I. Šimonytė įvertino KT nutartį dėl neteisėtų migrantų sulaikymo: į šią situaciją reikia žiūrėti kaip į pamoką

Premjerė Ingrida Šimonytė, reaguodama į po Konstitucinio Teismo (KT) dėl neteisėtų migrantų sulaikymo vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei keliamus priekaištus, akcentuoja, kad migrantų įkarštyje priimtus sprendimus palaikė ir daugiau nei 80 Seimo narių. Todėl ministrės pirmininkės įsitikinimu, į visą šią situaciją reikėtų žiūrėti kaip į pamoką.

A.Bilotaitė ir I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Bilotaitė ir I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 11:37 AM, atnaujinta Jun 8, 2023, 11:40 AM

„Aš norėčiau priminti, kad už šį įstatymą balsavo virš 80 Seimo narių, spėčiau, kad ir koalicijos partneriai. Tai, man atrodo, kad reikia į šią situaciją žiūrėti labai paprastai – kaip į pamoką“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

Todėl, pasak premjerės, reikėtų atsižvelgus į KT pastabas pakoreguoti Užsieniečių teisinės padėties įstatymą.

Konstitucinis Teismas pasakė, kas įstatyme yra netinkama. Įstatymą reikia taisyti ir Seimo nariai turi susitarti, kokios pataisos geriausiai atlieptų Konstitucinio Teismo išsakytas pastabas“, – sakė ji.

I. Šimonytė ragina politikus, kurie kritikuoja migrantų krizės įkarštyje priimtus sprendimus, detaliau pasigilinti ir į KT pateiktą nutartį.

„Aš suprantu, kad žmonės labai dažnai išvadas daro remdamiesi antraštėmis, bet vis dėlto reikėtų paskaityti ir pačią nutartį. Ir nutartyje Konstitucinis Teismas gana aiškiai pasisakė, kad suprantamos yra aplinkybės, nes yra grėsmė viešajai tvarkai, visuomenės saugumui. Tiesiog, procedūros, kurios buvo įstatymu patvirtintos, buvo per griežtos arba nepakankamai individualizuotos“, – akcentavo ministrė pirmininkė.

ELTA primena, kad trečiadienį KT nustatė, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai.

Tokį sprendimą KT priėmė išnagrinėjusi migranto, atvykusio į Lietuvą iš Irako, skundą. Pastarasis prašė KT įvertinti įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties nuostatas.

Skundą pateikęs prieglobsčio prašytojas nurodė esąs įsitikinęs, kad negali būti nustatytas toks teisinis reguliavimas, kuriuo leidžiama apriboti asmens laisvę be teismo sprendimo neapibrėžtam laikui, be teisinių procedūrinių garantijų, kurios užtikrintų teisminę priežiūrą.

Į teismą kreipęsis migrantas tvirtino, kad Konstitucijoje garantuojama asmens laisvė yra viena pagrindinių prigimtinių asmens teisių, jos apribojimas leistinas tik tuomet, kai tai yra būtina ir neišvengiama, griežtai laikantis įstatymo reikalavimų. Pareiškėjo nuomone, teisinis reguliavimas, leidžiantis apriboti asmens laisvę be teismo sprendimo neapibrėžtam laikui, be procedūrinių garantijų, pažeidžia Konstituciją.

Įstatyme nustatyta, kad prieglobsčio prašytojai, kol nepriimtas sprendimas įleisti juos į Lietuvą, laikinai apgyvendinami specialiuose centruose be teisės laisvai judėti, jeigu dėl masinio užsieniečių antplūdžio šalyje yra paskelbta ekstremalioji situacija. Šis ribojimų terminas negali būti ilgesnis nei 6 mėnesiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti