Dvasininkai: žmonės buvo išsiilgę sekmadienio mišių, susirinko neįprastai daug jaunimo

Sekmadienį į bažnyčias po dviejų mėnesių mišioms susirinkus tikintiesiems, dvasininkai džiaugiasi tarp jų matydami neįprastai daug jaunų žmonių.

Tikinčiųjų drausmingumą gyrė ir R. Doveika.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tikinčiųjų drausmingumą gyrė ir R. Doveika.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austėja Masiokaitė-Liubinienė, BNS

May 10, 2020, 3:16 PM, atnaujinta May 10, 2020, 3:24 PM

„Vyresnio amžiaus žmonių atėjo tiktai keletas, pagrinde buvo jaunoji karta. Kas galvoja, kad jaunimas, jaunos šeimos nelanko bažnyčios, tai labai klysta: šiandien bažnyčioje buvo iš tikrųjų susirinkusių jaunų žmonių, šeimų su vaikais“, – BNS sekmadienį sakė Vilniaus Šv. Juozapo (Pilaitės) parapijos klebonas Ričardas Doveika.

Jaunimo gausa nustebino ir Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos kleboną Vytautą Grigaravičių: pasak jo, jų atėjo gerokai gausiau nei būdavo įprasta iki karantino.

„Įdomiausia, kad jaunesnių atėjo daugiau, pagyvenusių žmonių labai nedaug. O jaunų tikrai kad, sakyčiau, nustebau. Kai anksčiau būdavo, kad daugiau vyresni, dabar atvirkščiai gavosi: vienas kitas tik pagyvenęs, o daugiau – jauni žmonės“, – pasakojo dvasininkas.

„Būna paprastai gyvenime kažkoks sukrėtimas, daug dalykų žmoguje keičiasi. Tai pamatysime vėliau, bet dabar taip atrodo“, – pridūrė jis.

Kunigų teigimu, žmonės buvo labai pasiilgę sekmadienio mišių.

„Pasiilgę, šypsosi, pamato, sveikinasi. Kur ne visada taip jausdavai, dabar tai jau žiba akys – jaučiasi, kad žmonės pasiilgę“, – sakė V. Grigaravičius.

R. Doveika taip pat teigė, jog žmonės šiomis dienomis jaučiasi įbauginti, patiria įtampą ir baimę, todėl mišios buvo svarbus dalykas, reikalingas padėti įveikti šiuos psichologinius ir dvasinius sunkumus, pajusti bendrumą vieniems su kitais.

„Žmonės džiaugėsi, buvo žmonių, kurie džiaugėsi ir verkė. Visi, kurie atėjo, jie atėjo maldai, ne pareigai atlikti ir atėjo švęsti sekmadienio, reiškia, taip pat švęsti pamažu sugrįžtantį kasdienį gyvenimą“, – kalbėjo jis.

Mišios su kaukėmis ir pirštinėmis

Leidus vėl laikyti sekmadienines mišias, tikinčiųjų srautas ribojamas, jie privalo dėvėti kaukes, prie įėjimų į bažnyčias padėtos dezinfekcinės priemonės.

Bažnyčiose tikintieji meldžiasi išlaikydavo saugų atstumą, o vienam tikinčiajam skiriama 10 kvadratinių metrų. Komunija dalijama į rankas.

BNS kalbinti dvasininkai sakė, jog į bažnyčias tilpo visi norintys.

„Pas mus yra sužymėtos vietos, kur gali stovėti, bažnyčia yra didelė, tai labai gražiai, tvarkingai: įėjimas per vieną, išėjimas per pagrindines, kad nesusijungtų srautai. Ir nebuvo, kad labai būtų daug. Nebuvo tų žmonių tiek“, – sakė V. Grigaravičius.

R. Doveika sakė, jog pamaldas buvo nuspręsta perkelti į naujai statomą bažnyčią, kad ten tilptų daugiau tikinčiųjų. Jie susėdo ant atokiau vienas nuo kito perstatytų suolų, dalis mišių klausėsi stovėdami.

„Komunija dalijama buvo į rankas ir visi tą suprato, nebuvo jokių problemų, kažkokių pretenzijų. Kunigas dezinfekavo rankas žmonių akivaizdoje prieš komunijos dalijimą, užsidėjo veido kaukę, nes mes mišias aukojame be kaukės, o kai priimame žmones, klausome išpažinčių ir daliname komuniją – su kauke“, – pasakojo kunigas.

V. Grigaravičius pastebėjo, jog į pamaldas atėję vyresnio amžiaus žmonės saugojosi itin kruopščiai.

„Senesnių žmonių vienas kitas, bet jie tai jau su pirštinėmis, su maskėmis, akiniais – labai saugojosi. Jaunesni šiek tiek atsipalaidavę labiau, bet laikosi visų tvarkų. Juo labiau, kad ir mes reikalavome, jog bažnyčioje būtų su maskėmis“, – kalbėjo jis.

Tikinčiųjų drausmingumą gyrė ir R. Doveika.

„Žmonės labai sąmoningai elgėsi, jie vien ramybės palinkėjimą linkėjo vienas kitam palenkdami galvas, išlaikė atstumus“, – sakė jis.

Viešos pamaldos Lietuvoje buvo sustabdytos kovo 16 dieną įvedus karantiną. Nuo balandžio 27 dienos mišios su tikinčiaisiais buvo atnaujintos visomis dienomis išskyrus sekmadienius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.