A. Anušauskas Kijeve: Ukrainos kova yra ir mūsų kova

Lietuva palaikys Ukrainą visomis įmanomomis priemonėmis vis didėjančio Rusijos spaudimo akivaizdoje, teigia krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2021, 7:16 PM

„Mes smarkiai didinsime savo paramą Ukrainos kariuomenei plėsdami savo mokymo misiją ir siųsdami karius į pratybas bei mokymus. Mes stiprinsime Ukrainos atsparumą prieš kibernetines atakas, taip pat teiksime materialinę paramą Ukrainos kariuomenei perduodami šarvines liemenes, termovizualinius stebėjimo įrenginius, anti-droninę įrangą“, – sakė ministras A. Anušauskas, trečiadienį su oficialiu vizitu lankydamasis Kijeve.

Pasak pranešimo, Ukrainai palaikymą karinės grėsmės akivaizdoje pareiškęs A. Anušauskas su naujuoju Ukrainos gynybos ministru Oleksijumi Reznikovu diskutavo apie tolesnę Lietuvos planuojamą paramą Ukrainai, galimybes stiprinti trišalę Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigadą Liubline, Ukrainos santykius su Europos Sąjunga, NATO ir JAV.

Pasak A. Anušausko, Rusijos agresija turi būti sulaikyta, nes kitaip Rusija niekada nesustos.

„Rusijai vykdant neįprastą karinių pajėgumų telkimą prie Ukrainos sienų, šalis yra rimtos karinės grėsmės akivaizdoje. Ukrainos kova yra ir mūsų kova. Suprantame, kad Putinas nori pakeisti Ukrainos pasirinktą euro-atlantinę politinę kryptį, turėti šią šalį savo įtakos sferoje. Vakarų politinė vienybė bei praktinė pagalba Ukrainos kariuomenei šiuo metu yra kritiškai svarbi“, – pabrėžė A. Anušauskas.

Vizito metu ministras susitiko ir su Ukrainoje tarnaujančiais Lietuvos kariais. Taip pat buvo pasirašytas trišalis Lietuvos-Sakartvelo ir Ukrainos susitarimas dėl bendradarbiavimo kibernetinio saugumo srityje. Be to, Ukrainai perduota dalis Lietuvos karinės paramos – pagal spalį Vyriausybės priimtą nutarimą Ukrainos kariuomenei neatlygintinai numatyta perduoti 490 vnt. šarvinių liemenių ir balistinių diržų.

Materialinė parama yra nuoseklios Lietuvos paramos Ukrainai dalis, šaliai stiprinant gynybinius pajėgumus ir užtikrinant savo valstybės suverenumą. Anksčiau Lietuva Ukrainai jau yra perdavusi ginkluotės elementų ir šaudmenų, o bendra 2014-2021 m. Lietuvos materialinė parama Ukrainai siekia 6 mln. eurų.

„Lietuva ir toliau aktyviai rems Ukrainą euroatlantinės integracijos kelyje. Toliau sieksime konsensuso dėl ES karinės misijos įsteigimo bei stiprinsime dvišalę paramą siekiant stiprinti Ukrainos kariuomenę. Šaliai reikalinga greita pagalba, nes Putinas gali pasinaudoti dabartine situacija. Tikiu, kad kartu įveiksime šį sunkų istorijos etapą, nes turime aiškų tikslą – suvereni, laisva ir stabili Ukraina“, – kalbėjo ministras A. Anušauskas.

Šiemet minimas Lietuvos ir Ukrainos diplomatinių santykių 30-metis. Nuo pat Rusijos karinės agresijos 2014 m. Ukrainoje pradžios Lietuva aktyviai palaiko Ukrainos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, remia Ukrainą visomis teisiškai leidžiamomis formomis, įskaitant karinę paramą, karinį rengimą ir mokymą, dalyvavimą bendrose pratybose, sužeistų karių gydymą ir reabilitaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.