Iš neteisėtų migrantų gabenimo užsidirbti sumanęs ukrainietis kaip reikiant prisivirė košės

Lenkijoje jau dešimt metų gyvenantis ir čia autošaltkalviu dirbantis Ukrainos pilietis 42 metų Andrejus Cymbaliukas susigundė pinigų užsidirbti pervežant netesėtus migrantus.

 Pasieniečių pasalos išvengę neteisėti migrantai įkliuvo policijos pareigūnams.<br> V.Skaraičio asociatyvi nuotrauka
 Pasieniečių pasalos išvengę neteisėti migrantai įkliuvo policijos pareigūnams.<br> V.Skaraičio asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-08 16:32

Šis sumanymas vyrui baigėsi liūdnai. Jau per pirmą kelionę su keturiais neteisėtais migrantais Lietuvos pareigūnams įkliuvęs ukrainietis gavo baudą, kuri dešimteriopai viršijo už neteisėtų migrantų pervežimą jam pažadėtą uždarbį.

Prokuroro pareiškimą dėl proceso užbaigimo baudžiamuoju įsakymu išnagrinėjusi Šiaulių apylinkės ateismo Radviliškio rūmų teisėja Daiva Šabanskienė A.Cymbaliuką pripažino kaltu dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną ir skyrė jam 14 tūkstančių eurų baudą bei konfiskavo 2 tūkstančių 270 eurų vertės automobilį „Škoda Octavia“, kuriuo buvo vežti neteisėti migrantai.

Įkliuvo policijos pareigūnams

A.Cymbaliuko vairuojamą automobilį „Škoda Octavia“ Radviliškio rajone budėję policininkai sustabdė gegužės 25 dieną.

Pareigūnai iš pasieniečių buvo gavę informacijos, kad šiuo automobiliu iš Latvijos į Lenkiją gali būti vežami neteisėti migrantai.

Ši informacija pasitvirtino – sustabdytame automobilyje buvo rasti keturi neteisėtai į Latviją patekę Sirijos piliečiai, kurie be savo asmens dokumentų turėjo ir Latvijoje jiems išduotus prieglobsčio prašytojo dokumentus.

Sulaikytas ir į areštinę uždarytas A.Cymbaliukas iškart prisipažino kaltu ir papasakojo, kaip nusprendė tapti neteisėtų migrantų vedliu.

Dėmesį patraukė draugo pasakojimas

Jau dešimt metų Lenkijoje gyvenantis ukrainietis sakė, kad pasipelnyti iš neteisėtų migrantų gabenimo sumanė išgirdęs draugo pasakojimą, kaip jis lengvai užsidirbo nemenką sumą pinigų.

Bičiulis A.Cymbaliukui pasigyrė, kad į Vokietiją nuvežė tris neteisėtus migrantus ir už tai gavo 900 JAV dolerių – po tris šimtus JAV dolerių už kiekvieną asmenį.

Mintis, kad taip lengvai galima užsidirbti pinigų, A.Cimbaliukui nedavė ramybės ir jis draugo paklausė, ar taip negalėtų užsidirbti ir pats.

Draugas ukrainiečiui į mobiliojo ryšio telefoną atsiuntė internetinės svetainės adresą, kur vyras ėmė susirašinėti su vienos šioje svetainėje įkurtos grupės nariais.

Pasiskelbęs, kad „norėtų padirbėti“ A.Cymbaliukas iškart sulaukė klausimų, kokį automobilį turi ir kiek jame telpa žmonių. Po kelių dienų vėl prie internetinės svetainės prisijungęs ukrainietis pamatė, kad jo susirašinėjimas yra ištrintas. Vyras daugiau nieko nerašė.

Turėjo iškart išvykti

Dar po kelių dienų, gegužės 24-ąją A.Cymbaliukas gavo pranešimą, kad yra „darbo“ – reikia keturis neteisėtus migrantus iš Latvijos nuvežti iki Vokietijos. Daug laiko apsispręsti pašnekovas nedavė, tik parašė: „Jei nori, tai dabar iš karto ir išvažiuok“.

Už keturių neteisėtų migrantų pervežimą ukrainiečiui buvo pažadėta sumokėti 1 tūkstantį 200 JAV dolerių ir dar 300 JAV dolerių duoti už kurą.

