Artėja ridikėlių derlius: tai daržovės, kurių maistines medžiagas itin lengvai pasisavina organizmas

Ridikėliai – simbolis, kuris liudija, kad daržo sezonas sėkmingai atidarytas. Dėl vitaminų ir maistinių medžiagų gausos būtent šių ankstyvųjų daržovių reikėtų griebtis, norint įveikti pavasarį daugelį lietuvių užklumpantį vitaminų trūkumą.

Ridikėliai padeda įveikti pavasarį daugelį lietuvių užklumpantį vitaminų trūkumą.<br>V.Balkūno nuotr.
Ridikėliai padeda įveikti pavasarį daugelį lietuvių užklumpantį vitaminų trūkumą.<br>V.Balkūno nuotr.
Specifinį skonį ridikėliams suteikia garstyčių aliejus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Specifinį skonį ridikėliams suteikia garstyčių aliejus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Ridikėliuose esantys vitaminai stiprina ne tik imunitetą, bet teigiamai veikia ir odos būklę<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Ridikėliuose esantys vitaminai stiprina ne tik imunitetą, bet teigiamai veikia ir odos būklę<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 19, 2019, 9:48 AM

Nereiklūs daržo gyventojai

Tai šalčio nebijanti, bene ankstyviausia lietuviškuose daržuose deranti daržovė. Ridikėlių šakniavaisiai, priklausomai nuo veislės, gali būti pailgi arba apvalūs, raudoni, balti, rožiniai.

Šie augalai nėra itin reiklūs dirvos derlingumui. Jie sėkmingai auga lengvesnėse, puresnėse dirvose, gali augti priemoliuose ir priesmėliuose.

Jei dirva, kurioje ruošiamasi auginti šias ankstyvąsias daržoves, labai nederlinga, jos kokybę patartina pagerinti trąšomis arba natūraliomis priemonėmis, pavyzdžiui, į dirvožemį įmaišant puveningos žemės.

Ridikėlių auginimui tinkamas priešsėlis labai įvairus: tai įvairios pupos ir pupelės, pomidorai, agurkai ir kitos kultūros. Siekiant kokybiško derliaus, nepatariama ridikėlių sėti tose daržo vietose, kuriose prieš tai augo ridikėliai, ropės, griežčiai, kopūstai.

Beje, tiems, kurie nori itin ankstyvo ridikėlių derliaus, patariama juos sėti ne tik darže, bet ir šiltnamyje. Nuėmus ridikėlių derlių, po to šiltnamyje galima sodinti agurkus ir pomidorus. Sėjant ridikėlius darže, juos vertėtų apdengti agroplėvele.

Dygimo ir augimo laikotarpiu plotą, kuriame auga ridikėliai, reikėtų nuolat supurenti, taip pat saugoti daigelius nuo piktžolių. Beje, šios daržovės mėgsta saulę, todėl nepatartina jų sodinti pavėsyje.

Kad ridikėliai neapkarstų ir nebūtų kieti, būtina pasirūpinti tinkama dirvos drėgme.

Priešnuodis avitaminozei

Dėl vitaminų ir mineralinių druskų, esančių ridikėliuose, šios daržovės patariama griebtis, kovojant su vitaminų stygiumi. Tai normalią imuniteto būklę atstatyti ir lėtinį nuovargį įveikti padedanti daržovė.

Ridikėliuose yra A, B, C, K, PP vitaminų. Tarp mineralinių medžiagų rikiuojasi: fosforas, magnis, kalis, kalcis, natris, cinkas, siera ir kiti mikro bei makro elementai.

Jų sudėtyje yra baltymų, fermentų, vertingos askorbino ir folio rūgšties, sočiųjų riebalų rūgščių. Na, o aštrų, specifinį skonį ridikėliams suteikia garstyčių aliejus.

Manoma, kad ridikėliuose esančias sveikatai naudingas medžiagas žmogaus organizmas pasisavina labai greitai ir efektyviai.

Ne tik sveikatai, bet ir grožiui

Pastebima, kad šių daržovių sudėtyje esantys vitaminai stiprina ne tik imunitetą, bet teigiamai veikia ir odos būklę. Todėl ridikėlių pagrindu gali būti gaminamos veido kaukės.

Ridikėliai gerina apetitą, o kartu veikia kaip organizmo šluota: jie paskatina sunkiųjų metalų, cholesterolio ir kitų kenksmingų medžiagų pašalinimą iš organizmo.

Pripažįstamas ir antiseptinis šių daržo gėrybių poveikis. Ridikėlius vartoti patariama, kai vargina skydliaukės sutrikimai, jie teigiamai veikia tulžies ir kitų organų veiklą. Siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat patartina į mitybą įtraukti daugiau ridikėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.