Abiturientai, pasitikrinkite: skelbia preliminarius biologijos egzamino atsakymus

Trečiadienį virš 6 tūkstančių šalies abiturientų laikė valstybinį biologijos brandos egzaminą. Papildomo ugdymo akademijos „Alfa klasė“ mokytojai taip pat sprendė šio egzamino užduotis ir pateikė preliminarius jų atsakymus.

Brandos egzaminai<br>V.Skaraičio nuotr.
Brandos egzaminai<br>V.Skaraičio nuotr.
Brandos egzaminai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Brandos egzaminai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Brandos egzaminai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Brandos egzaminai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Brandos egzaminai<br>M.Patašiaus nuotr.
Brandos egzaminai<br>M.Patašiaus nuotr.
Brandos egzaminai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Brandos egzaminai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Brandos egzaminai<br>D.Umbraso nuotr.
Brandos egzaminai<br>D.Umbraso nuotr.
Brandos egzaminai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Brandos egzaminai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Brandos egzaminai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Brandos egzaminai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-06-07 17:11

Egzamino atsakymus pateikia biologijos mokytojai Gvidas Šulskis ir Kamilė Minkevičiūtė.

I DALIS

1 A

2 B

3 C

4 B

5 C

6 D

7 C

8 C

9 A

10 D

11 D

12 D

13 A

14 B

15 B

16 B

17 A

18 C

19 B

20 C

II DALIS

1 Fosfolipidas

2 Genas

3 X – leukocitas, Y – eritrocitas

4 Plonoji žarna

5 Antikūnai

6 Gliukagonas

7 Kraujas

8 Filtracija

9 Sukcesija (daugiametė bendrijų kaita)

10 Aplinkos talpa

III DALIS

1 klausimas

1.1. Mitozės

1.2. Ląstelei dalijantis mitozės būdu per S stadiją vyksta DNR replikacija, chromosomos padvigubėja ir, toliau ląstelei dalijantis, abi dukterinės ląstelės gauna identišką chromosomų rinkinį.

2.1. P: Aa × aa; F: Aa;Aa;aa;aa; Tikimybė 50 %.

2.2. Mejozės metu vyksta tik viena DNR replikacija, bet ląstelė dalijasi du kartus, per pirmą mejozės dalijimąsi chromosomos susijungia poromis ir atsitiktinai išsiskiria, dėl to po antro mejozinio pasidalijimo susidaro 4 dukterinės ląstelės, turinčios po vieną chromatidę. Iš vienos ląstelės susiformuos kiaušialąstė, kuri gali turėti mutavusį alelį ir perduoti jį palikuoniui apvaisinimo metu.

2 klausimas

1. 4

2. 1

3. Kairysis skilvelis, kairysis prieširdis

4. Arteriniame kraujyje didelė deguonies koncentracija.

5. Skilvelių sienelių storiai daug didesni nei prieširdžių, nes jie turi turėti pakankamai jėgos, kad išstumtų kraują į organizmą. Prieširdžiams jėgos nereikia, nes jie tik priima kraują atgal į širdį.

6. Sportuojančio žmogaus širdies raumuo stipresnis, nes kūnas pripratęs prie didelio deguonies poreikio sporto metu, širdis efektyviau išstumia tą patį kraujo tūrį ir nereikia taip dažnai susitraukinėti kaip nesportuojančio žmogaus.

3 klausimas

1. Chloroplaste

2. Mediena (ksilema)

3.1. Transpiracija – vandens garinimas pro lapų žioteles. Dėl šio proceso lapuose esantis vanduo išgaruoja, o į jo vietą patenka vanduo iš vandens indų, ši trauka sukuria nepertraukiamą vandens srautą (transpiracijos srovę).

3.2. Dėl transpiracijos keliauja ir mineralinės medžiagos, ištirpusios vandenyje/vėsinamas augalas.

4.1. Kutikulė yra vaškinis sluoksnis, kuris saugo spyglį nuo išdžiūvimo, neleidžia vykti transpiracijai.

4.2. Mažas paviršiaus plotas, dėl to lėčiau vyksta transpiracija.

4.3. Vanduo mediena kyla lėčiau.

4 klausimas

1. Bakteriocidiškai – nužudo bakterijas, suardant jų sieneles ir bakteriostatiškai – slopina dauginimąsi, nes slopina baltymų sintezę arba DNR replikaciją.

2. Kryptingoji. Paaiškinimas: antibiotikai naikina bakterijas, tačiau išlieka tos, kurios turi atsparumą antibiotikams, šios bakterijos dauginasi, perduoda atsparumo geną savo palikuonims ir atsparių bakterijų populiacija didėja.

3. Nes atsparių bakterijų neveikia antibiotikai ir jos toliau gali daugintis organizme, sunkinti ligos eigą.

4.1. Virusų struktūra skiriasi nuo bakterijų, neturi sienelės, nevykdo metabolinių reakcijų (pvz., baltymų sintezės) ir dauginasi tik patekę į ląstelę šeimininkę, todėl antibiotikai nepaveikia virusų.

