I. Šimonytė atsiprašo dėl pareiškimų apie atsistatydinimą

Premjerė Ingrida Šimonytė, reaguodama į konservatorių prezidiumo išreikštą paramą jos vadovaujamai Vyriausybei, atsiprašo dėl savo žmogiškos reakcijos į kilusią įtampą vadinamojo „čekiukų“ skandalo kontekste. Ministrė pirmininkė pripažįsta netiksliai iškomunikavusi intenciją atsistatydinti be konsultacijos su partijos institutais ir teigia, kad Vyriausybė tęs darbą ta pačia sudėtimi.

I. Šimonytė atsiprašo dėl pareiškimų apie atsistatydinimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I. Šimonytė atsiprašo dėl pareiškimų apie atsistatydinimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2023, 7:46 PM, atnaujinta Jun 9, 2023, 8:06 PM

„Atsiprašau, kad dėl žmogiškos reakcijos į kilusią įtampą netiksliai komunikavau intenciją teikti savo atsistatydinimą be konsultacijos su partijos institutais. Suvokdama savo atsakomybę prieš politinę bendruomenę, turėjau remtis Prezidiumo nutarimo formuluotėmis“, – Vyriausybės išplatintame pranešime teigia I. Šimonytė.

„Įvertinus įvykusią diskusiją Prezidiume ir atsižvelgiant į tai, kad koalicija funkcionuoja ir iš esmės nemato kliūčių toliau vykdyti koalicinę sutartį, Vyriausybė tęs darbą ta pačia sudėtimi, kaip įmanoma artimu metu papildžius ją švietimo, mokslo ir sporto ministru, ir toliau vykdys savo programą“, – teigė konservatorė.

Nors skandalas dėl kanceliarinių išmokų, pažymėjo premjerė, nebuvo susijęs su tiesioginiu Vyriausybės darbu, viešojoje erdvėje formuotas lūkestis atstatydinti abejones dėl išlaidų kėlusius ministrus neatitiko jos asmeninio problemos vertinimo bei kėlė papildomus iššūkius sklandžiai veiklai.

„Tai, kad keli Vyriausybės nariai, praeityje buvę Kauno miesto savivaldybės tarybos, kurios reglamentas nenumatė išlaidų kompensavimo procedūrų kontrolės, nariais, buvo bandomi paversti šios situacijos „veidu“ keliant jiems reikalavimus post factum už pakankamai tolimą praeitį, neatitiko mano supratimo apie problemą ir jos sprendimo būdus“, – akcentavo politikė.

„(...) kilusios diskusijos kėlė riziką Vyriausybės sklandžiam darbui ir gebėjimui toliau vykdyti savo programą, todėl buvau pasirengusi už tai prisiimti asmeninę politinę atsakomybę ir prašiau Prezidiumo svarstyti galimą Vyriausybės atsistatydinimą, jeigu Seimas pirmalaikiams rinkimams nepritartų“, – akcentavo ji.

Visgi, patikinusi, kad jos lyderiaujama Vyriausybė tęs darbus konservatorė pakartojo, kad pasitiki visais Ministrų kabineto nariais.

„Pasitikiu visais savo kolegomis Vyriausybėje“, – pabrėžė ji.

Dar kartą įvertino Seimo apsisprendimą nešaukti pirmalaikių rinkimų

I. Šimonytė taip pat dar kartą įvertino Seimo sprendimą nerengti pirmalaikių rinkimų. Pasak jos, politikams vis tiek išlieka pareiga atsakyti už savo padarytus nusižengimus.

„Seimo sprendimą dėl pirmalaikių rinkimų neorganizavimo ir pasirengimą artimiausiu metu sureglamentuoti išmokas tarybų nariams laikau tam tikru brūkšniu, už kurio išlieka pareiga politikams atsakyti už konkrečius savo padarytus nusižengimus“, – sakė ministrė pirmininkė.

Premjerė atkreipė dėmesį, kad pataisas dėl savivaldos lėšų reglamentavimo Seimas turėtų priimti artimiausiu metu.

„(...) darbas vyksta ir vieningą reglamentavimą numatančios įstatymo pataisos turėtų būti priimtos netrukus“, – akcentavo ji.

Penktadienį porą valandų posėdžiavę konservatoriai išreiškė paramą I. Šimonytės Ministrų kabinetui ir prezidiumo nutarime akcentavo, kad premjerė ir Vyriausybė neturėtų asmeniškai prisiimti atsakomybės už ydingą kai kurių savivaldybių kanceliarinių išlaidų reglamentavimą.

Be to, nepaisant pastaruoju metu TS-LKD gretose tvyrojusių įtampų, prezidiumas išreiškė pasitikėjimą ir pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu. TS-LKD vadovybė akcentavo, kad Vyriausybei neatsistatydinant, privalu teikti kandidatą į švietimo, mokslo ir sporto ministrus.

ELTA primena, kad premjerė I. Šimonytė ne kartą buvo patikinusi, kad parlamentui pritrūkus politinės valios sušaukti naujus rinkimus, ji pasitrauks iš pareigų – tai reikštų, kad kartu su Vyriausybės vadove atsistatydintų ir visas ministrų kabinetas.

Tačiau Seimui nepalaikius TS-LKD siūlymo, premjerė sušvelnino savo pozicijas. Politikė pripažino, kad pareikšdama apie galimą atsistatydinimą „leido sau šiek tiek per daug“, todėl sprendimą dėl tolimesnio jos darbo Vyriausybėje perdavė į TS-LKD prezidiumo rankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.