Bendrai nuomonei paklusti nepanoro: Panevėžio vyskupas stojo už Šeimos gynėjų maršą, valdžią išvadino „išverstskūriais“ 

Gegužės 15-ąją vyksiantis „Didysis Šeimos Gynimo Maršas 2021“ jau spėjo papiktinti ne tik epidemiologus, bet ir visuomenę, tačiau palaikymo sulaukė iš religinės bendruomenės – štai Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas pareiškė, kad dėl „baisios grėsmės Tautai verkia jo širdis“, ir ragina ginti „tikrąją“ šeimą.

Šeimos gynėjų maršą palaiko ir dvasininkai – Panevėžio vyskupas valdžią vadina „išverstskūriais“.  <br>LR archyvo asociatyvi nuotr.
Šeimos gynėjų maršą palaiko ir dvasininkai – Panevėžio vyskupas valdžią vadina „išverstskūriais“.  <br>LR archyvo asociatyvi nuotr.
Protestas.<br>T.Bauro nuotr.
Protestas.<br>T.Bauro nuotr.
Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas.<br>P.Lileikio nuotr.
Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas.<br>P.Lileikio nuotr.
Protestas.<br>T.Bauro nuotr.
Protestas.<br>T.Bauro nuotr.
Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-05-03 14:34, atnaujinta 2021-05-03 21:31

Kreipėsi į tikinčiuosius

Šios akcijos organizatoriai teigia protestu siekiantys apsaugoti tradicinės šeimos – vyro ir moters – sąjungą.

Palaikymą Šeimos gynėjų maršui sekmadienį feisbuke išreiškė ir Panevėžio vyskupas J.Kauneckas.

„Brangūs Lietuviai, nenustoju Dievui dėkoti už mūsų Tautą!

Kokią nuostabią dvasią mums davė Dievas! Be galo žaviuosi: mūsų Tauta visada stebino pasaulį narsiomis kovomis prieš kryžiuočius, prieš caro ir bolševizmo žvėriškumą. Mūsų Tauta visada gynė Laisvę.

Bet dabar išmušė skaudi valanda: verkia sena vyskupo širdis dėl baisios grėsmės Tautai. Mano Tauta, kuo Tu nusikaltai, kad dabar savieji nori Tave sunaikinti? Valdantieji, kreipiuosi į Jus: jei sunaikinsite Šeimą, sunaikinsite ir Lietuvą.

Brangūs Lietuviai, visa širdimi jaučiu Jūsų mintis. Jūsų balsas gyvas mano dvasioje. Jūs skelbiate, Jūs šaukiate: „Dabar išmušė valanda ginti Šeimą, ginti Lietuvos ateitį, jos išlikimą. Tik visi kartu apginsime tai, kas mums brangu!“

Mielieji, Jūsų te nesulaiko gąsdinimai, kad Didįjį Šeimos gynimo maršą rengia svetimos priešiškos jėgos. Jūs įsitikinę, kad tai savieji išverstskūriai nori žūtbūt sugriauti Maršą. Ir Jūs su ašaromis šaukiate: „Mes nepasiduosime, niekas mūsų neišgąsdins, jokie trukdytojai nesulaikys, mes ginsime Šeimą – iš visų jėgų ginsime. Tikro lietuvio niekas negali sustabdyti“.

Dabar reikia gintis nuo savųjų, kaip nuo baisiausio priešo. Todėl tuo Maršu ir pakilote kovoti už Šeimą, už tai, kas lietuviui visada buvo brangiausia“, – rašė vyskupas J.Kauneckas.

Jis patikino, kad gegužės 15-ąją už tradicines šeimas melsis ir pats.

„Gegužės 15-ąją, mėnesinių atlaidų dieną, aš melsiuosi Krekenavoje prie grįžusio restauruoto 612 metų senumo stebuklingo Mergelės Marijos paveikslo. Juk Marija visada laimino lietuvių kovas. Su ašaromis maldausiu Maršą laiminti Maironio giesmės žodžiais: „Marija, Marija <...>, išgelbėk nuo priešo baisaus <...>, užstok prieš Aukščiausią Tu žmogų menkiausią“.

Išgirskite, gerieji Lietuvos žmonės, išgirskite – Marija tikrai laimina. Ir aš, vyskupas Jonas Kauneckas, laiminu Maršą. Visus Jus laiminu“, – rašė dvasininkas.

Bijo, kad bus sunaikinta „tikroji“ šeima

Pats Jonas Kauneckas naujienų portalui lrytas.lt teigė marše dalyvauti nežadantis, tačiau jį visiškai palaiko – anot jo, nerimą kelią valdančiųjų svarstomi pokyčiai.

„Nori 38 Konstitucijos straipsnį pakeisti, įvesti, kad šeima – nebūtinai tarp vyro ir moters, nori partnerystę įvesti, Stambulo konvenciją. Juk tie dalykai yra baisūs, praktiškai naikinantys šeimą. O jei sunaikini šeimą, tai sunaikini ir Lietuvą“, – kalbėjo J.Kauneckas.

„Jeigu pasakytų, kad šeima gali būti tarp vyro ir vyro, tarp moters ir moters? Tai argi nesunaikinama tikroji šeima?“, – svarstė jis.

