Valstiečių frakcija registravo pataisas, kad tiesioginės žemės ūkio išmokos būtų atimtos tik iš R. Karbauskio

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai registravo pasiūlymus Lietuvos Respublikos žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros įstatymo Nr. IX-987 8 straipsnio pakeitimo įstatymo projektui Nr. XIVP-478.

Ramūnas Karbauskis.<br>R.Vitkaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-18 21:03, atnaujinta 2021-05-18 21:06

Šiuo projektu valdantieji siekė apriboti tiesiogines išmokas žemdirbiams ir nustatyti, kad tarpusavyje susiję asmenys, netgi šalutinėje linijoje ketvirtos eilės giminaičiai, negalėtų gauti kartu sudėjus daugiau kaip 150 tūkst. eurų per vienerius metus.

Po to, kai žiniasklaida pranešė apie valdančiųjų ketinimus, į juos sureagavo niekaip su politika nesusijusių ūkininkų atstovai, sakydami, jog tokie valdančiųjų užmojai bedarbiais pavers daugybę kaimo žmonių. Į tai suskubo reaguoti ir LVŽS frakcijos nariai, kurie jų registruotame projekte siūlo, kad šie valdančiųjų ribojimai būtų taikomi tik R. Karbauskiui, nes tik toks kerštaujančių valdančiųjų tikslas ir yra.

„Iš to, kaip valdančiųjų projektas buvo pristatytas, esu įsitikinęs, kad valdantieji jį registravo siekdami susidoroti su savo didžiausiu politiniu oponentu, nors keršydami oponentui jie kartu atkeršija ir tūkstančiams niekuo dėtų Lietuvos ūkininkų.

Lietuvos ūkininkams tiesioginių išmokų netekimas reikštų drastiškai sumenkusias pajamas ir galiausiai – atsidūrimą ant bankroto ribos ypač tais metais, kai dėl klimato veiksnių derlius yra menkesnis.

Prisiminkime kad ir 2017-2019 m., pasižymėjusius menkesniu derliumi, kai išmokos tiesiog gelbėte gelbėjo žemdirbius ir išsaugojo jų produkcijos konkurencingumą Europoje. Į Seimo narius besikreipiančios įvairios bendrovės, antai, AUGA grupė, nuogąstauja, kad Mykolo Majausko ir jo kolegų siūlomas reguliavimas iškreips konkurencines sąlygas.

Antai, Lietuvoje smulkieji ūkininkai gauna daugiau nei tris kartus didesnes išmokas nei žemės ūkio bendrovės (smulkieji ūkininkai gali be tiesioginių išmokų gauti ir išmokas pirmiesiems 30 ha bei išmokas jauniems ūkininkams), kai tuo metu Vokietijoje šis atotrūkis yra dvigubai mažesnis ir siekia 1,5 karto.

Kitaip tariant, net ir esama sistema neleidžia Lietuvos bendrovėms būti konkurencingoms tokiose rinkose kaip Vokietija. Sistemą keičiant ir nutraukiant dar didelę dalį išmokų konkurencingumas dar labiau išsikreiptų ir konkuruoti užsienio rinkose taptų neįmanoma“, – sako LVŽS frakcijos narys Valius Ąžuolas.

Pasak Seimo narės Agnės Širinskienės, stebina, kai valdantieji imasi visų įmanomų priemonių, kad tik keršytų opozicijai arba ją izoliuotų.

„Matėme projektus, kuriais siekta iš opozicijos atimti Audito komiteto, Antikorupcijos komiteto pirmininkų postus, paskui valdantieji sukūrė Konstitucijos pataisas, kuriomis siekta uždrausti LVŽS partijos pirmininkui kandidatuoti į Seimą, dabar bandoma daryti spaudimą persekiojant su LVŽS lyderiu susijusius verslus. Yra svarbu, kad valdančiųjų kerštas nekenktų bent jau Lietuvos žmonėms, tad registravome pataisas, kuriomis išmokas riboti siūlome tik vienam asmeniui, į kurį tie ribojimai iš esmės ir buvo nukreipti – LVŽS lyderiui R. Karbauskiui.

Tebūnie tai Karbauskio įstatymas, jei valdantieji sumanė valstybę valdyti pagal savo keršto planus, bet bent jau taip išsaugosime kitų Lietuvos ūkininkų ekonominę padėtį, apginsime jų šeimas ir net tolimus giminaičius – konservatoriai užsimoję išmokas atiminėti net iš asmenų, kurie šoninėje giminystės linijoje siejasi net ketvirtu laipsniu, t.y. skaičiuojant išmokas bus priskaičiuojama net pilnamečių ūkininko tėvų pusbrolių valdoma žemė. Kas jau vargu ar atitinka protingumo ir teisingumo kriterijus“, – sako A. Širinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.