I. Šimonytė nusprendė nebekomentuoti G. Nausėdos pasisakymų, įžvelgia rinkimų kampanijos pradžią

Dėl galimo nepotizmo skandalo prezidentui Gitanui Nausėdai paraginus ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę pamąstyti apie atsistatydinimą, premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina nebenorinti komentuoti šalies vadovo pasisakymų, nes įžvelgia juose artėjančios prezidento rinkimų kampanijos pėdsaką.

Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>D.Umbraso nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>D.Umbraso nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 12:55 PM, atnaujinta Mar 23, 2023, 5:32 PM

„Aš daviau sau naujametį pažadą minimizuoti komentarus apie tai, ką sako prezidentas. Kuo arčiau bus prezidento rinkimų kampanija, tuo stengsiuos uoliau to laikytis, nes, manyčiau, nemažai iš tų komentarų, matyt, jau yra tam tikros rinkiminės kampanijos dalis“, – pareiškė I.Šimonytė.

„Tikrai nenoriu užsiiminėti whataboutizmu, bet, kadangi internetai nieko nepamiršta, daug dalykų patys internetai pačiam prezidentui priminė ir aš čia nematau reikalo to kartoti“, – pridūrė ji.

Po G.Nausėdos kritikos socialiniuose tinkluose dalis žmonių priminė prieš pora metų pasirodžiusią informaciją, kad Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Klaipėdos fakulteto laikinąja dekane paskirta Loreta Jonavičienė.

Ji yra prezidento žmonos Dianos Nausėdienės sesuo, kuri neturi jokio mokslinio laipsnio ir nėra dirbusi jokioje aukštojoje mokykloje. Po kurio laiko iš laikinosios vadovės L.Jonavičienė buvo paskirta nuolatine.

Ministrų atsakomybės nemato

Vyriausybės vadovė teigė galimo nepotizmo istorijoje neįžvelgianti ministrės A.Armonaitės kaltės.

„Manau, kad A.Armonaitės dalyvavimo ir jokio kito ryšio su šita situacija, išskyrus tai, kad ji pažįsta ponią Belickaitę galbūt artimiau, galbūt draugauja, aš nematau. Neturiu jokios informacijos, kad buvo daroma kokia nors įtaka tiems sprendimams“, – pastebėjo I.Šimonytė.

Premjerė atkreipė dėmesį, kad, jei „Lietuvos geležinkelių“ konkursą būtų laimėjusi jos buvusi patarėja komunikacijai Rasa Jakilaitienė, nepotizmu greičiausiai būtų apkaltinta ir ji pati.

„Tiesą sakant, nesinorėtų aptarinėti atskirų asmenų, kurie dabar nėra vieši asmenys, bet šiaip pabandau įsivaizduoti, kas būtų atsitikę, jeigu tą atranką būtų laimėjęs kitas viešai žinomas žmogus.

Tuomet turbūt būtume gvildenę, ar čia premjerė davė nurodymą paskirti savo buvusią patarėją komunikacijai „Lietuvos geležinkelių“ komunikacijos vadove“, – svarstė I.Šimonytė.

Klausimų ministrei pirmininkei kelia pačios komunikacijos specialistės Agnės Belickaitės sprendimas dalyvauti LTG konkurse, ir pačių LTG sprendimas ją priimti.

„Ponia Agnė, panašu, pati suprato, kad padarė klaidą, kandidatuodama į šitas pareigas.

Vertinu kaip teisingą sprendimą – sprendimą pasitraukti, o kaip neteisingą sprendimą – sprendimą dalyvauti tokioje atrankoje, nes žmonės, kurie patys gal ir nėra politinių partijų nariai, bet aktyviai dalyvauja ir aktualiai dalyvauja politikų politinėse kampanijose, jų dalyvavimas tokiose atrankose klausimų kelia.

Klausimų kelia ir „Lietuvos geležinkelių“ procedūros, bet aš neturėjau laiko dar į tai pasigilinti, nes iš formalios procedūros, kuri man buvo atsiųsta ir aprašyta, tarsi atrodo, kad tuos dalykus turėjo išsiaiškinti žmonės, kurie priėmė sprendimą, bet kaip ten atsitiko, man reikia papildomai laiko išsiaiškinti“, – pabrėžė ji.

Premjerė kol kas tikina nematanti ir susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio atsakomybės.

„Aš pirmiausia noriu išsiaiškinti, kaip buvo atliktos procedūros „Lietuvos geležinkeliuose“, ir tada jau galėčiau spręsti dėl ministro, kuris prižiūri šitą įmonę, atsakomybės“, – nurodė I.Šimonytė.

Kas įvyko?

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad Laisvės partija įsivėlė į skandalą dėl galimo nepotizmo žurnalistui Edmundui Jakilaičiui suabejojus „Lietuvos geležinkelių“ grupės (LTG) korporatyvinių reikalų direktoriaus atrankos skaidrumu. Jo teigimu, „valstybinėse įmonėse senus bebrus keičia jauni.“

Diskusijos socialiniuose tinkluose užvirė paaiškėjus, kad „Lietuvos geležinkelių grupės“ korporatyvinių reikalų direktore paskirta komunikacijos specialistė A.Belickaitė.

Žurnalistas E.Jakilaitis pastebėjo, kad A.Belickaitė – Laisvės partijos pirmininkės, ekonomikos ir inovacijų ministrės A.Armonaitės draugė bei šios ministerijos viceministro, partijos valdybos nario Vinco Jurgučio žmona.

Laisvės partija kontroliuoja ne tik Ekonomikos ir inovacijų, bet ir Susisiekimo ministeriją, kuriai yra pavaldūs „Lietuvos geležinkeliai“.

Žurnalistas Andrius Tapinas pateikė dar daugiau detalių apie minėtų asmenų sąsajas. Aiškėja, kad A.Belickaitė dar glaudžiau susijusi su Laisvės partija, nes talkino jai per savivaldos rinkimus.

Šiems faktams išlindus į viešumą, įsikišo ir prezidentas G.Nausėda. Jis paragino A.Armonaitę apsvarstyti galimybę pasitraukti iš posto. Situaciją šalies vadovas pavadino „apgailėtinu žemos politinės kultūros pavyzdžiu“.

Po šių žodžių iš pareigų nusprendė trauktis viceministras V.Jurgutis, kitą rytą apie pasitraukimą pranešė ir jo žmona A.Belickaitė.

Savo ruožtu A.Armonaitė teigė apsvarstysianti prezidento pasiūlymą, o ketvirtadienį pranešė nusprendusi likti poste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.