Prakalbus apie galimybę į Seimą politikus įleisti tik su galimybių pasu – opozicijos pyktis

Seimo opozicinių frakcijų atstovai mano, kad siūlymas neleisti Seimo nariams be galimybių paso patekti į parlamento rūmus gali prieštarauti Konstitucijai, suvaržyti Seimo nario mandatą, apriboti parlamentarų konstitucines teises ir pareigas. Jie piktinasi, kad galimybių pasas tampa tarsi religija, nors nuo infekcijos jis neapsaugo.

 Opozicija piktinasi pasiūlymu.<br> lrytas.lt koliažas.
 Opozicija piktinasi pasiūlymu.<br> lrytas.lt koliažas.
Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jadvyga Bieliavska, ELTA

Nov 25, 2021, 3:12 PM

Naujienų agentūros ELTA kalbinti opozicijai atstovaujantys parlamentarai, dėstydami savo nuomonę dėl siūlomo teisinio reguliavimo, akcentavo, kad politikai elgiasi atsakingai, o tokiais siūlymais siekiama apriboti kai kurių parlamentarų veiklą, o ne realių sveikatos apsaugos tikslų.

Tačiau opozicijoje yra ir tokių politikų, kurie paradoksalia vadina situaciją, kai Seimo nariams netaikomi visiems privalomi ribojimai. Todėl, jų nuomone, tokių privilegijų Seimo nariams neturi likti.

A. Širinskienė: Konstitucija nenumato galimybės suvaržyti Seimo nario mandatą

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja Agnė Širinskienė sako nematanti Konstitucijoje jokio pagrindo nei galimybių pasui bendrai, nei Seimo narių atveju.

„Konstitucija nenumato tokios galimybės suvaržyti Seimo nario mandatą, iš esmės nutraukiant jo įgaliojimus ir neleidžiant jam dalyvauti posėdžiuose, kai jis yra sveikas bei veiksnus, vien dėl to, kad jis neturi Vyriausybės įvesto galimybių paso. Galimybių paso neturėjimas juk nereiškia, kad asmuo serga ir yra pavojingas kitiems, nes infekciją platinti gali ir galimybių pasų turėtojai. Tad nematau Konstitucijoje jokio pagrindo nei galimybių pasui bendrai (esame dėl to kreipęsi į Konstitucinį Teismą), nei Seimo narių atveju“, – sakė A. Širinskienė.

Jos nuomone, valdantiesiems galimybių pasas tampa religija.„Panašu, kad valdantiesiems galimybių pasas tampa religija ir tikimasi, kad jis apsaugo. Galimybių pasas neapsaugo, kaip 100 proc. nuo infekcijos neapsaugo ir vakcina. Tad jei iš tiesų rūpi Seimo narių sveikata – būtų tikslinga užtikrinti testavimosi prieš posėdžius galimybę, kad ir Seimo nariams susimokant už greituosius COVID testus patiems. Manau, tai būtų daug efektyviau, nei reikalauti galimybių pasų“, – teigia A. Širinskienė.

R. Tamašunienė: ar Seimo nariai ir rinkėjams turėtų parodyti galimybių pasą?

Lietuvos regionų frakcijos seniūnės Ritos Tamašunienės nuomone, siūlymas, kad Seimo nariai be galimybių paso negalėtų patekti į parlamento rūmus, varžys Seimo nario konstitucines teises, tokie ribojimai prieštaraus Konstitucijai, nes Seimo nario priedermė atlikti savo pareigas bet kada, kai valstybė bepakviestų.

Jos nuomone, Seimo nariai elgiasi atsakingai. „Nežinau, kuris neturėtų galimybių paso, nes yra ne tik pasiskiepiję, bet ir persirgę, kai kurie testuojasi. Todėl papildomi ribojimai ir nepasitikėjimas Seimo nariais atrodo šiek tiek ir juokingai, nes kaip vaikų darželyje turėsime parodyti pažymą. Tai kam ją rodysime – apsauginiams? O per susitikimus su rinkėjais, ar tą pasą rinkėjams turėsime rodyti? Manau, kad Seimo nariai elgiasi atsakingai, jie supranta, kad turi saugoti save ir kitus“, – sako R. Tamašunienė.

Politikė nemano, kad Seimo nariams šiuo metu taikomos kokios nors lengvatos. „Parlamentarai, eidami į teatrą ar į didelį prekybos centrą, kaip ir visi piliečiai, stovi prie posto ir parodo savo galimybių pasą. Tikrai niekas netaiko jokių lengvatų Seimo nariui būnant visuomenėje, bet atlikti pareigą, darbą tikrai tų papildomų apribojimų nereikėtų“,- mano R. Tamašunienė.

I. Kačinskaitė- Urbonienė: siekiama apriboti parlamentarų konstitucines teises ir pareigas

Seimo Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė- Urbonienė mano, kad tokiu pasiūlymu bandoma apriboti parlamentarų konstitucines teises ir pareigas.

„Visi dirbantys Lietuvos žmonės turi turėti galimybę atlikti savo pareigas. Jau valdantieji darbuotojams, studentams įvedė mokamus testus, dabar brutaliai bandoma apriboti dirbančių parlamentarų konstitucines teises ir pareigas“,- apgailestauja parlamentarė.

Ji sako, kad nepritars tokiems siūlymams, kuriais siekiama kitų tikslų, o ne realios sveikatos apsaugos.

