G. Nausėda sureagavo į I. Šimonytės pastabą: nesakau, kad premjerė nori būti truputį prezidentu

Šalies vadovas Gitanas Nausėda sureagavo į premjerės Ingridos Šimonytės išsakytą kritiką, esą prezidentas, viešai komentuodamas kaip reikėtų elgtis dėl augančių elektros kainų, nori būti „truputį Vyriausybe“. G. Nausėdos teigimu, prezidentas yra lygiai tokia pati politinio proceso dalis, kaip ir Vyriausybė. Todėl, leidžia suprasti šalies vadovas, premjerės argumentavimas – nėra teisingas.

I. Šimonytė ir G. Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I. Šimonytė ir G. Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2022, 10:13 PM

„Šalies prezidentas yra lygiai tokia pati politinio proceso dalis, kaip yra ir Vyriausybė. Priminsiu, kad pagal Lietuvos Respublikos konstitucinę struktūrą prezidentas yra vykdomosios valdžios institucija. Ir, be jokios abejonės, prezidentas privalo turėti savo požiūrį į vidaus politikos klausimus. Aš nekvestionuoju, jeigu premjerė keliauja į užsienio valstybes arba susitinka su užsienio valstybių atstovais, nesakau, kad Vyriausybė nori būti truputį prezidentu arba premjerė nori būti truputį prezidentu“, – antradienį interviu LRT televizijai sakė prezidentas.

G. Nausėda akcentavo, kad Prezidentūra ir toliau aktyviai dalyvaus rengiant antiinfliacinių priemonių paketą.

„Mes ir toliau aktyviai dalyvausime rengiant antiinfliacinių priemonių paketą, skatinsime ir opoziciją būti aktyvią. Bet, be jokios abejonės, tikime ir gera valdančiosios koalicijos valia, nes, turbūt, ji turi būti suinteresuota tuo, kad žmonių nepasitenkinimo ir protestų būtų kiek galima mažiau, kad sprendimai būtų priimami ne tik geri, bet ir laiku“, – sakė G. Nausėda.

Be to, tęsė prezidentas, jam susidaro įspūdis, kad kitų šalių Vyriausybės su analogiškais iššūkiais tvarkosi greičiau.

„Susidaro toks įspūdis, kad, vis dėlto, kitos Vyriausybės arba kitos valstybės tuos sprendimus, dėl kurių tikrai jaudinasi didžioji visuomenės dalis, priima kur kas anksčiau, nelaukia, kol bus pradėtas svarstyti biudžetas arba kol bus pateiktos tam tikros makroekonominės projekcijos. Daro tai iš karto, o po to įdeda į biudžetą, nes supranta, kad laiko faktorius yra svarbus. Kuo mes labiau leisime žmonėms gyventi su šitomis niūriomis nuotaikomis, tuo didesnių pasekmių mes galime susilaukti šalies viduje, o šito, turbūt, nenorime nė vienas iš mūsų“, – apibendrino G. Nausėda.

Praėjusią savaitę I. Šimonytė „Žinių radijui“ pažymėjo, kad Seimui svarstyti valstybės biudžeto projektą teikia ministrų kabinetas, o ne Prezidentūra. Taip ji komentavo prezidento pasiūlymus „įšaldyti“ dabartines elektros kainas buitiniams vartotojams taip pat į raginimą didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį.

„Nėra taip, kad kiti politikai neturėtų teisės turėti savo nuomonę, bet galbūt būtų geriau, jeigu prezidentas, kuris pagal Konstituciją turėtų būti toks nešališkas arbitras, taip neangažuotas į vieną ar kitą politinę pusę, savo nuomonę išsakytų ne a priori, taip bandydamas užkalti kažkokius kuoliukus, o paskui sudaryti vaizdą, kad Vyriausybė nevykdo prezidento priesakų, nors pagal Konstituciją Vyriausybė prezidento priesakų vykdyti ir neprivalo“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė I. Šimonytė.

„Man atrodo, kad dabar didžiausias neracionalumas tos situacijos, kad tarsi Prezidentūra bando būti tokia truputį Vyriausybe. Pranešti kažkokias geras žinias, kad štai tiems reikėtų duoti tokių pinigų, čia reikėtų tokius mokesčius sumažinti ir t.t., palikdamas atsakomybę, vis dėlto, tikrai Vyriausybei kažkaip paruošti biudžetą su visais šitais pageidavimais“, – pažymėjo ministrė pirmininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.