Kandidatės į merus išmonė – įsiamžino su skerdžiama kiaule: su žiurke to lyginti negalima

Iki savivaldybių tarybų rinkimų likus mažiau nei dviem savaitėms, iš kailio neriasi visi kandidatai. Kol vieni aktyviai dalija agitacines skrajutes vakarais daugiabučių laiptinėse, kiti net per daug nesistengdami priverčia ūžti socialinius tinklus. Vos viena nuotrauka visuomeninis rinkimų komiteto „Už Prienų kraštą“ kandidatę į Prienų rajono merus Dovilę Ručytę pavertė viešosios erdvės debatų heroje.

Su skerdžiama kiaule įsiamžinusi kandidatė į Prienų rajono merus Dovilė Ručytė: ne miestui tai suprast.<br>Lrytas.lt koliažas
Su skerdžiama kiaule įsiamžinusi kandidatė į Prienų rajono merus Dovilė Ručytė: ne miestui tai suprast.<br>Lrytas.lt koliažas
Kandidatė į Prienų rajono merus Dovilė Ručytė.<br>VRK nuotr.
Kandidatė į Prienų rajono merus Dovilė Ručytė.<br>VRK nuotr.
Su skerdžiama kiaule įsiamžinusi kandidatė į Prienų rajono merus Dovilė Ručytė: ne miestui tai suprast.<br>„Facebook“ nuotr.
Su skerdžiama kiaule įsiamžinusi kandidatė į Prienų rajono merus Dovilė Ručytė: ne miestui tai suprast.<br>„Facebook“ nuotr.
Su skerdžiama kiaule įsiamžinusi kandidatė į Prienų rajono merus Dovilė Ručytė: ne miestui tai suprast.<br>„Facebook“ nuotr.
Su skerdžiama kiaule įsiamžinusi kandidatė į Prienų rajono merus Dovilė Ručytė: ne miestui tai suprast.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 19, 2019, 9:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2019, 10:31 PM

Politikė pasidalijo nuotrauka, kurioje besišypsodama tupi šalia skerdžiamos kiaulės ir svilintuvą laikančio skerdėjo. Ne vienas šį vaizdą iškart palygino su dar praėjusią savaitę plačiai nuskambėjusiu konservatorių kandidatės į Vilniaus miesto savivaldybę Godos Karazijaitės vaizdo įrašu, kuriame ji laiko, o vėliau sudegina žiurkę.

Visgi svarstoma, ar kiaulių skerdimo problemą nusprendusi paviešinti politikė neatskleidė per daug ir kaip tai paveiks vietinius gyventojus.

Prie kiaulės – su šypsena

Nuotraukoje aiškiai matyti, kad kiaulė skerdžiama ne specialioje skerdykloje, kokią pagal reikalavimus numato teisės aktai, o tiesiog atviroje vietoje Balbieriškyje. Bent tokią vietą nurodė pati D.Ručytė prie įkeltos nuotraukos.

Prie jos kandidatė į merus taip pat trumpai parašė: „Nes Balbieriškyje gera gyventi“ ir pridėjo kelis šauktukus.

Nuotrauka netruko išplisti socialiniuose tinkluose ir sulaukė itin skirtingų vertinimų.

Po kelių valandų iš politikės paskyros nuotrauka dingo, tačiau ji pati greitai vėl ja pasidalijo iš „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistės Daivos Žeimytės-Bilienės paskyros, prie kurios pridėjo ir ilgesnį komentarą.

„Tikra tiesa. Ir Balbieriškyje gera gyventi. Nors ir toli iki sostinės, čia gyvena ir dirba žmonės. Svaido juokelius kai būna laimingi ir keikiasi, kai nesiseka. Vieni stengiasi neprarasti vilties, kiti prasigeria. Bet jie moka būti laimingi ir džiaugtis savo kasdienybe.

Nepaisant visko, siekiame, kad gyvenimas gerėtų. Dirbame ne tik juodus darbus, bet ir kuriame planus, kad tobulėtume, augtume, padėtume užsidirbti ir kitiems mūsų bendruomenės nariams“, – komentuodama nuotrauką rašė Europos Parlamente dirbanti D.Ručytė.

