Kudirkos Naumiesčio pasieniečiai aptiko pavojingą rusišką granatą

Kudirkos Naumiesčio pasieniečiai Šakių rajone aptiko Antrojo pasaulinio karo laikų granatą. Pavojingas radinys gulėjo maždaug už 100 metrų nuo sienos su Rusija.

 Granata.<br> VSAT nuotr.
 Granata.<br> VSAT nuotr.
 Granata.<br> VSAT nuotr.
 Granata.<br> VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybės sienos apsaugos tarnyba

2023-03-27 18:33, atnaujinta 2023-03-27 18:35

Šeštadienį VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Kudirkos Naumiesčio pasienio užkardos pareigūnai patruliavo Gluobių kaimo apylinkėse, Šakių rajone. Čia jie pastebėjo gulintį sprogmenį. Ši vieta – maždaug už 100 metrų nuo sienos su Rusija. Pasieniečiai iškart ėmėsi saugoti šią vietą ir aplinkinę teritoriją bei informavo kitas institucijas.

Kaip įprasta tokiais atvejais, buvo įvestas planas „Skydas“.

Į įvykio vietą vėliau atvykę Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai nustatė, kad rastas sprogmuo – Antrojo pasaulinio karo laikų rankinė granata F-1. Įvertinę jo būklę, išminuotojai pavojingą radinį sėkmingai sunaikino vietoje.

Sovietinė (rusiška) F-1 rankinė granata – priešpėstinis gynybinis sprogstamasis šaudmuo. Sukurta pagal prancūzišką F1 granatą, turi 60 g sprogstamojo užtaiso. Bendras svoris su sprogdikliu – apie 600 g. Dėl savo formos ir geltonai žalios spalvos praminta „citrinuke“. Net ir išgulėjusi žemėje daugiau kaip 70 metų, surūdijusi, ji vis dar gali būti mirtinai pavojinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.