Aurelijus Veryga apie pavojingą situaciją Alytuje: ateityje tai gali sukelti onkologines ligas

Sekmadienio popietę Miklusėnų gyvenvietėje (Alytaus rajonas), esančioje visai šalia gesinamos padangų perdirbimo gamyklos – nė gyvos dvasios. Ilgokai pavaikščiojus, pavyksta sutikti vos porą žmonių. 52-ejų Robertas sako, kad iš namų be respiratoriaus neina.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
 stop kadras.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 20, 2019, 7:43 PM, atnaujinta Oct 21, 2019, 8:39 PM

„Dūmai, kvapas eina, tai užsidedu. Šiandien tai nieko, bet vakar buvo labai baisiai daug dūmų, kvėpuot nebuvo kuo“, – sako Robertas.

Anot Miklusėnų gyventojo, dauguma vietinių išvyko pas gimines. Likę – slepiasi namuose.

„Daugiau pasėdi, namie pasėdi ir vėl krapštais. Kai užeina didesnis rūkas – į miestą važiuojam“, – kaip leidžia dienas pasakojo Robertas.

„Ryte labai blogai, apie 7-8 val. rytom kai pakyla rūkas, neįmanoma išeiti į lauką. Neįmanoma išvis būti, užsidarome kambariuose, tada dar pakenčiama“, – sakė Miklusėnuose gyvenantis Vidmantas.

„Būtent Miklusėnų gyventojai nukentėjo labiausiai. Gyvenvietė nuo gaisro vietos nutolusi vos porą kilometrų. Gyvenvietė paskendusi smoge. Stovint čia graužia akis, gerklę, juntamas aitrus dūmų kvapas. Rajono valdžios teigimu, oro tarša čia protarpiais normą viršija net 10 kartų“, – sako „Lietuvos ryto“ televizijos „Reporterio“ žurnalistė Sandra Kindiuk.

Penktąją gaisro gesinimo dieną Alytaus miesto savivaldybėje susirinko valstybinė ekstremalių situacijų komisija. Nutarė, kad gyventojams trūksta informacijos, tad bus įkurtas spaudos centras, kuris informuos žmones apie taršą ir kaip nuo jos apsisaugoti.

„Yra ir tam tikrų specifinių medžiagų, kurios išsiskiria degant padangoms, degant gumai, tai yra aromatinės medžiagos, kurios tiek bendrą organizmo apsinuodijimą gali sukelti, tiek ateityje gali būti siejamos su tam tikrais onkologiniais susirgimais“, – situaciją pakomentavo Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Posėdžio metu komisija nusprendė neskelbti ekstremalios situacijos šalies mastu, nes situacija gaisravietėje gerėja.

„Jau penktadienį įvykio statusas yra pasikeitęs į gerąją pusę. Penktadienį paskelbta gaisro lokalizacija, nėra jokių galimybių, kad tas įvykis atsinaujins. Dabar vykdomi perpylimo, ardymo darbai. Dabar padangos aušinamos ir vežamos į kitas patalpas“, – sakė Priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo departamento vadovo pavaduotojas Mindaugas Kanapickas.

Labiausiai nerimaujama, kad teršalai pateko į vandenį ir dirvožemį.

„Mąstą nustatysime vėliau, dabar yra imami visi oro ir dirvožemio mėginiai. Kol dar neturime lietaus, todėl laukiame, kol maksimaliai bus galima įvertinti visą teršalų kiekį“, – sakė Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Aitrų degančių padangų kvapą jaučia ne tik rajono, bet ir miesto gyventojai.

„Alytaus ir Alytaus rajono gyventojams, norintiems apsisaugoti nuo pavojingų dūmų yra sudaryta galimybė apsistoti Daugų slaugos ligoninėje, kuri yra nutolusi apie 20 kilometrų nuo Alytaus. Tačiau įstaigos darbuotojai sako, kad kol kas nesulaukė nei vieno žmogaus“, – iš įvykio vietos pranešė žurnalistė.

„Mūsų ligoninėj yra paskirtos palatos žmonėms, kurie kenčia šiuo metu Alytuje nuo ekstremalios situacijos, nuo smogo. Yra kur apsinakvoti, pasidėti savo daiktus“, – sako Daugų palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės vedėjas Egidijus Šerelis.

Alytaus mieste ir rajone lieka galioti savivaldybės lygio ekstremali situacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.