Portalui lrytas.lt susisiekus su pačia politike, ji tikino aptariamos nuotraukos nešalinusi, nors jos nebeliko profilyje. Tuo pačiu ji papildė, esą pasidalijo žurnalistės paskelbta nuotrauka, „kad šios tiesiog nesikartotų“.

„Su nudvėsusia žiurke to lyginti negalima. Čia juk problema dėl žmonių kasdienybės ir būtinybės išgyventi“, – paklausta, ką mano apie žmonių palyginimą šios istorijos su konservatorės pristatyta problema.

Pastarąją situaciją komentavęs viešųjų ryšių specialistas Arijus Katauskas portalui lrytas.lt sakė, kad pasirinkta reklamos forma skirta „pritraukti dėmesį, suerzinti žmones, priversti juos komentuoti ir dalytis žinia, taip gaunant asmeninės naudos ir dėmesio“.

Politikė: žmonės kitaip negali

Portalui lrytas.lt kandidatė į Prienų rajono merus pasakojo, kad mieste gyvenantis žmogus negali suprasti kaimo žmogaus kasdienybės ir padėties kiaulę skersti tokiomis sąlygomis, kokias turi. Taip sakė politikė, nematydama problemos dėl nuotraukos šalia skerdžiamos kiaulės.

„Nuotraukos mintis yra labai paprasta, bet sunkiai suvokiama miesto žmogui, nes tai kaimo žmonių kasdienybė. Kadangi aš vaikštau po kaimus, norėjau parodyti, kad ir kaime gyvenimas vyksta. Mes turime pripažinti, kad maistas neatsiranda iš niekur. Žmogus kaime taip pat egzistuoja, valgo ir gyvena kaip mes“, – sakė politikė.

Ji atkreipė dėmesį ir į apleistus pastatus už jos nugaros, matomoje nuotraukoje. D.Ručytė tikino tapusi mere iškart sugriežtintų atsakomybę apleistų pastatų savininkams ir taip priverstų juos tvarkytis.

„Dar prieš kelias savaites pasidalijau kita nuotrauka su mėsos produktais. Tai viskas irgi susiję, nes noriu skatinti vietinės produkcijos populiarumą, palaikau savo krašto ūkininkus ir dar kartą noriu parodyti, kad dešra neatsiranda iš niekur.

Yra skirtumas tarp kaimo ir miesto žmogaus, skerdimas kaimo žmogui yra normalus procesas. Paprastas žmogus užsiaugina kiaulę ir neturi galimybių, pinigų nuvažiuoti kelis šimtus kilometrų į skerdyklą. O ši tradicija skersti kiaules lauke po atviru dangumi atėjusi dar iš mūsų senelių“, – sakė politikė.

Ji tikino jokiu būdu neskatinanti tokio skerdimo būdo, tačiau matanti problemą.

„Taip, yra Europos Sąjungos standartai ir reikalavimai, kurie numato gyvūlių laikymo ir skerdimo sąlygas, bet ne visada jie yra įgyvendinami, ypač kaimiškose vietovėse. Tapusi mere, aš labai norėčiau padėti žmonėms įsirengti bent po vieną skerdyklą kaime, kad jiems nereikėtų tokių egzekucijų vykdyti. Nes dabar pas mus tokių skerdyklų nėra, o žmonėms gyventi tai reikia.

Manau, kad kaimo žmogus irgi mieliau nuvežtų gyvulį į skerdyklą ir ten skerstų, bet kai nėra sąlygų, ką daryti.

Visgi, jie skersdami kiaules žmonės yra laimingi, nes priima šį procesą natūraliai. O šiuolaikiniai jauni žmonės neturi supratimo, kaip tai vyksta. Jeigu suprastų ir nebijotų, gal net padėtų kaimo žmogui“, – aiškino kandidatė į Prienų rajono merus.

Ji pripažino, kad vietiniai gyventojai neturi sąlygų ir nesilaiko ES patvirintų reikalavimų dėl kiaulių skerdimo.

Primename, savivaldybių tarybų rinkimai vyks kovo 3 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.