Irano prezidentas abejoja „teise“ siekti naujo susitarimo dėl branduolinės programos

Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį suabejojo reikalavimų sudaryti naują susitarimą su Teheranu teisėtumu, JAV ir Prancūzijos lyderiams paraginus siekti „naujo“ susitarimo dėl iraniečių branduolinės programos.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį suabejojo reikalavimų sudaryti naują susitarimą su Teheranu teisėtumu, JAV ir Prancūzijos lyderiams paraginus siekti „naujo“ susitarimo dėl iraniečių branduolinės programos.<br>AP nuotr.
Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį suabejojo reikalavimų sudaryti naują susitarimą su Teheranu teisėtumu, JAV ir Prancūzijos lyderiams paraginus siekti „naujo“ susitarimo dėl iraniečių branduolinės programos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2018, 1:26 PM, atnaujinta Apr 25, 2018, 1:27 PM

„Drauge su vienos Europos šalies lyderiu jie sako: „Norime spręsti dėl susitarimo, kurį pasiekė septynios šalys“. Kam? Kokia teise?“ – sakydamas kalbą pareiškė H. Rouhani.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas griežtai kritikavo prieš trejus metus pasaulio galių sudarytą susitarimą Irano branduolinei programai suvaržyti ir grasino išvesti iš jo Jungtines Valstijas.

D. Trumpas nori platesnio susitarimo, kuriuo taip pat būtų apribota Irano balistinių raketų programa ir parama ginkluotoms grupuotėms Artimuosiuose Rytuose.

2015 metų susitarimą pasirašę europiečiai stengėsi jį gelbėti, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį po derybų su D. Trumu sakė, kad nori „kol kas dirbti dėl naujo susitarimo su Iranu“.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) trečiadienį pareiškė, kad dabartinis susitarimas su Iranu veiksmingai neleidžia Teheranui pasigaminti branduolinių ginklų ir turėtų būti paliktas galioti.

„Dėl to, kas gali nutikti ateityje, pažiūrėsime ateityje, bet vienas susitarimas yra, jis egzistuoja, veikia, ir jį reikia išsaugoti“, – F. Mogherini sakė atvykusi į Sirijos donorų konferenciją Briuselyje.

Rusija irgi pareiškė, kad esamam susitarimui su Iranu „alternatyvos nėra“.

„Manome, kad kol kas nėra jokios alternatyvos“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas. Jis pridūrė, kad Irano pozicija šiuo klausimu yra pirmaeilė.

Iranas ne kartą tvirtino, kad laikosi susitarimo ir nesiderės dėl savo raketų programos.

H. Rouhani nusitaikė į buvusį nekilnojamojo turto magnatą ir realybės televizijos žvaigždę D. Trumpą, kurį apkaltino nepatyrimu.

„Jūs tik verslininkas ... Jūs neturit patirties politikos ar teisės, ar tarptautinių susitarimų (srityse), – sakė jis. – Kaip jis gali vertinti tarptautinius reikalus?“

H. Rouhani tvirtino, kad sutikdamas su 2015 metų susitarimu Teheranas „pademonstravo pasauliui gerą valią“.

„Mes norėjome įrodyti pasauliui, kad Iranas nesiekia įsigyti masinio naikinimo ginklų“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.