Su šiuo pasiūlymu sutikęs A.Cymbaliukas sėdo į automobilį ir išvažiavo.

Nurodymus siuntė telefonu

Kitą dieną jis atvyko į Latviją, kur sutartoje vietoje paėmė keturis neteisėtus migrantus. Šios vietos koordinatės ukrainiečiui buvo atsiųstos į jo mobiliojo ryšio telefoną.

Paimtus neteisėtus migrantus ukrainietis taip pat turėjo nufotografuoti, o nuotraukas pasiųsti su juo susirašinėjusiam asmeniui.

Tada A.Cymbaliukas gavo nuorodą, kokiu maršrutu važiuoti iki sienos.

Be didesnių problemų Latvijos-Lietuvos sieną kirtęs neteisėtų migrantų vežėjas gavo kitą nuorodą, kur turi važiuoti toliau.

Pasieniečių pasalos išvengė

Informacijos, kad automobiliu „Škoda Octavia“ gali būti vežami neteisėti migrantai, gavę Lietuvos pasieniečiai surengė pasalą pagrindiniame kelyje.

Šios pasalos migrantų vežėjas išvengė važiuodamas šalutiniais keliais. Tada pasieniečiai kreipėsi pagalbos į policiją.

Ukrainiečio ir jo vežtų neteisėtų migrantų kelionė baigėsi Radviliškio rajone, kur automobilį sustabdė čia budėję policininkai.

Nelegaliu migrantus vežęs A.Cymbaliukas iš pradžių aiškino, kad jo automobilyje sėdinčių vyrų jis nepažįsta, o paprasčiausiai sutiko juos pavežti.

Į areštinę uždarytas ir joje dvi paras praleidęs ukrainietis prisipažino vežęs neteisėtus migrantus, kurie po apklausos buvo grąžinti į Latvijos užsieniečių registracijos centrą.

Į Rusiją atvyko kaip sportininkas

Vienas neteisėtas migrantas, Sirijos pilietis, per apklausą mūsų pareigūnams sakė gyvenęs Irake ir dirbęs kavinėje. Sumanęs emigruoti į Vokietiją jis kreipėsi į seną pažįstamą, kuris sutiko „padėti“ už 4 tūkstančius JAV dolerių.

Šiuos pinigus šeimos nariai būtų sumokėję, kai vyras būtų atsidūręs Vokietijoje.

Su tokiu sandoriu sutikęs siras gavo Rusijos visą ir į šią šalį kovo mėnesį atskrido kaip sportininkas. Į butą nuvežtas ir čia kelias dienas praleidęs „sportininkas“ vėliau iš Rusijos už 250 JAV dolerių buvo nugabentas prie Baltarusiją-Latvijos sienos, kur turėjo laukti savo „eilės“.

Gegužės mėnesį šis Sirijos pilietis kartu su dar šešiolika neteisėtų migrantų padedant dviem vedliams kirto sieną. Grupė turėjo nusigauti iki jų laukti turėjusių automobilių, tačiau buvo užtikta pasieniečių ir grąžinta į Baltarusiją.

Gavo tikslias instrukcijas

Patekti į Latviją šiam Sirijos piliečiui pavyko kitą dieną. Tačiau netrukus jis vėl buvo sulaikytas ir pateko į užsieniečių registracijos centrą, kur gavo prieglobsčio prašytojo dokumentus.

Taip Latvijoje atsidūręs neteisėtas migrantas vėl susisiekė su savo „kelionės“ organizatoriumi ir gavo instrukciją, ką turi daryti toliau.

Vyrui buvo nurodyta, kada jis turi atvykti į vietą, kurios koordinatės jam buvo atsiųstos į mobiliojo ryšio telefoną.

Sirui taip pat buvo atsiųsta ir jį paimti turėsiančio automobilio nuotrauka.

Grėsė laisvės atėmimas

Baudžiamojon atsakomybėn už neteisėtą žmonių gabenimą per valstybės sieną patrauktam A.Cymbaliukui grėsė bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Kadangi anksčiau neteistas ukrainietis kaltu prisipažino ir sutiko su jam pasiūlyta bausme, šį procesą buvo nuspręsta baigti baudžiamuoju įsakymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?