Verslo atstovai V. Bako iniciatyvą dėl žiniasklaidos vadina pavojingu precedentu

Kai kurie verslo atstovai pavojingu precedentu vadina Seimo nario Vytauto Bako iniciatyvą uždrausti alkoholio ir tabako gamintojams bei prekybininkams valdyti žiniasklaidos priemones.

V.Bakas sulaukė aštrios kritikos.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė aštrios kritikos.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė aštrios kritikos.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė aštrios kritikos.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bakas sulaukė aštrios kritikos.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bakas sulaukė aštrios kritikos.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bakas sulaukė aštrios kritikos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Bakas sulaukė aštrios kritikos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 24, 2019, 4:14 PM

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui vadovaujantis politikas teigia, kad jo siūlomas draudimas padėtų kovoti su neskaidria alkoholio verslininkų įtaka.

MG Baltic“: gal uždraus kvėpuoti?

Verslo koncernas „MG Baltic“, kurį galėtų paveikti toks įstatymas, iniciatyvą įvertino kaip absurdą.

„Sunku tokias iniciatyvas protingai pakomentuoti – galbūt p. Bakas jau įregistravo ir įstatymo pataisas, draudžiančias kvėpuoti“, – BNS trečiadienį sakė „MG Baltic“ atstovas Tadas Marčiukaitis.

Koncernas „MG Baltic“ be kitų įmonių valdo „Stumbro“, „Alitos“ ir „Anykščių vyno“ gamyklas, „Gubernijos“ daryklą, koncernui priklauso LNK ir BTV televizijos kanalai.

Laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas teigia, kad įstatymo pataisos neproporcingos.

„Įgyvendinus šitą rekomendaciją, kitu žingsniu būtų galima bet kokį kitą verslą irgi išmesti iš žiniasklaidos rinkos, būtų galima uždrausti bet kokiai įmonei turėti akcijų – ar tai būtų televizijos stotis, radijo stotis ar laikraštis“, – BNS sakė Ž. Šilėnas.

Anot Ž. Šilėno, valdžios įtaka žiniasklaidai yra didesnė grėsmė nei verslo poveikis.

V. Bakas: alkoholio lobistai naudojasi žiniasklaida

V. Bakas trečiadienį įregistravo įstatymo pataisas, kad viešosios informacijos rengėjais ir dalyviais neturėtų būti asmenys, kurių ūkinė ar komercinė veikla yra alkoholinių gėrimų ar tabako gaminių gamyba ar prekyba.

Politikas tikina, kad įstatymas padėtų kovoti su korupcija, suvaržytų tabako ar alkoholio gamybos ir prekybos verslu užsiimančių asmenų galimybės daryti neskaidrų poveikį per savo valdomas žiniasklaidos priemones.

„Žiniasklaida neturi būti alkoholio lobistų ginklu prieš visuomenę“, – BNS sakė V. Bakas.

Paramą iniciatyvai išsakė ir valdančiųjų valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.

Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad projektą reikia svarstyti.

„Manau, kad mes turime teise toki dalyka svarstyti, o koks bus galutinis rezultatas, matysime. Aš pritariu svarstymui ir tokios idėjos egzistavimo būtinumui“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras pirmininkas.

V. Bakas pernai vadovavo parlamentiniam tyrimui, kuris paskelbė, kad „MG Baltic“ veikla kelia grėsmę Lietuvos saugumui.

Šiuo metu įstatymas draudžia žiniasklaidos priemones valdyti bankams, partijoms, valstybės ir savivaldybės įtaigoms, išskyrus mokslo, studijų ir švietimo įstaigas.

D. Jastramskis: problema – koncentracija

Žiniasklaidos ekspertas Deimanto Jastramskio teigimu, prasmingiau būtų spręsti problemą dėl žiniasklaidos rinkos koncentracijos, užuot išskyrus atskiras verslo sritis.

„Yra problema dėl visuomenės informavimo priemonių rinkos reguliavimo, jos koncentracijos. Tos problemos niekas rimtai nesiruošia spręsti jau trečia dešimtmetį, o čia yra selektyvus siūlymas, vieną kažkurią sritį išskirti“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas.

„Nėra logikos atskiriems subjektams drausti valdyti žiniasklaidą, kurie užsiima kitais verslais, bet yra logika tiesiog reguliuoti užimamą rinkos dalį, kuri būtų ne per didelė. Šiuo atveju 40 proc. galima rinkos turėti. Jei yra daugiau, jau yra jau problema“, – teigė jis.

D. Jastramskis atkreipė dėmesį, kad pataisa nutaikyta į konkrečią verslo grupę, o problemos nėra sprendžiamos sistemiškai.

„Pataisa yra gimusi iš Seimo darbo, iš parlamentinės komisijos darbo ir jinai nutaikyta faktiškai į vieną organizaciją. Svarbu apskritai sistemiški principai, o šiuo atveju yra selektyvumas ir ėjimas į ta sritį, kur nėra konkrečiai siūlytojo sritis. Čia nėra nacionalinio saugumo klausimas“, – kalbėjo D. Jastramskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?