Paramos akciją Honkongui temdė konfliktas, du asmenis išvežė policija

Vilniuje penktadienį vykusią paramos akciją Honkongo aktyvistams aptemdė susirėmimas su Pekino rėmėjais, du iš jų buvo išvežti į policijos komisariatą.

Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2019, 4:39 PM, atnaujinta Aug 23, 2019, 9:26 PM

Seimo nario Manto Adomėno organizuotame mitinge iš pradžių susirinko kiek daugiau nei pusšimtis protestuotojų, bet Katedros aikštėje nuskambėjus paraginimui žmonėms jungtis į gyvą grandinę kelioms minutėms rankomis iš viso susikibo apie 200 žmonių.

Taip pareikšta parama honkongiečiams, kurie minėdami Baltijos kelio trisdešimtmetį savo šalyje susikibo protestuoti prieš ekstradicijos į žemyninę Kiniją įstatymą ir policijos smurtą.

Mitingą centrinėje Vilniaus aikštėje Pekino rėmėjai su Kinijos vėliavomis iš pradžių stebėjo aikštės prieigose, tačiau pradėjus skirstytis demonstracijos dalyviams jie įsimaišė tarp protesto iniciatorių. Daugiausia tai buvo Lietuvoje gyvenantys kinai.

Įsiplieskus ginčams, tarp Honkongo ir Kinijos rėmėjų kilo susistumdymas, o M. Adomėnas iškvietė policiją. Jis pavadino kontrprotestuotojus „komunistų prostitutėmis“ ir skandavo „žudikai, eikite namo“.

Atvykę pareigūnai aiškinosi įvykio aplinkybes ir užsirašė kai kurių asmenų vardus, pavardes, o po keliasdešimties minučių išsivežė du Kinijos rėmėjų pusėje buvusius asmenis, BNS patvirtino policijos atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

„Du asmenys pristatyti į policiją pateikti detalesniems paaiškinimams“, – teigė R. Matonis.

M. Adomėnas BNS pranešė, kad pirmadienį ketina parašyti policijai pareiškimą.

„Jie yra matomi, jie yra nepamiršti“

Honkongiečius parėmę protestuotojai Katedros aikštėje laikė Honkongo vėliavas ir Kiniją smerkiančius plakatus.

„Jie remiasi Baltijos šalių pavyzdžiu, siekia laisves ir mes turime juos paremti. Lietuva, Latvija ir Estija tokios mažos, o Rusija tokia didelė, galinga. Lygiai taip pat Kinija puola Honkongą“, – sakė akcijos dalyvė pensininkė Rūta Svilienė.

Vienas iš akcijos organizatorių parlamentaras M. Adomėnas sakė šiuo renginiu norėjęs „parodyti honkongiečiams, kad yra matomi, jie yra nepamiršti“.

„Jeigu mes į Baltijos kelią žiūrime kaip į gražų, nostalgišką prisiminimą, tai Honkongui šiandien tai yra situacija, kur jie dabar kovoja. Jiems tai nėra praeitis“, – BNS sakė politikas.

Jis pabrėžė, kad lietuviams prieš 30 metų „kiekvienas paramos gestas iš laisvojo pasaulio buvo nepaprastai svarbus“.

Akcijos surengtos minint Baltijos kelio 30-metį. 1989 metų rugpjūčio 23-iąją daugiau kaip milijonas lietuvių, latvių ir estų susikibo rankomis 600 kilometrų grandinėje reikalaudami nutraukti sovietų okupaciją ir atkurti nepriklausomybę.

Kontrprotestuotojų stovykloje buvęs Kinijos prekybos rūmų Lietuvoje pirmininkas Haonanas Wangas (Haonanas Vangas) tvirtino, kad palaikantieji honkongiečius buvo suklaidinti melagingą informaciją teikiančios žiniasklaidos.

„Pabandykite paklausti, ar jie buvo Honkonge, ar jie buvo Kinijoje, kokia esmė, kad jie pakėlė tas vėliavas, už ką jie?“ – žurnalistams sakė kinas.

„Ten jau vyksta vos ne terorizmas“, – pridūrė jis.

Pagal 1997-aisiais pasirašytą Honkongo perdavimo Kinijai susitarimą miestui buvo suteikta teisių ir laisvių, kurios negalioja žemyninėje Kinijoje, įskaitant nepriklausomą teismų sistemą ir žodžio laisvę.

Protestuotojai tvirtina, kad šios teisės yra vis labiau varžomos, nuolat didėjant Pekino centrinės valdžios kišimuisi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.