Koncertą organizavusią kandidatę į merus Mažeikiuose VRK pripažino papirkus rinkėjus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį pripažino Mažeikių rajone į meres kandidatavusią konservatorę Liną Rimkienę papirkinėjus rinkėjus, kai ši rinkimų laikotarpiu organizavo koncertą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2019, 11:45 AM

„L. Rimkienė organizavo koncertą, pati pakvietė Juditą Leitaitę koncertuoti, suderino koncerto datą, kuri sutapo su rinkimų kampanijos laikotarpiu. Ji buvo ketinama jau kelti kandidate ir tai buvo viešai žinoma“, – per VRK posėdį sakė komisijos narė Aistė Žilinskienė.

Nustatyta, kad politikė išsinuomojo Renavo dvaro sodybą, už jos nuomą iš savo lėšų sumokėjo 60 eurų ir čia Kalėdų laikotarpiu surengė J. Leitaitės koncertą. Jis buvo mokamas, tačiau kai kuriems dalyviams, Trečiojo amžiaus universiteto studentams, siūlyta nuolaida – vietoj dešimties eurų mokant penkis.

Už bilietus surinktus 500 eurų kaip honorarą gavo atlikėja.

„Ji organizavo šį koncertą kaip kandidatė, ji sugalvojo idėją, būdama kandidatė ji teikė paslaugą, malonumą to rajono gyventojams. Iš dalies finansuodama išlaidas to koncerto, pakviesdama rinkiminės kampanijos laikotarpiu žinomą atlikėją“, – kalbėjo A. Žilinskienė.

Ji pabrėžė, kad papirkimu laikoma ne tik materialinė nauda, bet ir malonumo ar paslaugų suteikimas.

Vis dėlto VRK nariams kilo dvejonių, ar priėmus tokį sprendimą nebūtų formuojama praktika, jog kandidatas rinkimų laikotarpiu apskritai negali organizuoti renginių, net jeigu už šiuos renginius jų lankytojai patys sumoka.

Tačiau A. Žilinskienė pabrėžė, kad tai nebuvo įprasta kandidatės veikla.

„L. Rimkienė gali organizuoti kaip privatus žmogus ar bendruomenės narys įvairiausius koncertus, bet vertinimas keičiasi, kai ji tampa kandidate. (...) Tai nėra jos nuolatinis užsiėmimas, nėra jos įprasta veikla kasdieninė, iš kurios ji yra žinoma“, – kalbėjo A. Žilinskienė.

Jai oponavęs VRK narys konservatorius Vilius Semeška pabrėžė, kad L. Rimkienė nieko į renginį nekvietė nemokamai, todėl rinkėjų nepapirkinėjo.

„Mes formuojame praktiką, kad realiai joks kandidatas negali organizuoti jokio mokamo renginio. (...) Negali būti kandidatai ir rengti nei diskotekų, nei varžybų, nei koncertų, nei turnyrų, kitaip tai gali būti pas mus traktuojama kaip papirkimas“, – kalbėjo V. Semeška.

„Mes apribosime žmonių laisvę organizuoti renginius“, – sakė jis.

L. Rimkienė Mažeikiuose pateko į antrąjį mero rinkimų turą, tačiau mere išrinkta nebuvo – rinkimus nedidele persvara laimėjo energetikos viceministro pareigas iki šiol ėjęs „tvarkietis“ Vidmantas Macevičius.

VRK pripažinus, kad kandidatė papirko rinkėjus, Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų Mažeikių rajono politinės kampanijos finansavimo ataskaita bus papildyta 600 eurų išlaidomis, tiek sudarė salės nuoma ir honoraras J. Leitaitei.

Taip pat nuspręsta kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl galimo pasinaudojimo tarnybine padėtimi, kai taryboje dirbanti politikė derino galimą koncerto žiūrovų pavežimą autobusu su savivaldybės darbuotojais.

Pati L. Rimkienė posėdyje dalyvauti negalėjo ir prašė klausimo svarstymą atidėti, motyvuodama, kad jis neturi įtakos rinkimų rezultatams, tačiau komisijos nariai nusprendė klausimą svarstyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.