Už sulčių pakeliuose gabentas cigaretes – kelionė į teismą

Sulčių pakeliuose didelius kiekis cigarečių be lietuviškų banderolių į Didžiąją Britaniją gabenę asmenys išgirdo teismo nuosprendį. Vilniaus apygardos teismas keturis Lietuvos piliečius pripažino kaltais dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis organizuotoje grupėje.

Už sulčių pakeliuose gabentas cigaretes – kelionė į teismą.<br>LR prokuratūros nuotr.
Už sulčių pakeliuose gabentas cigaretes – kelionė į teismą.<br>LR prokuratūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2019, 3:35 PM

LR prokuratūros duomenimis, teismas neteisėtos veiklos organizatoriui M.Ž. skyrė 116 MGL (7 tūkst. 530 eurų) baudą, jam talkinusiems asmenims skirtos baudos nuo 96 iki 156 MGL (nuo 3 tūkst. 615 iki 5 tūkst. 875 eurų). Nuteistieji taip pat turės solidariai atlyginti 30 tūkst. eurų civilinį vienos krovinių gabenimo įmonės ieškinį už konfiskuotą vilkiką.

Bylos duomenimis, 2014 metų pabaigoje Didžiojoje Britanijoje gyvenantis M.Ž. parengė nusikalstamų veiksmų planą, subūrė bendrininkus ir paskirstė jiems vaidmenis sunkiam nusikaltimui daryti – neteisėtai, pažeidžiant nustatytą tvarką, įgyti, gabenti, laikyti ir organizuoti neteisėtą akcizais apmokestinamų prekių vežimą į Didžiąją Britaniją.

Pagal M.Ž. sudarytą planą, jo pažįstamas vilnietis G.T. sostinėje už 15 tūkst. eurų įsigijo 6 tūkst. 500 lietuviškomis banderolėmis nepažymėtų cigarečių pakelių. Šie cigarečių pakeliai buvo perduoti M.Ž. nurodytai moteriai, kuri juos suslėpė į sulčių pakelius. Vėliau sulčių pakeliai su cigaretėmis buvo paslėpti tarp palečių su maisto produktais ir gabenti į Didžiąją Britaniją, kur šios šalies muitinės pareigūnai 2015 metų sausį nelegaliai gabentas cigaretes sulaikė. Vienai krovinių gabenimo įmonei priklausantis vilkikas, kuriuo buvo gabentas nelegalus krovinys, buvo konfiskuotas.

Nelegaliai gabentoms cigaretėms nepasiekus tikslo, M.Ž. planą „patobulino“. Vykdydamas M.Ž. nurodymus, G.T., į nusikalstamą veiką įtraukęs ir savo žmoną D.T., iš vieno asmens neteisėtai už atlygį įgijo jo asmens duomenis, banko kortelę ir prisijungimo prie elektroninės bankininkystės priemones. To asmens vardu išsiėmė individualios veiklos vykdymo pažymą ir, prisistatydamas neegzistuojančios įmonės darbuotoju, krovinių vežimo įmonei pateikė krovinio pervežimo užsakymą.

Už maisto produktų ir nelegalių cigarečių gabenimą į Didžiąją Britaniją G.T. ir D.T. atsiskaitė neteisėtai prisijungę prie kito asmens elektroninės bankininkystės paskyros.

2015 m. balandžio mėnesį sulčių pakeliuose paslėpti 4458 pakeliai lietuviškomis banderolėmis nepažymėtų cigarečių, kurių vertė viršijo 11 tūkst. eurų, teisėsaugos institucijų pareigūnų buvo sulaikyti Lenkijoje.

„Teismas G.T. ir D.T. pripažino kaltais ir dėl to, kad jie neteisėtai įgijo ir laikė svetimos elektroninės mokėjimo kortelės naudotojo tapatybės patvirtinimo priemonių duomenis bei, naudodamiesi jais, atliko finansines operacijas,“ – teigė ikiteisminį tyrimą organizavusi ir valstybinį kaltinimą byloje palaikiusi Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Teresa Harnikienė.

Teismas konstatavo, kad D.T. įvykdė nusikalstamas veikas, pripažino ją kalta ir atleido nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.