V. Juozapaitis apie antrą kartą neišrinktą LRT generalinį direktorių: situacija kelia nerimą

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis teigia, kad tai, jog LRT tarybai antrą kartą nepavyko išrinkti naujo visuomeninio transliuotojo generalinio direktoriaus, yra nerimą kelianti situacija. Todėl, pasak politiko, šią sisteminę klaidą bet kokiu atveju reikės spręsti koreguojant LRT įstatymą.

V.Juozapaitis akcentuoja, kad susidariusi situacija nėra normali.<br>T.Bauro nuotr.
V.Juozapaitis akcentuoja, kad susidariusi situacija nėra normali.<br>T.Bauro nuotr.
V.Juozapaitis akcentuoja, kad susidariusi situacija nėra normali.<br>D.Matvejevo nuotr.
V.Juozapaitis akcentuoja, kad susidariusi situacija nėra normali.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė, ELTA

Jun 7, 2023, 8:13 AM

„Jeigu tai ne pavojinga situacija, tai bent jau kelianti nerimą. Nes iš tikrųjų visuomeninis transliuotojas yra ypatinga institucija, o toks politinis požiūris į vadovo rinkimą, jis iš tikrųjų neprideda pasitikėjimo pačia taryba“, – LRT radijui teigė V. Juozapaitis.

Politikas akcentuoja, kad susidariusi situacija nėra normali, todėl, anot jo, reikia ieškoti sprendimų, kaip ją pakeisti.

„Reikia visiems dabar bendrai tartis ir ieškoti bendrų sprendimų, nes šita situacija gali kartotis teoriškai be pabaigos, o dabar matome, kad tai vyksta ir praktiškai. Galbūt atstovavimo kvotas kažkaip keisti, galbūt įvesti dar tryliktą narį. (...) Bet, be jokios abejonės, turime tartis ir tarpusavyje, ir su visuomene bei spręsti šį klausimą. Nes iš tikrųjų tai yra nenormalu“, – pabrėžė jis.

Todėl V. Juozapaitis mano, kad vienas iš sprendimo būtų galėtų būti keisti šiuo metu esantį LRT tarybos narių skaičių į nelyginį.

„Manau, kad (skaičius – ELTA) turėtų būti nelyginis: arba sumažinant vienu nariu, arba pridedant“, – sakė jis.

Kultūros komiteto pirmininkas taip pat mano, kad vienas iš sprendimo būdų galėtų būti, jei LRT generalinį direktorių taryba uždarame posėdyje rinktu atviru balsavimu.

„Galbūt būtų objektyviau, jeigu visi tarybos nariai rinktų ne slaptu balsavimu, bet atviru balsavimu uždarame posėdyje ir kiekvienas motyvuotų savo sprendimą. Nes dabar, panašu, kad į viešumą yra teigiama viena informacija, o kuomet vyksta balsavimas, jau pasiskirsto kažkaip kitaip“, – sakė V. Juozapaitis.

„Be jokios abejonės, tai yra sisteminė klaida ir įstatymą bet kuriuo atveju reikės koreguoti“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad antradienį posėdžiavusi LRT taryba vėl neišrinko naujo visuomeninio transliuotojo generalinio direktoriaus. Konkurse dalyvavę kandidatai Monika Garbačiauskaitė-Budrienė bei Aistis Zabarauskas sulaukė vienodo palaikymo – už kiekvieną jų balsavo po 6 LRT tarybos narius.

Kovo mėnesį įvykusiuose LRT generalinio direktoriaus rinkimuose iš šešių kandidatų, dėl nepakankamai surinkto balsų kiekio, taip pat nebuvo išrinktas nei vienas.

Įvykdžius du balsavimo turus nei vienas iš kandidatų pirmame ture nesurinko daugiau nei 7 balsų. Antrajame ture kandidatai surinko po vienodą balsų skaičių.

LRT generalinį direktorių konkurso būdu skiria 12 narių LRT taryba. Tarybai šiuo metu vadovauja Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius E. Valatka.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.