė darbo grupės posėdį dėl rugsėjį įvesto etatinio pedagogų apmokėjimo sistemos. Į šią grupę įtrauktas ir S.Jurkevičius.

Jo vadovaujamos mokyklos mokytojai kelias dienas streikavo taip prisidėdami prie jau penktą savaitę vykstančio pedagogų streiko. Nuo lapkričio 12 dienos vykstantį streiką organizavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS).

Iš pradžių nekėlusi reikalavimo stabdyti biudžeto priėmimą praėjusią savaitę profesinė sąjunga pakeitė nuomonę. Vienas iš sekmadienio mitinge streikuojantiems mokytojams palaikyti išsakytų reikalavimų buvo atidėti biudžeto priėmimą.

LŠDPS reikalauja pakeisti etato struktūrą, padidinti nekontaktinių valandų skaičių ikimokyklinukų ir priešmokyklinukų ugdymo specialistų etate iki 6 valandų, sumažinti mokinių skaičių klasėse. Taip pat mokytojai reikalauja nuo 2019 m. sausio 1 d. pedagoginių ir nepedagoginių darbuotojų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc. Būtent pastarasis reikalavimas ir sukėlė daug audrų. Prieš savaitę posto neteko švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Anot S.Jurkevičiaus, antradienį Seime reikėjo rasti galimybę bent kokiu punktu pakelti mokytojams algą nuo kitų metų – 20 proc. ar kitokiu dydžiu.

„Reikėjo surasti sprendimą, kuris nors kiek pagerintų atmosferą. Ir tai greičiausia nebūtų katastrofiškai atsiliepę biudžetui. Bet akivaizdu, kad ignoruojamas mokytojų interesas“, – sakė Vilniaus licėjaus vadovas.

Tai, kad LŠDPS pirmininkas A.Navickas pareiškė kartu su savo atstovaujamais mokytojais prašysiantis prezidentės vetuoti priimtą biudžetą, S.Jurkevičiui atrodo greičiausiai logiškas sprendimas.

„Tiek laiko tęsiasi aiškinimasis, streikas. Padėtis Lietuvoje yra dramatiška, bet mokytojai ignoruojami“, – darsyk pabrėžė pedagogas.

S.Jurkevičius yra darbo grupės, suburtos etatiniam apmokėjimui aptarti ir surasti jo taisymo būdus, narys.

„Bet tai, kas vyko šiandien Švietimo ir mokslo ministerijoje, dar tik bandymas suprasti situaciją. Valstybinės institucijos lygiu nesuvokiama, kaip realiai turėtų būti apmokamas mokytojų darbas“, – baisėjosi S.Jurkevičius.

Jis patikslino turintis galvoje ŠMM.

„Valstybinės institucijos neturi aiškios nuomonės, kaip tai turi būti daroma. Tai atrodo gana keistokai, kad valstybė tik dabar bando aiškintis, kas yra padaryta dėl etatinio apmokėjimo ir kaip tai turėtų būti daroma ateityje.

Įspūdis, kad tik šiandien bandoma įsiklausyti į mokytojų pastabas. Tik šiandien bandyta išgirsti, ką sako profesinės sąjungos, mokyklų vadovai, savivaldybių atstovai“, – apie darbo grupės susitikimą patyrimais dalijosi S.Jurkevičius.

Jis sakė, kad laikinajam švietimo ir mokslo ministrui R.Masiuliui dabar pagrindinis dalykas yra bent iš šalies pasižiūrėjus suprasti, kas vyksta.

„Iki šiol niekas neklausė, niekas nesidomėjo, ar tai yra gera tvarka. Žiūrėsime, kas bus ketvirtadienį. Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai pažadėjo tuomet pateikti įvertinimą to, ką išgirdo per šiandienos posėdį“, – saė S.Jurkevičius.

Kaip sakė S.Jurkevičius, etatinio apmokėjimo kūrėjas Aidas Aldakauskas nėra darbo grupės narys.

„Didelė dalis ŠMM atstovų nieko nepasakė. Kalbėjo profesinių sąjungų atstovai ir mokyklų vadovai, savivaldybės atstovas. Ministerijos atstovai tylėjo“, – pasakojo S.Jurkevičius.

Švietimo pasaulio užkulisiuose kuždamasi, kad S.Jurkevičius galėtų tapti kandidatu į švietimo ir mokslo ministrus.

Tai S.Jurkevičiui sukėlė juoką. Jis patikino tokio siūlymo iš nieko nesulaukęs.

„Esu tik darbo grupėje. Džiaugiuosi, kad joje atsiradau iš esmės A.Navicko dėka. Jie reikalavo padėti. Aš jaučiu įsipareigojimą padėti žmonėms. Aš – ne valdžios žmogus. Pirmą kartą esu įtrauktas į darbo grupę“, – sakė S.Jurkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.