Viceministras V. Jurgutis apie žmonos įsidarbinimą LTG: jeigu VTEK išvada kažką įvardins, tai reikės elgtis atitinkamai

Ekonomikos ir inovacijų ministras Vincas Jurgutis teigia, kad natūralu, jog dėl jo žmonos Agnės Belickaitės paskyrimo „Lietuvos geležinkelių grupės“ (LTG) korporatyvinių reikalų direktore viešoje erdvėje kilo abejonės. Viceministras viliasi, kad jas išsklaidys Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvada, dėl kurios pats asmeniškai ir kreipėsi.

Viceministras Vincas Jurgutis.<br>Tomo Vinicko (ELTA) nuotr.
Viceministras Vincas Jurgutis.<br>Tomo Vinicko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2023, 1:41 PM, atnaujinta Mar 23, 2023, 5:36 PM

„Agnė mane informavo tiek, kad gavo pasiūlymą dalyvauti tokiame konkurse, tiek vėliau, kad apsisprendė pabandyti savo jėgas“, – Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje teigė V. Jurgutis.

Viceministras tikina, kad jokios įtakos į „Lietuvos geležinkelių grupės“ (LTG) korporatyvinių reikalų direktoriaus pareigas rengtam konkursui ir jo rezultatams nedaręs.

„Galiu pasakyti labai aiškiai ir atvirai, kad jokių veiksmų, kurie galėtų vienaip ar kitaip daryti kokią nors bent menkiausią įtaką konkurso rezultatams nei dariau, nei ketinau daryti. Lygiai taip pat dėl to nesu aptarinėjęs Agnės dalyvavimo konkurse nei su ekonomikos ir inovacijų ministre, nei su kitais ministrais, kad nebūtų ta tema kažkaip eskaluojama ir kad nebūtų daromas kažkoks protegavimas“, – akcentavo viceministras.

„Tai buvo labai sąmoningas sprendimas ir, aš manau, kad sprendimai įvairiose įmonėse tiek privačiose, tiek tuo labiau valstybinėse turi būti priimami viešu valstybiniu principu ir geriausi žmonės nusamdomi“, – taip pat akcentavo jis.

Visgi V. Jurgutis teigia suprantąs dėl jo žmonos paskyrimo viešoje erdvėje kilusias abejones. Būtent dėl šios priežasties jis tikina kreipęsis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) su prašymu įvertinti situaciją.

„Natūralu, kad viešumoje kilo abejonių. Ir natūralu, kad aš žinau kaip buvo, bet visuomenėje tos abejonės kilo. Dėl to vakar vakare paskelbiau ir šiandieną anksti ryte kreipiausi į Vyriausiąją valstybinės etikos komisiją išdėstydamas visas aplinkybes, kiek jų buvo, apie savo einamas pareigas, apie mano žmonos dalyvavimą konkurse“, – informavo V. Jurgutis.

„Paprašiau įvertinti tą situaciją ir taip pat pateikti rekomendacijas, kurios būtų naudingos tikriausiai ne tik man, bet ir kitiems panašiose aplinkybėse atsidūrusiems žmonėms“, – sakė jis.

Viceministras akcentuoja, kad Lietuvos geležinkeliai nėra Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pavaldi įstaiga.

„Tai pradžiai sulaukime (VTEK – ELTA) išvados ir jeigu ta išvada kažką įvardins, tai reikės elgtis atitinkamai“, – pabrėžė V. Jurgutis.

Klausimus dėl A. Belickaitės ryšių su Laisvės partija viešojoje erdvėje iškėlė keletas žurnalistų, kurie pastebėjo, jog ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio žmona įsidarbino „Lietuvos geležinkelių grupės“ (LTG) korporatyvinių reikalų direktore.

Žurnalistas Edmundas Jakilaitis suabejojo, ar A. Belickaitės paskyrimas į LTG yra skaidrus, mat, ji yra glaudžiai susijusi su Laisvės partija ir yra artima šios politinės jėgos lyderės Aušrinės Armonaitės draugė. Be to, E. Jakilaitis nurodo, kad LTG yra pavaldi Susisiekimo ministerijai, o šią, pagal galiojančius valdančiosios koalicijos partijų susitarimus, kontroliuoja Laisvės partija.

Visuomenininkas Andrius Tapinas paviešino daugiau istorijos aplinkybių – pasak jo šaltinių, susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė yra buvusi A. Belickaitės ir A. Armonaitės klasiokė. Be to, anot A. Tapino, LTG valdybos narė Dalia Andrulionienė buvo A. Belickaitės vadovė ankstesnėje darbovietėje. Žurnalistas pažymėjo ir tai, kad prieš keletą metų A. Belickaitė konsultavo Trakų „laisviečius“ rinkiminės kampanijos klausimais.

Pati A. Belickaitė neneigia savo ryšio su Laisvės partija, tačiau jaučiasi rami dėl savo veiksmų. Ji tvirtina, kad dirbo su politine jėga kaip laisvai samdoma konsultantė. Taip pat ji nurodo gavusi darbo pasiūlymą iš atrankos agentūros „Alliance for recruitment“ – su „laisviečiais“, anot jos, šis sprendimas ir darbo pasiūlymas nebuvo aptarinėjamas.

Tuo metu A. Belickaitės vyras, ekonomikos ir inovacijų viceministras V. Jurgutis nutarė kreiptis į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją, prašydamas įvertinti ir atlikti tyrimą dėl galimo privačių ir viešųjų interesų konflikto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.