V. Blinkevičiūtė apie valdžios elgesį: tai žmonių stūmimas elgetauti

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderiai ragina Vyriausybės narius ir valdančiąją Seimo daugumą nebekartoti „nuvalkiotų“ pasiteisinimų ir imtis veiksmų, pirmiausia – svarstyti lengvatas buitiniams dujų ir elektros vartotojams bei šildymui, taip pat maisto produktams.

Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 27, 2022, 9:27 AM

LSDP pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė teigia, kad finansų ministrės vėl kartojamas argumentas, esą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų žmonės nepajustų, „neturi nieko bendro nei su realybe, nei su ekonomika.“

„Ir ministrė, ir premjerė, ir valdančioji dauguma galvoja apie finansinę naudą, kurią neša infliacija, o ne apie žmonių skolas ir poreikius. Žmonėms verta žinoti, kad premjerės I. Šimonytės, ministrės G. Skaistės teiginiai apie lengvatas toli gražu nėra pagrįsti. Tai paprasčiausias žmonių mulkinimas.

Kitų šalių pavyzdys įrodo, kad mokestinės lengvatos puikiausiai veikia. O su socialiai atsakingais prekybininkais susitarti irgi galima – būtent taip padarė lenkai. Susitarė, kad verslai tinkamai pasinaudotų lengvata ir sumažintų prekių kainas savo lentynose. Ir jie savo žodžio laikosi“, – sako V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų lyderė primena, kad valdantieji konservatoriai ir liberalai „piktai atmetė visus pasiūlymus, kaip žmonėms bent kiek palengvinti augančių kainų naštą.“

Socialdemokratai dar vasarą Seimui pasiūlė įvesti lengvatą buitiniams dujų ir elektros vartotojams, taip pat būtiniausiems maisto produktams – 9 proc. PVM.

„Dabar siūlome skubos tvarka svarstyti 0 proc. PVM lengvatą šildymui. Visos reikiamos įstatymų pataisos – jau įregistruotos. Bet ir premjerė, ir finansų ministrė, ir energetikos ministras jau daugiau nei pusę metų kratosi visų pasiūlymų tarsi velnias kryžiaus. Tiesa, vakar finansų ministrė ūmai pasvarstė, kad kažko dėl PVM lengvatos šildymui Vyriausybė lyg jau ir planuoja imtis, bet daugiau – nieko konkretaus“, – teigia V. Blinkevičiūtė.

Pasak socialdemokratų lyderės, kaip išeitį valdantieji gyventojams tesiūlo „džiaugtis tuo, kad jų skolos už šildymą bus „išdėstytos“, ir tuo, kad valdžia svarstys gyventojų pagalbos ir paramos prašymus“.

„Toks požiūris mums, socialdemokratams, nepriimtinas. Tai žmonių stūmimas elgetauti. Šildymo kaina kai kur išsipūtė net tris kartus, žmonių pajamas negailestingai ryja infliacija. Su kiekviena uždelsta diena be sprendimų socialinė įtampa grėsmingai auga”, – įspėja V. Blinkevičiūtė.

R. Budbergytė: Vyriausybė turi augančių kainų mažinimo instrumentų

Buvusi finansų ministrė socialdemokratė Rasa Budbergytė primena, kad kaimynai estai svarsto visiškai kompensuoti žmonėms elektros tinklo mokesčius, taip pat kompensuoti pusę išlaidų dujoms. Kitas pavyzdys – Švedija: parlamentarės žiniomis, čia kiekvienas namų ūkis galės gauti iki 200 eurų.

„Švedai skyrė 590 mln. eurų gyventojams, susiduriantiems su sunkumais apmokant išaugusias elektros kainas. Ir mūsų kaimynai lenkai nebijo PVM lengvatų – poveikis maisto ir dujų kainoms jau dabar akivaizdus. Lenkai taip pat mažina PVM elektrai, šildymui, kurui.

Keista girdėti premjerę sakant, esą Lenkijos pavyzdys mums neaktualus. Ar ji išvis įsivaizduoja, kaip gyvena žmones Lietuvoje, kiek kainuoja maistas? Ant skurdo rizikos ribos mūsų šalyje gyvena daugiau nei pusė milijono žmonių. Kaip gaunant minimalų atlyginimą susimokėti už komunalines paslaugas ir neįlįsti į skolas?“ – klausia R. Budbergytė.

Jos teigimu, be PVM lengvatų taikymo šildymui, buitiniams dujų ir elektros vartotojams bei būtiniausiems maisto produktams, Vyriausybė turi ir kitų instrumentų, kaip mažinti augančių kainų naštą gyventojams.

„Dar prieš išaugant infliacijai, kas dešimtas Lietuvos gyventojas turėjo įsiskolinimų už komunalines paslaugas, beveik trečdalis žmonių teigė, kad negali išlaikyti namų pakankamai šiltų. Tai – didžiulio energetinio skurdo požymiai. Metas iš esmės imtis valstybinių įmonių-monopolininkių, kurios tiekia energiją gyventojams. Jos negali piktnaudžiauti padėtimi rinkoje, negali didinti pelnų visų vartotojų sąskaita jiems keldami kainas. Ir čia – užduotis Vyriausybei: neleisti valstybės įmonėms elgtis lyg privačioms bendrovėms. Valstybės įmonės turi teikti paslaugas žmonėms už mažiausią kainą – tai būtų socialiai atsakinga politika“, – sako R. Budbergytė.

Ji primena, kad valstybės įmonės „Ignitis“ pelnas pernai siekė 180 mln. eurų – išaugo, lyginant su ankstesniu laikotarpiu, beveik tris kartus.

„Mes visi, Lietuvos gyventojai, esame valstybės valdomų įmonių, kurios tiekia vandenį, elektrą, dujas ir šildymą, akcininkai. Dabar žmonės, laiptinėse aptarinėdami „kiek gavai už šildymą“ ir kitas sąskaitas, pagrįstai kalba ir apie energetikos įmones, jų vadovų algas bei rekordinius pelnus, kurie, atsižvelgiant į situaciją, yra nepateisinami“, – pažymi Seimo narė R. Budbergytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.