Karo nualintai Ukrainai Lietuva skirs per 30 mln. eurų

Vyriausybė trečiadienį pritarė iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų 20 mln. eurų skirti dalyvavimui Europos Sąjungos (ES) ir tarptautinėse iniciatyvose pagalbai Ukrainai ir Moldovai.

Ukrainos vėliava<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukrainos vėliava<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 4:17 PM, atnaujinta Jun 7, 2023, 4:18 PM

Kaip praneša Finansų ministerija, iš šių lėšų 10 mln. eurų bus skirta įnašui į Pasaulio banko grupės Tarptautinės plėtros asociacijos Krizės priemonės Specialiąją programą Ukrainos ir Moldovos atkūrimui bei 10 mln. eurų įnašui į Europos investicijų banko naujai kuriamą „ES Ukrainai“ fondą.

Anot finansų ministrės Gintarės Skaistės, Lietuva bei kitos šalys jau ir anksčiau yra skyrusios Ukrainai tiek finansinę, tiek humanitarinę paramą, tačiau paramos teikimas turi būti tęsiamas, kad šalis atsilaikytų prieš Rusijos agresiją.

„Tarptautinė bendruomenė ir toliau ryžtingai mobilizuoja finansinę paramą besiginančiai Ukrainai. Lietuva jau yra ne kartą prisidėjusi prie panašių tarptautinių iniciatyvų remiant Ukrainą per efektyviai veikiančius Europos Sąjungos ir tarptautinių finansinių institucijų instrumentus ir yra tarp lyderiaujančių šalių skiriant paramą Ukrainai.

Iki šiol Lietuvos skirta humanitarinė, finansinė ir karinė pagalba sudaro 1,4 proc. BVP. Mūsų – Vakarų partnerių – bendra pareiga užtikrinti, kad Ukraina atsilaikytų ne tik karine, bet ir finansine bei makroekonominio stabilumo prasme“, – pažymėjo G. Skaistė.

Pažymima, kad taip pat pritarta nutarimo projektui, kuriuo finansų ministrė įgaliojama pasirašyti Europos Komisijos (EK) ir Lietuvos susitarimą dėl įnašų, siekiant prisidėti prie ES Ukrainai suteiktų paskolų palūkanų išlaidų padengimo.

Pagal 2022 m. pabaigoje patvirtintą ES makro-finansinės paramos Ukrainai programą, EK suteikti įgaliojimai skirti Ukrainai iki 18 mlrd. eurų paskolų. EK šiemet Ukrainai jau išmokėjo 7,5 mlrd. eurų. Tvirtinant šią pagalbos Ukrainai programą, buvo numatyta, kad išreikšdamos solidarumą, valstybės narės gali prisidėti prie Ukrainai suteiktų paskolų palūkanų išlaidų padengimo.

Pasirašydamos susitarimus, valstybės narės įsipareigos pervesti EK prašomas sumokėti įnašų sumas. Lietuvos numatoma mokėtina suma 2024–2027 metais sudarytų iki 10,6 mln. eurų (metinė įmoka sudarytų apie 2,64 mln. eurų).

Siekiant ir toliau teikti finansinę paramą Ukrainai, viena iš Pasaulio banko grupės organizacijų Tarptautinė plėtros asociacija (TPA) kuria naują Krizės valdymo priemonę, kurią sudaro 2 programos – Specialioji programa Ukrainos ir Moldovos atkūrimui ir papildoma Krizės atsako programa, skirta krizės paveiktoms skurdžiausioms šalims. Specialioji programa, kuriai yra numatytas skirti 10 mln. eurų Lietuvos įnašas, prisidėtų prie paramos Ukrainai finansavimo poreikio patenkinimo įvairiose srityse: atstatymo ir rekonstrukcijos, biudžeto paramos, socialiniuose ir ekonominiuose sektoriuose ir kt.

Ministerija primena, kad iki šiol Lietuva yra skyrusi per 950 mln. eurų humanitarinės, finansinės ir karinės pagalbos, kuri sudaro 1,42 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) nuo 2022 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.