Lenkijos visuomenę skaldo didikų palikuonių rietenos dėl meno vertybių

Lenkijos vyriausybės sprendimas išpirkti Abiejų Tautų Respublikos (ATR) istorijai bei kultūrai svarbią muziejinę didikų Čartoriskių kolekciją jau baigia virsti politiniu ir kriminaliniu skandalu.

A.K.Czartoryskis šeimos meno kolekciją pardavė Lenkijos vyriausybei. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.K.Czartoryskis šeimos meno kolekciją pardavė Lenkijos vyriausybei. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvosa rytui“, Varšuva

Apr 25, 2018, 10:21 PM

Ispanijoje gyvenančiam karaliaus Jogailos brolio Algirdo palikuoniui, 78 metų kunigaikščiui Adamui Karoliui Czartoryskiui Varšuva sumokėjo 120 mln. eurų už tai, kad jis atsisakytų pretenzijų į Lenkijos muziejuose laikomą šios giminės nuosavybę.

Bet Vyriausybė iš tikrųjų pinigus sumokėjo ne kunigaikščiui, bet jo įkurtam Čartoriskių fondui, kuris pasižadėjo gautais milijonais šelpti Lenkijos kultūrą.

Skandalas kilo paaiškėjus, jog A.K.Czartoryskis tik mažą dalį gautų lėšų paaukojo kultūrinėms organizacijoms Lenkijoje, o likusius milijonus skubiai pervedė į sąskaitą Lichtenšteine.

Kunigaikščio duktė, 40 metų kunigaikštytė Tamara Czartoryska vėliau viešai apkaltino tėvą iš anksto suplanavus šią aferą. Esą tėvas prasitarė nemėgstantis Lenkijos, o jos pamotė libanietė Josette Calil gyrėsi, jog netrukus gyvens kaip milijardierė.

Dienraščiui „Fakt“ kunigaikštytė pareiškė, kad jos tėvas yra rasistas ir antisemitas, ir paragino Lenkijos prokuratūrą pradėti tyrimą.

Princesės kaltinimus paneigė Čartoriskių fondo vadovybė – esą T.Czartoryska skleidžia šmeižtą todėl, kad buvo pašalinta iš fondo tarybos, nors pati tikėjosi pralobti.

Moteris pareiškė, jog jai grasinama užsičiaupti, o A.K.Czartoryskis spaudai patarė prisiminti jo dukters praeitį ir rimtai į jos pareiškimus nežiūrėti.

Varšuvos žiniasklaida prisiminė kalbas apie lengvabūdišką kunigaikščio gyvenimą ir nesibaigiančius meilės romanus jaunystėje.

Dar daugiau apkalbų supa kunigaikštytės Tamaros gyvenimą. Vos penkiolikos metų ji panoro tapti profesionalia jojike ir viena išvyko gyventi į Londoną.

Ten ji siekė aktorės karjeros ir filme suvaidino prostitutę, o tai pasmerkė jos šeima.

Su pamote nesutarianti kunigaikštytė pinigų užsidirba dirbdama modeliu, dalyvaudama televizijos laidose apie didikų gyvenimą, prekiaudama sportiniais žirgais.

Skandalu pasipiktino ir politikai.

Opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) seimūnas Pawelas Olszewskis pareiškė, kad valstybė be reikalo sumokėjo pinigus už meno vertybes, kurias įstatymai ir taip draudė išvežti iš Lenkijos muziejų.

„Turime reikalą su gigantiška afera, tauta dėl vienos šeimos apiplėšiama puse milijardo zlotų“, – aiškino politikas.

Ankstesnės vyriausybės jau bandė derėtis dėl vadinamosios Čartoriskių kolekcijos išpirkimo, bet susitarti nepavykdavo. Iš egzistuojančių kelių minėtos giminės atšakų į kolekciją teisiškai pretendavo vien A.K.Czartoryskis – tiesioginis Izabelės Čartoriskos, prieš 220 metų ėmusios kaupti meno kolekciją, palikuonis.

Jos iniciatyva dar 1798 metais Pulavuose buvo pastatytas pirmas ATR meno muziejus.

Po metų sutuoktinis Adomas Jurgis Čartoriskis žmonos kolekciją papildė Italijoje pirktu Leonardo Da Vinci paveikslu „Dama su šermuonėliu“.

Šis paveikslas ir dabar yra laikomas pačiu vertingiausiu Čartoriskių kolekcijoje, į kurią įeina 593 paveikslai, 86 tūkst. muziejinių ir 250 tūkst. bibliotekinių eksponatų.

Vertingiausi kūriniai iš Pulavų muziejaus bei pilių buvo suvežti į Čartoriskių butą-muziejų Krokuvoje.

Demokratinės Lenkijos vyriausybė A.K.Czartoryskiui atidavė butą Krokuvoje su visomis jame esančiomis vertybėmis, o jis sutiko muziejinę kolekciją perduoti Čartoriskių fondui.

Pagal sutartį valstybė sumokėjo ne tiktai 100 tūkstančių eurų už meno kolekciją, bet ir papildomai 20 milijonų eurų tiesiogiai A.K.Czartoryskiui už jo protėviams priklausiusius Gluchovo rūmus netoli Poznanės.

Bet tada Lenkiją pasiekė žinia, jog gavęs milijonus didikas nurodė išvis likviduoti Čartoriskių fondą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?