M. Vaščega: eurokomisarų apsilankymas kariaujančioje šalyje yra beprecedentis palaikymo veiksmas

Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega teigia, kad šią savaitę įvykęs EK narių apsilankymas Kijeve ir susitikimas su Volodymyru Zelenskiu bus svarbus tolimesniam Ukrainos keliui į Europos Sąjungą. Taip pat, pasak jo, šis susitikimas svarbus, kadangi bus aptariama Ukrainai svarbi finansinė ir karinė parama.

Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2023, 2:39 PM

„Komisarų koledžas šią savaitę lankosi Ukrainoje, Kyjivo mieste. Ir taip pat numatytas aukščiausio lygmens vadovų susitikimas, Zelenskis susitinka su von der Layen. Tai čia aišku temos yra parama Ukrainai, tiek finansinė, tiek tolimesnis Ukrainos kelias į Europos Sąjungą. Taip pat tiek ir karinė parama, Europos taikos priemonė ir kitos susijusios sritys“, – aiškino M. Vaščega.

EK atstovybės vadovas tikino, kad 16 EK narių apsilankymas yra precedento neturintis veiksmas, parodantis pasiruošimą palaikyti Ukrainą iki šios pergyvenamo konflikto galo.

„Pažymėtina, kad vis tik 16 Europos komisijos narių apsilankymas kariaujančioje šalyje yra beprecedentis politinio palaikymo ir pasiryžimo toliau remti Ukrainą, tiek kiek reikia ir ateityje reikės, išsakymas. Tikrai tokio dydžio komisijos nėra buvę. Taip komisijos nariai yra lankęsi kelis kartus kai kurie, kaip von der Leyen kuri lankėsi 4 kartus ar Sinkevičius, kuris buvęs 3. Bet man atrodo, stiprumas pačios žinutės yra tame, kad visi kartu atvyko susitikti su ministrų kabinetu“, – teigė jis.

ELTA primena, kad Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir 15 kitų Europos Sąjungos (ES) komisarų ketvirtadienį atvyko į Kyjivą susitikti su Ukrainos vyriausybės nariais.

Dviejų dienų vizitas surengtas Ukrainos vyriausybei paskelbus pareiškimą, kad Ukraina tikisi ES gairių „kuo greičiau ir sėkmingiau“ pradėti oficialias derybas dėl narystės.

Prisijungimas prie ES yra sudėtingas ir ilgas daugelio etapų procesas, reikalaujantis teisinių reformų ir prisiderinimo prie ES taisyklių. Pernai vasarą Ukrainai buvo suteiktas kandidatės į ES statusas, dabar ji siekia pradėti oficialias derybas dėl narystės, tačiau kai kurioms šalims tai užtruko dešimtmečius.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.