5.1. Nutraukti kursą per anksti/nesilaikyti vartojimo režimo/nesilaikyti dozių rekomendacijų.

5 klausimas

1. X, greitesnė veikimo pradžia, trumpesnis veikimo laikas

2. Neuronai

3. Skrandžio gleivinės liaukos/skrandis

4. Nesąlyginis

5. Ledų laižymas; Maisto kąsnio kramtymas.

6 klausimas

1. 55

2. Ketvirtam

3. Gyvėdžiams

4. 0,2%

5. Didelė dalis energijos yra išspinduliuojama į aplinką šilumos pavidalu (vykstant cheminėms reakcijoms), dalis atitenka skaidytojams.

6. Fotosintezė. Saulės šviesos energija paverčiama į organinių junginių cheminę energiją.

IV DALIS

7 klausimas

1. Pagal EMI indeksą – Tauragnas. Pagal EŽI indeksą: Galuonai, Lūšiai, Tauragnas

2. Gimstamumas

3. Zapsyje

4. Reguliuoti žvejybą/įkurti daugiau saugomų teritorijų/įžuvinti (užveisti naujų rūšių)

5. Zapsyje, jame didžiausi nitratų ir fosfatų kiekiai, lemiantys eutrofikaciją.

6. 1) Tam tikri rodikliai gali būti aukšti dėl natūralių priežasčių.

2) Rodiklių vertės nepriklauso viena nuo kitos (vienas rodiklis gali rodyti gerą ežero būklę, o kitas prastą), todėl būtų neteisinga vertinti tik pagal vieną.

8 klausimas

1. Anglies dioksidas ir etanolis (alkoholis). 2. Mažėjo gliukozės masė, kurios dalis ląstelinio kvėpavimo metu buvo suskaidyta į anglies dioksidą, kuris pasišalino iš kolbos. 3. Palaikyti vienodas sąlygas ir tam, kad nepatektų dujų iš oro, dėl ko gali būti netikslūs rezultatai. 4. Pirmas dienas mielės intensyviai dauginasi ir padidėjęs jų kiekis skaido daugiau gliukozės (gliukozės masė mažėja), dėl to didėja masės pokytis. 5. Mielės žuvo/nebeliko gliukozės.6.  5℃ tirpale masė krito lėčiau (arba visai nekito), o masės pokytis labai mažas. Dėl nepalankios temperatūros buvo mažas fermentinis aktyvumas, todėl gliukozė buvo skaidoma prasčiau.

Mokytojų komentaras

„Šių metų egzaminas pasirodė lengvesnis nei pernai metų. Visa egzamino medžiaga sudaryta remiantis programa. Dauguma klausimų reikalavo tik gero mokyklinės medžiagos išmokimo, klausimai, reikalaujantys bendro suvokimo ir loginio mąstymo, pasitaikė vos keli.

Kai kurie klausimai sufleravo mokiniui, kuria linkme atsakymą pateikti, nurodė kuo remiantis aiškinti atsakymą, tačiau buvo ir neaiškiai suformuluotų ar net kiek klaidinančių užduočių.

2 klausimo 6 užduotyje duota informacija apie bendrą žmogaus kūno kraujo tūrį, tačiau šitas faktas visiškai nesusijęs su tuo, kad atsakyme prašoma aptarti būtent širdies vieno susitraukimo metu išstumiamą kraujo kiekį ir tokio pobūdžio papildoma informacija gali mokinį suklaidinti. 6 klausimas pasirodė labiau skirtas daugiau žinių turintiems mokiniams. Šioje užduotyje reikėjo perprasti schemą, kuri gali pasirodyti sudėtinga.

6 punktas reikalavo ekologijos ir energijos virsmų temų susiejimo, šis klausimas reikalavo daugiau įsigilinimo energijos virsmų temoje. Galėjo kilti sunkumų atsakant į 7 klausimo 6 punktą, čia pakišti koją galėjo ne žinių stoka, o paprasčiausiai kūrybingumo stoka (nesugalvojimas kaip atsakyti)“, – komentavo mokytojai.

Pasak „Alfa klasės“ specialistų, egzaminų sunkėjimo tendencijas sunku pastebėti, nes kiekvienais metais egzaminai būna skirtingi, turi savo teigiamų ir neigiamų pusių.

„Šiais metais egzaminas atitiko standartą, tiko mokiniams, kurie tiesiog pasiruošė egzaminui neturėdami gilesnio dalyko suvokimo, tačiau buvo užduočių, kuriose galėjo pasireikšti ir mokiniai, labiau besidomintys biologija ir gebantys sieti tarpusavyje skirtingas temas.

Manome, kad šių metų egzamino rezultatai bus geresni nei 2022–ųjų metų. Apibendrinant ankstesnių biologijos egzaminų rezultatus, galima teigti, kad jie visada buvo neblogi, tačiau tai labiau priklauso nuo didesnės mokinių motyvacijos egzaminą išlaikyti itin gerai, nes jo rezultatai naudojami stojant į specifines universitetines specialybes“, – dėstė biologijos mokytojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.