M. Dargužaitė: „Darbas Vyriausybėje buvo didžiausia gyvenimo klaida“

Metus Vyriausybės kanclere dirbusi Milda Dargužaitė šeštadienį „Žinių radijo“ eteryje prisipažino, kad darbas Vyriausybėje buvo didžiausia jos gyvenimo klaida. Pasak pašnekovės, į šį postą ją atvedė noras keisti valstybinį sektorių, tačiau paaiškėjo, kad pokyčių įgyvendinimas pradeda strigti ten, kur trukdžių niekada nesitikėjai.

LR Vyriausybės kanclere vienerius metus dirbusi Milda Dargužaitė.<br>M.Patašiaus nuotr.
LR Vyriausybės kanclere vienerius metus dirbusi Milda Dargužaitė.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Dargužaitė pripažino, kad darbas Vyriausybės kanceliarijoje buvo bene didžiausia jos gyvenimo klaida.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Dargužaitė pripažino, kad darbas Vyriausybės kanceliarijoje buvo bene didžiausia jos gyvenimo klaida.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 18, 2019, 7:19 PM

Norėjo padaryti kažką gero savo šaliai

„Žinių radijo“ laidoje „Puikūs pralaimėjimai“ laidos vedėjo Gintaro Gimžausko paklausta, kas ją paskatino prisijungti prie premjero Sauliaus Skvernelio komandos, moteris pripažino, kad pagrindinė priežastis buvo noras įgyvendinti pokyčius.

„Kai aš grįžau į Lietuvą iš Amerikos po 17 metų, aš grįžau būtent galvodama, kad grįšiu labai trumpam – pertraukos savo karjeroje. Ir tuo metu norėčiau kažką gero padaryti savo šaliai. Man tikrai pasitaikė labai gera proga dirbti Ūkio ministerijoje ir „Investuok Lietuvoje“.

Man pasirodė, kad premjeras pagalvojo apie mane, žinodamas ir norėdamas didelių pokyčių. Aš prisijungiau būtent noro keisti skatinama“, – laidos metu teigė buvusi LR Vyriausybės kanclerė.

Įvertino naujos politinės jėgos rizikas

Pasak M.Dargužaitės, prisijungdama prie premjero komandos, ji įvertino, kad jungiasi prie naujos politinės jėgos.

„Tai buvo nauja politinė jėga. Buvo didelė rizika eiti, neaišku buvo, kaip viskas įsigyvendins. Iš kitos pusės aš mačiau ir pliusų.

Pliusai buvo tame, kad tai nauja politinė jėga, nėra dar tų visokių ryšių visose institucijoje ir tikrai gana nemaža dalis žmonių Vyriausybėje ir tų, kurie ėjo į Seimą, ėjo vedini tokių tikslų, kad tikrai nori keisti ir kažką padaryti. Ir man atrodė, kad, prisijungus prie komandos, kuri nori tikrų pokyčių, ne popierinių, yra įmanoma kažką pakeisti iš esmės.

Realybėje gavosi kitaip, nes politika yra politika“, – atviravo M.Dargužaitė.

Sudėtingiausia stadija – įgyvendinimas

Metus dirbusi premjero S.Skvernelio komandoje, buvusi LR Vyriausybės kanclerė akcentavo, kad viešojo sektoriaus pokyčių įgyvendinimo stadijoje, labai svarbu yra stipri komanda, kuri su tavimi dirbtų.

„Įgyvendinimas, mokėjimas ir sugalvojimas, kaip padaryti tą pokytį, čia jau yra labai didelės vadybinės žinios, vadovavimo, lyderystės ir politikos žinios. Kai pradedi įgyvendinti, labai svarbu yra stipri komanda, kuri su tavimi dirbtų.

Įgyvendinimas yra 99,99 proc. sėkmės. Problema yra įgyvendinime ir kaip padaryti, kad tai veiktų, kaip padaryti, kad žmonės pradėtų matyti rezultatus ir kad jiems nuo to geriau.

Kai pradedi galvoti apie tą įgyvendinimą, čia ir susiduri su valstybinio sektoriaus realybe, politikos realybe. Aišku ta politika yra labai susijusi su vieša erdve, nes politikai viską daro galvodami apie tai, kaip vieša erdvė sureaguos, kaip tai paveiks jų reitingus.

Tada tas įgyvendinimas pradeda strigti ten, kur tu niekada net negalvojai, kad gali strigti ir pasidaro labai sunku kažką padaryti“, – darbo premjero komandoje patirtimi dalijosi M.Dargužaitė.

Sumokėjo didelę viešumo kainą

Pasak laidoje „Puikūs pralaimėjimai“ dalyvavusios pašnekovės, dirbant Vyriausybės kanceliarijoje, teko patirti ir emociškai, ir psichologiškai sunkių dalykų. O viešoji erdvė, anot M.Dargužaitės, paveikė ne tik asmeniškai, bet mažino ir jos, kaip vadovės, efektyvumą.

„Kai tu esi matomoje pozicijoje, tave gerbia tiek, kiek tu viešojoje erdvėje esi palaikomas <..>. Kitas labai svarbus dalykas, kad mano, kaip vadovės, efektyvumą tai labai paveikė ir galiausiai turbūt tai buvo ne pagrindinis sprendimas, bet vienas iš top penkių, kodėl aš nusprendžiau išeiti iš tos pozicijos“, – teigė M.Dargužaitė.

Pašnekovė taip pat atviravo, kad darbas Vyriausybės kanceliarijoje buvo bene didžiausia jos gyvenimo klaida.

„Negaliu pasakyti, kad man asmeniškai tas laikas kažką davė. Man pačiai tai padarė daugiau žalos negu naudos. Ypač daug dalykų, kurie buvo išėję į viešą erdvė, jie ir liko“, – atviravo buvusi premjero komandos narė.

Šiuo metu M.Dargužaitė vadovauja investicinei Danijos bendrovei „Northen Horizon“, investuojančiai į komercinį nekilnojamą turtą Skandinavijos ir Baltijos šalyse bei Vokietijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.