Anot J.Kaunecko, tik atrodo, kad tos pačios lyties asmenų partnerystė nepaveiktų kitų, vyro ir moters, šeimų.

„Kokioje kvailoje pozicijoje atsiduria bažnyčia – juk laiminti tegalima, paties Dievo nurodyta, tik vyro ir moters sąjungą“, – kalbėjo J.Kauneckas.

„Išverstskūriais“ valdančiuosius pavadinęs J.Kauneckas įsitikinęs, kad šie klausimai turėtų būti sprendžiami ne politikų, o referendumu.

„Jeigu vaizduoja, kad myli Lietuvą, tai kokią teisę turi griauti jos įstatymus? Juk faktiškai, be žmonių pritarimo, jie neturi teisės keisti 38 Konstitucijos straipsnio, kuris apibrėžia, kad šeima – tik tarp vyro ir moters. Žmonės kovos, kad be referendumo niekaip šito straipsnio nepakeistų“, – teigė J.Kauneckas.

Arkivyskupai proteste nedalyvaus

Lietuvos vyskupų konferencija šio konkretaus atvejo portalui lrytas.lt pakomentuoti nenorėjo, tačiau priminė, jog dvasininkai deda visas pastangas, kad šeimos institutas būtų apsaugotas.

„Primename, kad Bažnyčia nuosekliai rūpinasi šeima ir ją remia. Bažnyčiai svarbi ne tik šeimos institucija apskritai, bet ir kiekviena konkreti šeima, nes šeimos gerovė yra vienas iš kertinių Bažnyčios misijos uždavinių bei esminių siekinių ne tik Bažnyčiai, bet ir visai visuomenei. Šeima – darnios ir laimingos visuomenės gyvavimo sąlyga.

Puoselėjant šeimos vertybes ir saugant šeimos institutą, skatiname tokį visuomenės narių bendradarbiavimą, kuris leistų rūpintis mūsų šeimomis bei kurtų sąlygas jų gerovei nenaudojant neapykantos kalbos ar užuominų į bet kokio – fizinio ar psichologinio – smurto naudojimą.

Siekdami šeimos gerovės atpažinkime, jog, nepaisant skirtingų įsitikinimų ar pažiūrų, kiekvieno visuomenės nario santykiai su kitu turi būti grindžiami abipuse pagarba ir artimo meile.

Informuojame, kad kvietimus į renginį gavę Vilniaus ir Kauno arkivyskupai jame dalyvauti neketina. Bažnyčia ir toliau nenuilsdama dės visas pastangas, kad mūsų šeimos liktų saugios ir galėtų netrukdomos gyventi, atsiliepdamos į savo pašaukimą“, – rašė Lietuvos vyskupų konferencija.

Specialistai sunerimę

Portalas lrytas.lt jau rašė, kad gegužę organizuojamas protestas susilaukė ir neigiamos specialistų reakcijos – onkoimunologas Marius Strioga teigė, jog dabar yra visiškai netinkamas laikas masiniams sambūriams – anot jo, reikėtų palaukti, kol bus vakcinuota bent 40 proc. šalies gyventojų.

„Tai bus žmonių susibūrimas, jie nesilaikys dviejų metrų atstumo, kontaktas bus ilgalaikis, kaukes kuris užsidės, kuris ne – dabar lauke nebeprivaloma dėvėti kaukes. Masinis sambūris, įvairaus amžiaus žmonės iš skirtingų vietų suvažiuos į vieną vietą – nemanau, kad dabar tam pats tinkamiausias laikas. Manau, visiškai netinkamas laikas“, – įvertino M.Strioga.

Tuo tarpu NVSC atstovė Justina Petravičienė pažymėjo, kad plintant britiškajai COVID-19 atmainai net mažesnio masto renginiai gali iššaukti naujus ligos protrūkius šalyje.

„Mes tikrai matėme atvejų augimą po ilgojo Vėlinių savaitgalio ir po didžiųjų metų švenčių. Plintant britiškajai viruso atmainai tikrai negalime būti tikri, ar žmogus neserga ir ar neužsikrėsime patys. Nesvarbu, kokio masto tai būtų renginys, ar didesnis ar mažesnis, bet kokiu atveju rizika, kai toliau turime viruso plitimą visuomenėje, išlieka“, – teigė ji.

Gins tradicinę šeimą

Vienas iš mitingo organizatorių, „Šeimų sąjūdžio“ atstovas Arvydas Daunys portalui lrytas.lt kalbėjo, kad rengiamas protestas tikrai nebus pramoginio pobūdžio – koncertų ir kitų pasirodymų jame nebus.

Pasak jo, papildomo saugumo priemonių organizatoriai netaikys ir pasikliaus žmonių sąmoningumu. Nors Vingio parke vyksiančiame proteste laukiama iki 7000 dalyvių, jis tikina, kad dėvėti kaukių taip pat neprašys.

Gegužės 15 dieną organizuojamas protesto žygis, pasak jo iniciatorių, prasidės visoje šalyje. Iš numatytų taškų protestuotojai automobiliais ir motociklais vienu metu susijungs į koloną kelyje Klaipėda-Vilnius, galutinis kelionės tikslas įvardijamas mitingas sostinės Vingio parke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.