Užuot gesinusi gaisrus, pati jį sukėlė: ar A. Belickaitės skandalas netaps verdiktu Laisvės partijai?

Vos prieš kelias savaites „Lietuvos geležinkelių grupės“ (LTG) korporatyvinių reikalų direktore tapusi A.Belickaitė, gesindama dėl jos pačios kilusį gaisrą, pasitraukė iš pareigų.

 Ministrė A.Armonaitė tikino, kad nei V.Jurgutis, nei A.Belickaitė jos neinformavo apie pastarosios ketinimus dalyvauti atrankoje.
 Ministrė A.Armonaitė tikino, kad nei V.Jurgutis, nei A.Belickaitė jos neinformavo apie pastarosios ketinimus dalyvauti atrankoje.
G. Nausėda, kalbėdamas, apie A. Belickaitės paskyrimo į LGT aplinkybes, nevengė kritikos žodžių ministrei A.Armonaitei. <br>Lrytas.lt koliažas
G. Nausėda, kalbėdamas, apie A. Belickaitės paskyrimo į LGT aplinkybes, nevengė kritikos žodžių ministrei A.Armonaitei. <br>Lrytas.lt koliažas
Agnė Belickaitė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Agnė Belickaitė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-03-26 17:54

Apie tai strateginės komunikacijos ir krizių valdymo specialistė pranešė ketvirtadienį. Išvakarėse trauktis iš ekonomikos ir inovacijų viceministro kėdės nusprendė ir jos sutuoktinis Vincas Jurgutis.

Tiesa, nežinia, ar šie skubūs atsistatydinimai apsaugos ekonomikos ir inovacijų ministrę A.Armonaitę bei kitus aukštus pareigūnus, įklimpusius į vadinamąjį nepotizmo skandalą.

Bendražygiai irgi raukosi

Triukšmas kilo po to, kai viešojoje erdvėje pasklido pašaipos, kad į LTG grįžta bebrų laikai. Taip buvo vadinami anksčiau šioje įmonėje prieglobstį surasdavę valdžios netekę politikai ar su jais susiję asmenys.

Kilo įtarimų, kad panašios tradicijos vėl gaivinamos, nes A.Belickaitė yra ne tik V.Jurgučio sutuoktinė, bet ir gera ministrės A.Armonaitės draugė.

Jos yra buvusios bendraklasės, kartu mokėsi Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute.

Negana to, A.Armonaitės vadovaujama Laisvės partija kontroliuoja Susisiekimo ministeriją, kuri yra pagrindinė LTG akcininkė.

Nors A.Belickaitė tvirtino, kad nei Mariaus Skuodžio vadovaujama Susisiekimo ministerija, nei A.Armonaitė esą neturėjo jokios įtakos LTG pasirinkimui, šie pasiteisinimai neįtikino net „laisviečių“.

A.Belickaitės sprendimą sukritikavusi teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska mano, kad „laisviečiai“ bebrais imti vadinti pelnytai – esą viceministro žmona privalėjo įvertinti galimas rizikas ir vengti ne tik interesų konflikto, bet ir jo regimybės.

A.Belickaitės pasirinkimą klaida pavadino ir Laisvės partijos vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

Teisėjas bus rinkėjas

Vis dėlto manoma, kad tokia griežta reakcija „laisviečiai“ bando taisyti ne tik į skandalą patekusios partijos reputaciją, bet ir gelbėti jos lyderę A.Armonaitę.

Trečiadienį prezidentas Gitanas Nausėda užsiminė, kad ir A.Armonaitė galėtų apsvarstyti atsistatydinimo galimybę.

Kitą dieną, reaguodamas į ministrės sprendimą nesitraukti, šalies vadovas jau nebuvo toks kategoriškas, bet abejojo, ar nuo to išloš Laisvės partija.

„Žinoma, galima mėginti nuimti mažesnę galvą tam, kad būtų išsaugota didesnė, klausimas, ar pačiai partijai tai yra naudinga. Ar nebus galutinis teisėjas rinkėjai ir žmonės, kurie visa tai mato, daro savo išvadas“, – svarstė G.Nausėda.

Ministrė nieko nežinojo?

Ministrė tikino, kad nei V.Jurgutis, nei A.Belickaitė jos neinformavo apie pastarosios ketinimus dalyvauti atrankoje.

Beje, apie A.Armonaitės draugės darbo pradžią LTG įmonė viešai pranešė kovo 15-ąją.

„Gražu buvo iš šalies žiūrėti, kaip sparčiai ir ryžtingai geležinkeliai kartu su visa Lietuva juda į Vakarus.

Tikiu, kad visi kartu tai darysime dar greičiau ir apie tai pasakosime dar garsiau“, – tada įmonės pranešime buvo cituojama naujoji jos komunikacijos strategė.

Tačiau į draugės bei viceministro žmonos karjeros šuolį Susisiekimo ministerijai pavaldžioje įmonėje ministrė sureagavo ne iš karto, o tik kilus ažiotažui.

Tiesa, A.Armonaitė aiškino, kad į konkursą nesikišo, bet ir pati įžvelgė galimo interesų konflikto regimybę, todėl kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

Etikos sargai pranešė, kad reaguodami į kilusį ažiotažą patys atliks išsamų LTG taikomų įdarbinimo procedūrų vertinimą.

Sureagavo tradiciškai

LTG vykstančių atrankų skaidrumas klausimų kelia jau ir premjerei Ingridai Šimonytei. Ji žadėjo tuo pasidomėti papildomai.

Tuo metu į įmonėje įsiplieskusį naują gaisrą jos vadovybė sureagavo tradiciškai. LTG vadovas Egidijus Lazauskas kartojo, kad visos rizikos valdomos, tiesa, šįkart esą žadama kreiptis į išorės audito bendrovę, kuri turėtų įvertinti įvykusią atranką ir pateikti ekspertines rekomendacijas.

Sau įprastu stiliumi į skandalą reagavo ir susisiekimo ministras M.Skuodis. Jis tikino apie vykusią atranką nieko nežinojęs, be to, neturi pagrindo manyti, kad joje būta pažeidimų.

M.Skuodis taip pat užbėgo už akių galimiems klausimams apie jo atsistatydinimą, bet pagrindo trauktis nemato: „Aš raginimų trauktis sulaukiu kiekvieną dieną. Man šioje vietoje svarbu, kad įmonės darytų pamokas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.