Europos lyderiai giria Airijos sprendimą

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May sekmadienį sveikino Airijos referendumo dėl abortų draudimo panaikinimo rezultatą ir sakė, kad tai buvo „įspūdingas demokratijos pademonstravimas“.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May sekmadienį sveikino Airijos referendumo dėl abortų draudimo panaikinimo rezultatą ir sakė, kad tai buvo „įspūdingas demokratijos pademonstravimas“. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May sekmadienį sveikino Airijos referendumo dėl abortų draudimo panaikinimo rezultatą ir sakė, kad tai buvo „įspūdingas demokratijos pademonstravimas“. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2018, 5:05 PM, atnaujinta May 27, 2018, 5:08 PM

Pasak britų ministrės pirmininkės, penktadienio referendumas, kai dauguma rinkėjų pasisakė už abortų draudimo panaikinimą, „pateikė aiškų ir nedviprasmišką rezultatą“. Ji pasveikino Airijos žmones ir sėkmingą kampaniją „Taip“.

Th. May pareiškime nebuvo paminėta Šiaurės Airija, kurioje abortų suvaržymai išlieka.

Airijos referendumo rezultatai gali padidinti spaudimą Šiaurės Airijai pasekti šiuo pavyzdžiu. Likusioje Jungtinės Karalystės dalyje abortai, kuriems pritarė gydytojas, yra leidžiami iki 24 nėštumo savaitės.

Sekmadienio mišiose dalyvavę Airijos katalikai sakė nusivylę referendumo rezultatu. Jų nuomone, tai atspindi Bažnyčios silpnėjimą, o tokia situacija Airijoje kažkada buvo neįsivaizduojama.

Per pamokslą Dublino Švč. Mergelės Marijos laikinojoje katedroje referendumas nebuvo paminėtas, bet įvykęs balsavimas kėlė didelį susirūpinimą kai kuriems mišiose dalyvavusiems tikintiesiems.

Kai kurie iš laikinosios katedros sostinės centre išėję žmonės sakė, kad teisės į abortus šalininkų pergalė atspindi Katalikų Bažnyčios įtakos silpnėjimą ir kelia jiems baimę dėl Airijos ateities.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį sakė, kad Airija savo referendumu prieš abortų draudimą pakeitė istoriją.

Socialiniame tinkle „Twitter“ E. Macronas parašė, kad penktadienį Airijoje įvykęs referendumas „bus svarbus moterų laisvės simbolis“.

Prancūzijoje, daugiausia katalikiškoje valstybėje, abortai buvo legalizuoti 1975 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.