„Nepritariau, nepritariu ir tikrai nepritarsiu tokiems siūlymams, kuriais siekiama kitų tikslų, o ne realios sveikatos apsaugos. Žvelgiant konkrečiai į mūsų Seimą, tai didžioji dalis parlamento narių turi apsaugą – natūralų imunitetą arba yra pasiskiepiję, todėl čia veikia ir bandos imunitetas. Matau, kad tokiu pasiūlymu keliems žmonėms bandoma apriboti veiklą ir tai vertinu kaip netiesioginį puolimą“, – sako I. Kačinskaitė- Urbonienė.

L. Kukuraitis: visi, o ne tik parlamentarų judėjimo laisvės ribojimo klausimai turėtų būti sprendžiami Seime

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūno pavaduotojo Lino Kukuraičio nuomone, jeigu Seimo nariui, kuris atstovauja dalies rinkėjų balsus, dėl sveikatos apsaugos tikslų yra apribojama galimybė gyvai realizuoti Seimo nario mandatą, turi būti sudaromos visos nuotolinės mandato realizavimo galimybės, o ypatingai nuotolinis balsavimas plenarinių posėdžių metu. To Seimas yra jau kartą atsisakęs dėl techninių sunkumų.

„Valdantieji niekaip negali šiuo siūlymu naudotis kaip politiniu opozicinės veiklos ribojimu. Bendrai kalbant, visi, o ne tik Seimo narių, judėjimo laisvės ribojimo klausimai turėtų būti sprendžiami Seime, ypač, kai pandemija tęsiasi jau ne vienerius metus ir mes, būtent čia, tautos atstovybėje, turime sutarti dėl svarbiausių teisių ir apribojimų. Dabar, tuo tarpu, ką ir kur riboti, sprendžia Vyriausybė, o ne tie, kuriems konstituciškai ši teisė suteikta“,- apgailestauja L. Kukuraitis.

J. Sabatauskas: Seimo narys nėra Robinzonas Kruzas negyvenamoje saloje

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas įsitikinęs, kad parlamentarai šiuo metu turi privilegijas, kurias reikėtų panaikinti.

„Turime paradoksalią situaciją, kai Seimo nariams netaikomi ribojimai, privalomi visiems. Po Seimą vaikšto ir tie parlamentarai, kurie nei skiepijasi, nei testuojasi, gali ateiti ir sirgdami. Kitaip tariant, parlamentarams sudarytos išimties sąlygos laisvai platinti virusą. Kodėl tokios privilegijos? Seimo narys nėra Robinzonas Kruzas negyvenamoje saloje. Tai nepateisinama nei teisiniu, nei etiniu požiūriu. Situaciją reikia taisyti, tokių privilegijų turi nelikti,- mano jis.

Siūloma, kad Seimo nariai be galimybių paso negalėtų patekti į parlamento rūmus

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma įregistravo Seimo Statuto pataisas, kuriomis siūlo reglamentuoti Seimo nario veiklos ypatumus paskelbus ekstremaliąją situaciją dėl užkrečiamosios ligos plitimo grėsmės arba karantiną.

Siūloma, kad ne tik visi į Seimo rūmus norintys patekti lankytojai, bet ir Seimo nariai turėtų pateikti dokumentą, įrodantį, kad buvo paskiepyti, gavo neigiamą tyrimo rezultatą arba persirgo COVID-19, tai yra galimybių pasą ar ES Covid pažymėjimą.

Toks dokumentas Seimo nariams būtų reikalingas ir kontaktiniu būdu uždarose patalpose organizuojant susitikimus su rinkėjais.

Jeigu Seimo narys negalėtų dalyvauti Seimo rūmuose vykstančiame Seimo posėdyje, Seimo komiteto ar komisijos posėdyje, nes nepateiktų šių dokumentų, būtų laikoma, kad posėdis praleistas be svarbios pateisinamos priežasties.

Pasak J. Razmos, šiuo metu Seimo narių patekimui į Seimo rūmus, darbui Seimo posėdžių salėje ir kitose uždarose patalpose, taip pat ne nuotoliniu būdu organizuojamiems susitikimams su rinkėjais nėra nustatyta specialių reikalavimų, kurie užtikrintų dėl užkrečiamosios ligos plitimo grėsmės saugias Seimo narių bei kitų Seimo rūmuose dirbančių asmenų darbo sąlygas.

„Dėl Seimo narių patekimo į Seimo rūmus ir kitas uždaras patalpas yra tam tikras teisinis neapibrėžtumas: ekstremalios padėties atveju, viena vertus – Seimo nariui turėtų galioti tie patys reikalavimai kaip ir visiems piliečiams, kita vertus – Seimo statutas, kuris nustato Seimo nario veiklos garantijas, tokių suvaržymų dėl ekstremalios padėties nenustato. Todėl teikiamomis Seimo Statuto pataisomis ir siūlau šią teisinę dviprasmybę panaikinti,“ – Eltai sakė J. Razma.

Į Seimą lankytojai be galimybių paso negali patekti

ELTA primena, kad nuo šių metų rugpjūčio 23 d. siekiant užtikrinti COVID-19 ligos plitimo prevenciją visi į Seimo rūmus norintys įeiti lankytojai privalo pateikti vieną iš dokumentų, įrodančių, kad asmuo buvo paskiepytas, gavo neigiamą tyrimo rezultatą arba persirgo COVID-19.

Asmenys, negalintys pateikti bent vieno iš dokumentų tai yra galimybių paso ar ES COVID pažymėjimo, ar atsisakę juos pateikti, į Seimo rūmus neįleidžiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.