Filipinai ruošiasi deportuoti prezidentą supykdžiusią Australijos vienuolę

Filipinų pareigūnai trečiadienį nurodė deportuoti šalies prezidentą Rodrigo Duterte supykdžiusią pagyvenusią Australijos vienuolę, apkaltinę ją užsiimant nelegalia politine veikla, peržengiančia jos misionieriško darbo ribas.

 Filipinų pareigūnai trečiadienį nurodė deportuoti šalies prezidentą Rodrigo Duterte supykdžiusią pagyvenusią Australijos vienuolę, apkaltinę ją užsiimant nelegalia politine veikla, peržengiančia jos misionieriško darbo ribas.<br> MEGA/Scanpix nuotr.
 Filipinų pareigūnai trečiadienį nurodė deportuoti šalies prezidentą Rodrigo Duterte supykdžiusią pagyvenusią Australijos vienuolę, apkaltinę ją užsiimant nelegalia politine veikla, peržengiančia jos misionieriško darbo ribas.<br> MEGA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-25 16:42, atnaujinta 2018-04-25 16:46

71 metų sesuo Patricia Fox, kuri praėjusią savaitę buvo trumpam sulaikyta, bus antra užsienio pilietė, išmesta iš šalies už tai, kad pasisakė prieš R. Duterte politiką, vyriausybei sulaukiant kritikos dėl žmogaus teisių padėties šalyje.

Filipinų imigracijos tarnyba pranešė, kad atšaukė daug metų Maniloje gyvenusiai P. Fox išduotą misionierišką vizą. Vienuolė sakė prisidėjusi prie faktų nustatymo misijos, tiriančios įtariamus žmogaus teisių pažeidimus, nuo kurių kenčia ūkininkai, kariuomenei vykdant kovą su komunistais sukilėliais.

„Mes nurodome R. Fox išvykti iš Filipinų per 30 dienų nuo šio pranešimo gavimo datos“, – sakoma Imigracijos tarnybos pranešime. Jame priduriama, kad vienuolė „užsiėmė veikla, kuri nėra leidžiama pagal jai išduotos vizos sąlygas“.

Praėjusią savaitę pareigūnai šią katalikų vienuolę sulaikė ir jai naktį teko praleisti areštinėje. Tačiau vėliau ji buvo paleista, nepareiškus jokių kaltinimų. R. Duterte pranešė asmeniškai nurodęs suimti R. Fox, nes taip norėjęs perspėti kitus užsienio piliečius liautis kritikavus jo vyriausybę.

„Aš nurodžiau atlikti tyrimą, ar ji nepažeidžia viešosios tvarkos“, – sakė R. Duterte praėjusią savaitę.

„Jūs įžeidinėjate mane prisidengusi katalikų dvasininkės abitu, ir jūs dar esate užsienietė! Kas jūs tokia? Tai yra suvereniteto pažeidimas“, – kalbėjo R. Duterte, netiesiogiai kalbėdamas apie R. Fox, kuri priklauso Maniloje įsikūrusiai Siono Dievo Motinos seserų kongregacijai.

Vienuolės advokatas Jobertas Pahilga naujienų agentūrai AFP sakė, kad deportacijos orderis pažeidžia vienuolės teises, ir pažadėjo apskųsti šį sprendimą.

„Mes pateiksime prašymą peržiūrėti šį sprendimą, nebent ji būtų suimta,“- sakė jis.

J. Pahilga pridūrė, kad šią savaitę gavo Imigracijos tarnybos pranešimą, kuriame sakoma, kad jo klientė per 10 dienų turi pasiaiškinti dėl vyriausybės kaltinimų, esą ji nesilaikė jai išduotos vizos sąlygų.

R. Duterte jau anksčiau yra ne kartą žodžiu užsipuolęs tuos, kurie kritikavo jo vyriausybės pradėtą karo su narkotikais kampaniją, per kurią buvo nužudyta tūkstančiai įtariamų narkotikų prekeivių ir narkomanų.

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) vyriausioji prokurorė vasarį pradėjo pirminį tyrimą dėl įtariamo žmonių žudymo be teismo Filipinuose.

Tai išprovokavo R. Duterte pasitraukimą iš TBT ir pagrasino suimti tą prokurorę, jeigu tik atvyks į Filipinus.

Anksčiau šį mėnesį Manila deportavo italą Giacomo Filibecką, Europos socialistų partijos generalinio sekretoriaus pavaduotoją, kuris jau anksčiau pasmerkė neteisėtą žmonių žudymą per R. Duterte paskelbtą karą narkotikams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.