Aukcione JAV – ir KGB kalėjimo ligoninės Ukmergėje durys

Gal norite įsigyti KGB kalėjimo ligoninės bažnyčios Ukmergėje rūsiuose duris? Dabar bet kas pasaulyje gali nusipirkt tiek šį, tiek kitus sovietų eros saugumo policijos reliktus aukcione Jungtinėse Valstijose.

Gal norite įsigyti KGB kalėjimo ligoninės bažnyčios Ukmergėje rūsiuose duris? <br>„Julien Auctions“ nuotr.
Gal norite įsigyti KGB kalėjimo ligoninės bažnyčios Ukmergėje rūsiuose duris? <br>„Julien Auctions“ nuotr.
Gal norite įsigyti KGB kalėjimo ligoninės bažnyčios Ukmergėje rūsiuose duris? <br>„Julien Auctions“ nuotr.
Gal norite įsigyti KGB kalėjimo ligoninės bažnyčios Ukmergėje rūsiuose duris? <br>„Julien Auctions“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2021, 8:35 PM

Šeštadienį „Julien’s Auctions“ Kalifornijoje, įprastai garsėjantis garsenybių daiktų aukcionuose, ruošia „Šaltojo karo reliktų aukcioną“ tiek gyvai, tiek virtualiai. Dauguma jų atkeliavo iš lietuvio Juliaus Urbaičio kolekcijos.

Interviu su J.Urbaičiu skaitykite šeštadienio Lietuvos ryto“ dienraštyje

Šis 57 metų verslininkas nuo seno rinko ir investavo į senus KGB įrankius, o prieš porą metų Niujorko Čelsi rajone buvo atidaręs „KGB šnipų muziejų“, kuriame demontravo apie 3500 eksponatų. Tačiau dėl pandemijos šis muziejus uždarytas, o daugybė daiktų parduodama aukcione.

Leidiniui „The Wall Street Journal“ J.Urbaitis pasakojo, kad sovietų Lietuvoje jis ne kartą buvo verbuojamas KGB. Lietuvis ant jų kabliuko sako nepakibęs, bet jo susidomėjimas šnipavimo technologijomis, kurias buvo pamatęs, bei kitai įgūdžiais, reikalingais slaptose misijose, vis augo.

Griuvus Sovietų Sąjungai J.Urbaitis tapo kolekcionieriumi ir medžiojo daiktus aukcionuose bei pas buvusius KGB agentus ir Rusijos federalinėje saugumo tarnyboje.

KGB visada garsėjo savo sugebėjimu slapta pasiklausyti pokalbių. Mikrofonai būdavo įtaisomi į laikrodžius, pinigines, pelenines, diržus, lėkštes ir tušinukus. Paprastame fotoaparate galėdavo būti įtaisytas dar vienas objektyvas šone, todėl fotografas galėdavo nusitaikyti į vieną žmogų, o iš tiesų slaptai fotografuoti visai kitą. Lietuvis savo kolekcijoje turi kiekvieno iš šių įrankių pavyzdžių ir dabar juos parduoda JAV.

Kai kurie reliktų yra pakankamai nekalti. Pavyzdžiui, pora batų su pasleptu skyreliu kulne, kuriuos, tikimasi, aukcione parduoti už 500-700 JAV dolerių. Už 200-300 JAV dolerių aukciono dalyviai gali įsigyti KGB naudotus dirbtinius plaukus, netikrus akinius ir makiažą. Agentams, kurie baiminosi būti sulaikyti, buvo pagamintas ir netikras dantis su slaptu skyreliu saugoti nuodams.

Tačiau „Julien’s Auctions“ bendrasavininkas Martinas Nolanas puikiai suvokia, kad KGB istorija yra gerokai tamsesnė nei šnipų įrankiai. Pavyzdžiui, aukcione bus parduodamos senos apdaužytos durys su grotuotu langeliu, o apačioje – skyle, pro kuria kaliniai galėjo prakišti surakintas rankas antrankiams nuimti. Šios durys paimtos iš kalėjimo ligoninės, kurią KGB buvo atidarę bažnyčios rūsyje Ukmergėje.

Po Sovietų Sąjungos griūties, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, kalėjimas buvo uždarytas. Bažnyčios kunigas norėjo, kad durys būtų demontruojamos viešai ir taip primintų pasaului apie siaubus, kurie vyko toje vietoje. Aukcionas tikisi šias duris parduoti už 2000-3000 JAV dolerių.

Kaip „The Wall Street Journal“ sakė M.Nolanas, visi aukcione parduodami objektai simbolizuoja žmonių gyvenimus ir vargus: „Tai atspindi laikotarpį, į kurį, tikėkimės, niekada negrįšime – tą Šaltojo karo erą. Toje eroje žmonės turėjo gyventi negalėdami niekuo pasitikėti!“

Brangiausiai įvertinta prekė aukcione bus „Fialka“ pranešimų šifravimo mašina, vertinama 8000-12000 JAV dolerių.

Kai kuriuos daiktus iš J.Urbaičio kolekcijos skolinosi neseniai rodyto kelių dalių filmo „Černobylis“ kūrėjai.

Interviu su J.Urbaičiu skaitykite šeštadienio "Lietuvos ryto" dienraštyje

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.